Élő Belföld

A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
 • Kiütéses győzelmet aratott az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP: az eddig is kormányzó pártszövetség 97,5 százalékos feldolgozottságnál 53,11, a hatpárti ellenzéki összefogás 34,97, a Mi Hazánk 6,22 százalékon áll.
 • Jelen állás szerint így 135 képviselői hely lesz a kormányoldalnak, ami több, mint a kétharmados többséghez szükséges 133.
 • Az ellenzéki összefogásnak 56 képviselője lesz, a Mi Hazánknak hét, és mandátumhoz jutott a német nemzetiségi képviselő is.
 • A Kétfarkú Kutya Párt 3,27 százalékot szerzett, nem került be a parlamentbe. Gattyán György Megoldás Mozgalma elérte az 1 százalékot, ami után állami támogatásra számíthat.
 • Lázár János legyőzte Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhelyen.
 • Budapesten nyert az ellenzék, a 18-ból két körzetet vitt csak el fideszes jelölt.
 • Orbán Viktor győzelmi beszédében azt mondta: akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik.
 • Márki-Zay Péter vereségét követően úgy fogalmazott: „A mai napon, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, kigúnyolva is azt hittük, meg tudjuk nyerni ezt a választást, nem így történt.”
A választás eredménye választókerületenként

133 képviselőnél áll a Fidesz

48 százalék feletti feldolgozottságnál úgy állunk, hogy a Fidesznek éppen a kétharmados többséghez szükséges 133 képviselője van a parlamentben. A hatpárti ellenzéki összefogásnak 58, a Mi Hazánknak 8.

A 106 egyéni körzetből 87-ben a kormányoldal vezet, 19-ben az ellenzék (ebből 16 budapesti körzet, valamint az egyik pécsi, szegedi és dunaújvárosi – ez az a három választókerület, ahol legutóbb is nyertek vidéken).

A listás eredmények alapján a Fidesz 56,65 százalékon áll, a DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd összefogás 31,74 százalékon, a Mi Hazánk 6,54 százalékon, a Kétfarkú Kutya Párt 2,78 százalékon.

Demszky nem elégedett Márki-Zayval

Demszky Gábor, Budapest korábbi SZDSZ-es polgármestere a Madhouse-ban a Partizán eredményváróján követi az eseményeket. Lapunknak azt mondta, nem lepi meg, amit most lát, nagyjából erre számított.

Azt nagyon nagy eredménynek tartom, hogy nem lesz meg a Fidesznek a kétharmad, ezt már biztosnak látom

– nyilatkozta, ahogy azt is, hogy nem elégedett Márki-Zay eredményével. Szerinte a kormányfő-jelöltnek kutya kötelessége lenne megnyernie a saját körzetét.

Annak is örül viszont, hogy Budapesten jól szerepel az ellenzék.

A választás eredménye választókerületenként

Nagy Csaba Szigetváron már nem nagyon tud veszíteni

A Fidesz-KDNP jelöltjére adott szavazatok 65 százalékos feldolgozottságnál 62,5 százalékon állnak, míg a második helyen álló Szarkándi Lajosnénak, az ellenzék közös jelöltjének a szavazatok 27,06 százalékát sikerült megszereznie.

Örülhet Hargitai János is Mohácson: 54 százalékos feldolgozottságnál 60 százalékon áll, az őt követő Schwarz-Kiefer Patriknak 30 százaléka van.

A választás eredménye választókerületenként

Miskolcon van még némi reménye az ellenzéki jelöltnek

De nem sok, függetlenül attól, hogy szoros a verseny. A Borsod 2-es választókerületben a fideszes Kiss János körülbelül 700 szavazattal vezet Varga Lászlóval szemben, ami még behozható, de a feldolgozottság már 75 százalékos, így egyre kevesebb az esély rá.

Négy évvel ezelőtt több mint 20 százalékkal kaptak többet az ellenzéki jelöltek Kiss Jánosnál, de akkor még nem egy zászló alatt indultak. Ezt az óriási hátrányt valahogy ledolgozta a kormánypárt. Igaz, a Mi Hazánk jelöltje, Pakusza Zoltán is 9 százalékot kapott itt most, ami jelentős.

“Számít?”

Ez volt az egyik bejutás határán lévő ellenzéki politikus reakciója arra, hogy a mostani állás szerint bejut-e a parlamentbe. Nagyjából mindent leír a hangulatról az eredményvárón.

A választás eredménye választókerületenként

Völner Pál utódja is mandátumközelben

Komárom-Esztergom megyében mindhárom egyéni körzetben a fideszes jelölt vezet, a legszorosabb küzdelem Tatabányán alakult ki, ahol a kormánypárti Bencsik János – 66,3 százalékos feldolgozottság mellett – 48,56 százalékos eredménnyel vezet az összellenzéki jelölttel, Konczer Erikkel szemben, aki jelenleg 40,89 százalékon áll. Az esztergomi központú körzetben a Völner Pál helyett induló Erős Gábor magabiztosan vezet az összellenzéki jelölt, Nunkovics Tibor előtt, előbbi 51,64 százalékon, utóbbi 37,49 százalékon áll 55,1 százalékos feldolgozottság mellett. A komáromi központú körzetben Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz-KDNP) 54,29 százalékos eredménnyel vezet az összellenzéki jelölttel, Nemes Andreával szemben, aki 33,41 százalékon áll 50 százalékos feldolgozottság mellett.

A választás eredménye választókerületenként

Koncz Zsófia óriásit nyer

Az ősfideszes családból származó Koncz Zsófia hengerel Borsod 5-ös választókerületében, több mint 70 százalékos feldolgozottságnál 7 ezer szavazat az előnye az ellenzéki Jézsó Gáborral szemben, akinek innen már matematikailag sem lesz visszaút.

Koncz Zsófiáról a kampányban többször is írtunk. Felavat, átad, megnyit, mosolyog, integet reggeltől estig, a kamera előtt. Mindezt nem csak a jelenlegi kampány kezdete, hanem 2020 augusztusa óta, szinte megállás nélkül. Azon a nyáron, édesapja halálos motorbalesete után egy hónappal dőlt el, hogy Koncz Zsófia indul Koncz Ferenc megüresedett országgyűlési képviselői székéért a borsodi 6-os egyéni választókerületben.

Hidvéghi: szabad a véleménynyilvánítás, és ezzel nagyon sokan akarnak élni, amikor erre lehetőség van

A Magyar Nemzetnek nyilatkozott az eredményekre várva Hidvághi Balázs, a Fidesz EP-képviselője.

A kormánypárti lapnak első körben leszögezte, a magas részvétel a demokrácia erejét mutatja, majd kitért Márki-Zay Péter vasárnap esti Facebook-bejegyzésére, melyben az ellenzék miniszterelnök-jelöltje azt írta, a választási bizottság is kimondta, hogy nem képes ellenőrizni a határon túli szavazatok tisztaságát. Hidvéghi ezzel kapcsolatban azt mondta a Magyar Nemzetnek, hogy „a baloldal és a miniszterelnök-jelöltjük a hatalomért és a pénzért mindenre képes, teljesen megalapozatlan állításokat, hergelést és felelőtlen nyilatkozatokat hallottunk már tőle”, majd a konkrét esetre reflektálva kijelentette,

semmilyen kétség nem merülhet fel a határon túlról érkező levélszavazatok érvényességét illetően.

A választás eredménye választókerületenként

Nem bizonytalanították el a fideszes szavazókat Boldog és Simonka ügyei

Mindkét körzetben, ahol az előző választáson győztes fideszes képviselő ellen eljárás indult, biztosan vezet a Fidesz új jelöltje: Békésben a 4. OEVK-ban a Simonka György helyén indított Erdős Norbert 52,47 százalékon áll, 62%-os feldolgozottságnál, míg a Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4. körzetben, Boldog István egykori körzetében Herczeg Zsolt 53,41 százalékon áll, 63.92 százalékos feldolgozottságnál.

A választás eredménye választókerületenként

Budapesten továbbra is három körzetben vezet a Fidesz

A feldolgozottság nagyon változó a fővárosban, a 11. körzetben például mindössze 7 százalék, de itt például a fideszes jelölt vezet: Wintermantel Zsolt áll az élen, az ellenzék részéről Varju László a második. A 13. és 14. választókörzetekben 2018-ban is a Fidesz jelöltje győzött, előbbiben most is az élen áll Szatmáry Kristóf, 45 százalékos feldolgozottságnál, utóbbiban pedig Dunai Mónika vezet 73 százalékos feldolgozottságnál.

A választás eredménye választókerületenként

Pest megyében eddig nagyon szoros a helyzet

Több választókerületben is fej fej mellett vannak a jelöltek.

 • Pest 1. számú választókerületében dr. Aradszki Andrásnak 14.990 szavazata van, dr. Bősz Anettnek 14.185. (54,22 százalékos feldolgozottság.)
 • Pest 2. számú választókerületében Menczer Tamásnak 6843 szavazata van, dr. Szél Bernadettnek 6324. (21,98 százalékos feldolgozottság.)
 • Pest 5. számú választókerületében Tuzson Bencének 12.602 szavazata van, Dorosz Dávidnak 11.240. (40,86 százalékos feldolgozottság.)

Csendesedik a Partizán eredményvárója

Még nem kalibráltam át magam, hogy nem nyerhet az ellenzék

– mondta a Partizán eredményváróján egy ellenzéki szimpatizáns. A MadHouse-ban hatalmas a sor a sörért, az asztaloknál már a 24.hu-val közös közvetítést figyeli a többség, illetve sokan bújják a telefonjukat is. Jóval kisebb a zaj, mint korábban., halkulnak az emberek. Többen kintről próbálják lesni a kivetítőt.

A választás eredménye választókerületenként

Mellár Tamás fordított a pécsi körzetben

37 százalékos feldolgozottságnál átvette a vezetést az ellenzéki jelölt Mellár Tamás Baranya 01. oevk-ban. A verseny nagyon szoros: Mellárnak eddig 42,91 százaléknyi szavazata van, a fideszes Kővári Jánosnak pedig 42,54 százaléka.

A 2-es oevk-ban is közelítenek az élen álló fideszes Hoppál Péter felé, itt közel 40 százalékos feldolgozottságnál Hoppál 45,77 százalékon áll, a közös ellenzéki Szakács László 40 százalékon. Hoppál 2 százalékpontot vesztett a korábbi eredményhez képest.

A választás eredménye választókerületenként

Fidesz 58%, Ellenzék 30%, Mi Hazánk 6,5% a szavazatok több mint harmadának megszámolása után

36 százalék feletti feldolgozottságnál járunk:

 1. Fidesz-KDNP 58,12%
 2. Ellenzéki összefogás 30,41%
 3. Mi Hazánk 6,57%
 4. MKKP 2,58%

A feldolgozottság előrehaladtával nagyon kis mértékben ugyan, de csökkent a Fidesz előnye, a Mi Hazánk parlamentbe jutása egyre biztosabbnak tűnik.

A 106 egyéni választókerületből 88-ban a Fidesz-KDNP, 18-ban az ellenzék vezet (ebből 15 budapesti és 3 vidéki).

RÉSZLETES EREDMÉNYEK

ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS

ORSZÁGOS eredmények

BUDAPESTI eredmények

LISTÁS eredmények

PARLAMENTI PATKÓ

NÉPSZAVAZÁS

A népszavazás eredménye

A választás eredménye választókerületenként

Szabó Tünde növelte előnyét és alighanem be is húzza a körzetét

Egy darabig szorosnak tűnt a verseny Nyíregyházán, de 69 százalékos feldolgozottságnál 4 százalék az előnye a fideszes Szabó Tündének, ami 1500 voksot jelent. Eddig ő 15 ezer szavazatot kapott, az ellenzéki Lengyel Máté pedig 13 570-et.

2018-ban 17 százalék volt még az ellenzék előnye Szabó Tündéhez képest, aki akkor azért tudott simán nyerni, mert az ellenzéki pártok még külön indultak. Ehhez képest most is viszonylag magabiztosan vezet és lassan elkönyvelheti a győzelmet.

Ahogy az egész országban, úgy egész Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében erős a Fidesz, Seszták Miklós tarol Kisvárdán, Tilki Attila 70 százalék fölötti eredménnyel vezet és nyeregben érezheti magát. Jelen állás szerint mind a hat itteni körzetet viszi a kormánypárt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik