Élő Belföld

A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
  • Kiütéses győzelmet aratott az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP: az eddig is kormányzó pártszövetség 97,5 százalékos feldolgozottságnál 53,11, a hatpárti ellenzéki összefogás 34,97, a Mi Hazánk 6,22 százalékon áll.
  • Jelen állás szerint így 135 képviselői hely lesz a kormányoldalnak, ami több, mint a kétharmados többséghez szükséges 133.
  • Az ellenzéki összefogásnak 56 képviselője lesz, a Mi Hazánknak hét, és mandátumhoz jutott a német nemzetiségi képviselő is.
  • A Kétfarkú Kutya Párt 3,27 százalékot szerzett, nem került be a parlamentbe. Gattyán György Megoldás Mozgalma elérte az 1 százalékot, ami után állami támogatásra számíthat.
  • Lázár János legyőzte Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhelyen.
  • Budapesten nyert az ellenzék, a 18-ból két körzetet vitt csak el fideszes jelölt.
  • Orbán Viktor győzelmi beszédében azt mondta: akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik.
  • Márki-Zay Péter vereségét követően úgy fogalmazott: „A mai napon, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, kigúnyolva is azt hittük, meg tudjuk nyerni ezt a választást, nem így történt.”
A választás eredménye választókerületenként

Győr-Moson-Sopronban minden körzetben a fideszes jelölt vezet

Megérkeztek az első adatok Győr-Moson-Sopron megyéből is, ahol egyelőre mind az öt egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltje vezet. Jelenleg a legnagyobb feldolgozottságú adatok a soproni központú körzetből állnak rendelkezésre: itt 30,85 százalékos feldolgozottság mellett 58,01 százalékkal a fideszes Barcza Attila vezet az összellenzéki jelölttel, Brenner Kolomannal szemben, aki egyelőre 32,3 százalékon áll.

A választás eredménye választókerületenként

Az első eredmények szerint Baranya mind a négy körzetében a fideszes jelöltek vezetnek

Baranya megyében jelenleg 10,11 és 37,5 százalék között van a feldolgozottság, egyelőre mindenhol a fideszes jelölt vezet:

  • Baranya 01. oevk: Kővári János – 44,6 százalék
  • Baranya 02. oevk: Hoppál Péter – 47,69 százalék
  • Baranya 03. oevk: Hargitai János – 60,24 százalék
  • Baranya 04. oevk: Nagy Csaba – 65,22 százalék

Érdemes megjegyezni ugyanakkor, hogy az 1-es választókörzetben Mellár Tamás, a közös ellenzéki jelölt 40,17 százalékon áll, és négy évvel ezelőtt nyerte a körzetet.

A választás eredménye választókerületenként

Orrhosszal vezet Budapesten az ellenzék

Csárdi Antal vezet Budapest 1-es számú választókörzetében: 8 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 48,57 százalékát szerezte meg. Az újbudai választókörzetben Orosz Anna 15 százalékos feldolgozottságnál 49,50 százalékon áll, míg Tordai Bence 3 százalékos feldolgozottságnál a Budapest 4-es választókerületben egyelőre 49,9 százalékot szerzett.

A leginkább kétesélyesnek tartott fővárosi választókörzetbe Hajnal Tamás vezet Fürjes Balázs előtt: 7,41 százalékos feldolgozottságnál 49,35 százalékon áll.

Dömötör Csaba szerint nem lesz szükség megszorításokra, ha a Fidesz nyer

Dömötör Csabával interjúzott kollégánk a Fidesz eredményváróján. A Fidesz parlamenti államtitkára kérdésre elmondta, mire alapozzák azon kampányállításaikat, hogyha az ellenzék nyer, már másnap megindulnak a fegyverszállítások Magyarországon át Ukrajnába, hogyan látja a V4-es országok jövőjét, illetve a Fidesz győzelme esetén várhatóak-e megszorítások és tartható-e a rezsicsökkentés

Amint betette a lábát a járvány, nagyon sokan jövendöltek gazdasági megszorításokat, kicsit az volt az érzésünk, mintha szurkolnának is annak, hogy jöjjenek megszorítások. És a kormány bebizonyította azt, hogy nehézségek idején is lehet olyan gazdaságpolitikát folytatni, ami a gazdaság erősítéséről és a munkahelyvédelemről szól

– mondta Dömötör Csaba, aki szerint egy Fidesz-győzelem után tartható lenne a mostani irány. A teljes interjút itt nézhetik meg:

Kezd éledezni az ellenzéki eredményváró

Elsőre kicsit nagynak tűnt a Műjégpálya az ellenzéki eredményvárónak, de este kilenc óra körül már sorok vannak a hamburgeresnél és az italpultoknál is. Lenn a pályán is egyre többen ülnek a sörpadoknál, de legalább ugyanennyien állnak a hideg miatt. Most már több százan vannak, és folyamatosan érkeznek újabb szimpatizánsok és ellenzéki háttéremberek (Bod Péter Ágos, Raskó György).

Hatalmas ujjongás a Mi Hazánk eredményváróján

A párt eredményvárójára összegyűltek hangos éjjenzéssel és tapssal ünneplik a részeredményeket, amelyek szerint listán 6,6 százalékot szerzett a párt.  Több képviselő is 5 százalék feletti eredményt ért el, ők szintén hatalmas ovációt kapnak. Dúró Dóra kapja a legnagyobb tapost.

Érkeznek az eredmények!

Az NVI honlapjára elkezdték feltölteni az első eredményfoszlányokat.

A választási iroda honlapját megnyitva elsőre riasztó lehet, hogy rögtön egy fideszes kétharmad tárul a szemünk elé, de a feldolgozottság csak 16,76 százaléknál tart.

A folyamatosan frissülő eredményeket itt követhetik nyomon:

Kapcsolódó
Kövesse velünk a választási eredményeket!
Élő hírfolyamunkban percről percre, körzetről körzetre számolunk be a választás eredményéről.

Márki-Zay Péter megköszönte mindenkinek, hogy elment szavazni

A Facebookon jelentkezett egy rövid bejegyzéssel az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter, melyben mindenekelőtt azt írta, köszönetét fejezi ki minden magyar állampolgárnak, aki élt a szavazati jogával vasárnap.

Hálámat fejezem ki azon civilek felé, akik egész nap a választás tisztaságát ellenőrizték és most kezdik a számolást.

Márki-Zay ezt követően megjegyezte, hogy a választási bizottság is „kimondta, hogy nem képes ellenőrizni a határon túli szavazatok tisztaságát”, utalva a hét közepén egy romániai szeméttelepen megtalált, ellenzékre leadott levélszavazatokra. Az ellenzék jelöltje bízik benne, hogy nem ezeken a szavazatokon múlik majd a győzelmük, mert az alkotmányos válságot okozhat Magyarországon.

Ellenzék: az összefogás egyenrangúra hozta a versenyt

Hatalmas munkát végzett az ellenzék, akárcsak aktivistáik és a választásban részt vevő állampolgárok, hangsúlyozta a hatpárti összefogás budapesti eredményváróján vasárnap este, egy órával az urnazárás után Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alelnöke.

Ezután arról beszélt, hogy nemcsak a demokrácia, de

az Egységben Magyarország csapatának ünnepe is a mai nap.

Hiszen – noha nem lehet sejteni a végeredményt – az MMM alelnöke szerint látható, hogy fej fej mellett áll a két tömb.

Lukácsi szerint hatalmas teljesítmény, hogy az ellenzéki összefogás „egyenrangúra hozta azt a versenyt, ahol egyértelműen lejtett a pálya a Fidesz, a kormánypárt, lényegében az állampárt számára”.

Kovács Gergely nem tartja kizártnak, hogy akár 6 százalékot is kapjon a Kutya Párt

Az országos listán 3-6 százalék közötti eredményre számít Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, aki szerint esélyes, hogy a szervezet jobb eredményt ér el, mint négy éve.

Kovács vasárnap este, az urnazárást követően azt mondta, az MKKP-nek sikerült megvalósítania azt a célját, hogy a kampánybüdzséjük felét „értelmes dolgokra” költsék el – azaz kiírt pályázatok útján megvalósult kreatív projektekre -, de még így is mintegy 50 millió forint maradt a kasszában.

A magyar pártfinanszírozás szépsége, hogy egy hónap alatt annyi pénzt kapsz, mint amúgy két vagy három év alatt a párt működésére, és tényleg 3-4 hét alatt kell mindent elkölteni

– fogalmazott a pártelnök, hozzátéve, hogy ők nem óriásplakátokra és kommunikációs tanácsadókra igyekeztek fordítani a kampánybüdzsét, ezért is volt a pártnak viszonylag kevés plakátja az utcákon.

Kovács Gergely kiemelte, hogy éppen a nagyrészt a 12. kerületet lefedő Budapest 3. választókörzetben várható a legmagasabb részvételi arány, ahol egyéniben ő is indult, míg az országos részvételi adatokról szólva elmondta, az a lényeg, hogy elment mindenki, „ezek szerint mégsem valósult meg az, hogy a vidékiek majd elmennek a földekre dolgozni”. Az MKKP elnöke úgy érzi, elsősorban a magasabb végzettségűeket, a fiatalabbakat és a nagyvárosi lakosokat sikerült megszólítaniuk, az eddigi adatok szerint pedig a nagyvárosokban magasabb volt a részvétel, mint a kisfalvas körzetekben.

A párt elnöke elmondta, hogy 3-6 százalék közötti listás eredményt vár.

Nem fogom elsírni magam a 3-tól sem, nyilván tudjuk tovább csinálni, amit eddig is csináltunk, de úgy tűnik, arra van esély, hogy jobb eredményt érjünk el, mint négy éve

– zárta mondandóját.

Gáspár Győző: Keddtől hivatalosan is a Fidesz csapatához tartozom

A pár hete a Békemenet első sorában is vonuló Gáspár Győző a Fidesz eredményváró rendezvényén nyilatkozott a sajtónak, ahol kollégáink is kérdezték őt. Az interjú során azt is megpróbálta tisztába tenni, hogy áll a Fideszbe való belépése, amihez több aláírást is kellett gyűjtenie, és ami kissé lassabban halad a kampányolás miatt, de hamarosan meglesz a beiktatás:

Keddtől hivatalosan is a Fidesz csapatához, illetve pártjához tartozom. Illetve a vőjelöltem jövő héten szerdán megalakítja a Fidelitast és megyünk előre, mert előre kell, hogy menjünk.

– mondta Gáspár, aki állítása nem akarja elvenni senkitől a cigányság képviseletét.

Én maradok a Romantic frontembere, ugyanígy énekelni akarok, csak ugyanabban a világban akarok élni, amiben eddig éltünk: Békesség, család, gyerekek. Ahogy miniszterelnök úr mondja, a család a legfontosabb.

Arra viszont igennel válaszolt, hogy vállalna-e hivatalos pozíciót a romák felzárkóztatására:

Mindenki azt gondolja rólam, hogy a Gáspár Győző egy showman, aki csak bohóckodni tud. Igen, forgatókönyv szerint élünk, de van egy normális oldalam, amit az ország nem ismer. Igen, vállalnék, ha megkérnek, nagyon szívesen.

Az interjút itt tudják megnézni:

Donáth Anna: Bármi lesz a végeredmény, az ellenzéki együttműködésnek együtt kell maradnia

Negyedórával ezelőtt megérkezett Donáth Anna, a Momentum elnöke, EP-képviselő az ellenzéki eredményváró helyszínére. Elsőként a 24.hu és a Partizán stábjának adott interjút, ezt hamarosan teljes egészében láthatják. Ebben azt mondta kérdésünkre, hogy a végeredménytől függetlenül az ellenzéki együttműködésnek együtt kell maradnia, esetleg ennek formáján finomítani kell, de nem szabad visszamenni oda, ahol 2018-ban voltak. Hozzátette: ez a választás nem volt igazságos, Dávid és Góliát harca volt.

Mohos Márton / 24.hu

A Partizán eredményváróján teltház van

A Partizán Anker közi eredményváróján a MadHouse-ban teltház van, nem csak az asztalok fogytak el, lassan állni se lesz hol, legfeljebb kint, ott viszont nem lehet nézni a közvetítést, a Partizán és a 24.hu közös adását. Vannak, akik már hetekkel ezelőtt foglaltak asztalt. Egyelőre nagy figyelem nincs is, kártyáznak, beszélgetnek, esznek az emberek. Hallani sem lehet sokat hátulról, bár Győzike interjúját viszonylag komoly taps és nevetés fogadta.

500 ezer helyett csak 20 ezret kell fizetnie Hoppál Péternek, amiért kihúzta a kábelt az ellenzék kivetítőjéből

A hét elején beszámoltunk róla, hogy Hoppál Péter, Baranya megye 2-es választókerületének Fidesz-KDNP színekben újrainduló országgyűlési képviselője meglehetősen rossz szemmel nézte, hogy az ellenzék a pécsi Széchenyi téren kampányol, ezért odasétált az ellenzékiek által felállított LED-falhoz és kihúzta a kábelt.

Kapcsolódó

Mindezért a poiltikust a választási bizottság csütörtökön ötszázezer forintra bírságolta, az indoklás szerint azért, mert megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét. Hoppált továbbá eltiltották a további jogsértésektől.

Ehhez képest az MTI most az írja, hogy Hoppál fellebbezése után a Nemzeti Választási Bizottság húszezer forintra mérsékelte a fideszes jelölt bírságát.

Az NVB többsége egy másik kifogás elbírálása során úgy döntött, ismeretlen személy megsértette a választási eljárási törvényt, amikor különböző telefonszámokról választópolgárokat hívott egy nő, aki Márki-Zay Péternéként mutatkozott be és aki arról beszélt, Orbán Viktor miniszterelnökhöz hasonlóan ő sem akar háborút. Az NVB szerint az automata hanghívások közvetlen politikai kampánynak minősülnek, de a választópolgárok nem adtak hozzájárulást a közvetlen megkeresésre, így az automata hanghívás jogsértő volt.

Fekete László erős ember, erős véleménnyel

A Mi Hazánk legizmosabb emberével, az országos lista 20. helyén indult Fekete Lászlóval is sikerült beszélnünk pár mondatot. Szembesítettük a friss Medián-kutatással, ami nem jósolt parlamenti bejutást a szélsőjobbos pártnak:

– De ezt a felmérést ki csinálta?
– A Medián.
– És az hova tartozik?
– Ők függetlennek mondják magukat.
– Ah persze, persze… Én ezekben a felmérésekben nem hiszek, majd a nép akarata eldönti, mi legyen.

Fekete szerint meglepetés lesz, „egy elég szép százalékkal be fog jutni” a párt. Ha mégse jutnak be, akkor nagyot fog csalódni az emberek bizonyos rétegében. Szerinte azért van egy komoly százalékokban mérhető réteg, „aki nem ezt a két utat akarja”.

Bízom abban, hogy megtalálják azt az ösvényt, ha nem is utat, ösvényt, amivel egy olyan pártot be lehet juttatni, aminek elsődleges szó szerint a demokrácia elve.

Végül feltettük a kérdést, ha nem sikerül a választás, politizál-e tovább a pártban. „Mivel ugyanezt az elvet vallom, vagy legalábbis őrületes a hasonlóság, nem hiszem, hogy ez olyan szakadást idézne elő, hogy bekerülünk vagy sem” – mondta Fekete, aki hozzátette, biztos a párttal marad.

Varga Jennifer / 24.hu

Exit poll: a külképviseleteken 77 százalék az ellenzékre szavazott

Öt nyugati külképviseleten, Bécsben, Berlinben, Brüsszelben, Londonban és Münchenben több mint 2500 szavazó megkérdezésével készített exit poll kutatást a Magyar Demokrácia Alap. A szavazóhelyiségből kilépők megkérdezésével készült felmérés alapján ezeken a külképviseleteken a választók nagyon nagy többsége, 78 százalék az ellenzéki összefogás listáját támogatta. A Fideszt mindössze 11 százalék támogatta, és a külképviseleti szavazás alapján a Kétfarkú Kutya Párt is parlamenti párt lenne 6 százalékkal. A müncheni külképviseleten a Mi Hazánk támogatottsága is átlépte a parlamenti küszöböt, írja a 444.hu.

A négy évvel ezelőtti bő 58 ezer helyett ezúttal 65 716 ember regisztrált a külképviseleti szavazásra, de ez is csak töredéke a külföldön élő magyarok valós számának, vagyis sokan nem vállalják a szavazással járó kellemetlenségeket. Ezekről és a külföldön élők pártprefenciájáról itt írtunk:

Kapcsolódó
Amíg a külföldön élő magyarok órákat utazhatnak a választásra, más országok rugalmasan kezelik a levélszavazás lehetőségét
Európában a külképviseleti lebonyolítás helyett már inkább a levélszavazást alkalmazzák, hogy segítsék a külföldön élő állampolgárok szavazását. Románia is előttünk jár.

Felbukkant a Kutyapárt rendezvényén Ziemowit Szczerek, a független lengyel újságírás fenegyereke

Ziemowit Szczerek lengyel újsagíró és magyar kiadója is megjelent a Magyar Kétfarkú Kutya Párt kampányzáró eseményén.

Szczerek az egyik legkövetkezetesebb kritikusa a kelet-európai populista jobboldalnak és szélsőjobboldali mozgalmaknak.

Lapunknak azt mondta, azért választotta éppen ezt az eseményt, mert itt látja esélyét, hogy elfelejtse legalább átmenetileg mindazt, amiről a munkája szól.

A lengyel újságíró Magyarországról és a Kárpát-medencéről szóló könyve, a Via Carpatia februárban látott napvilágot magyarul. Szczerekkel a könyv megjelenése kapcsán készített interjúnk itt olvasható el:

Kapcsolódó
Fürge tigrisből cinikus Garfield lett a Fidesz Magyarországa, Putyin meg eszelős agresszor
Interjú Ziemowit Szczerek lengyel újságíróval, aki szórakoztató és tanulságos könyvet írt Magyarországról, a NER-ről és a Kárpát-Medencéről.

Iványi Gábor: Az ellenzék viselkedjen méltósággal

Pár kérdésre sikerült a Műjégpálya épülete előtt elkapnunk Iványi Gábor és Donáth László lelkészeket, akik együtt érkeztek az ellenzéki eredményváróra. Amint sétáltak a sajtó számára nem nyilvános részbe, Donáth László felemelőnek nevezte a 70 százalék körül várható részvételt, de azt mondta, nem bocsátkozna jóslásokba a végeredményt illetően. Iványi Gábor mindenképpen jó eredményre számít, de a Medián által előrejelzett 78 ellenzéki -121 kormánypárti mandátumszámot határozottan nem tartja annak. Iványi azt is mondta, bármi is lesz a végeredmény, az ellenzéknek méltósággal kell viselkednie holnaptól, és nem szabad egymás hibáztatásába kezdeni.

Mohos Márton / 24.hu

Gattyán pártjának nincsenek különösebb elvárásai az eredménnyel kapcsolatban

„Bízunk abban, hogy a Megoldás Mozgalomnak is köszönhető a magas részvétel a 2022-es országgyűlési választáson” – mondta az MTI-nek a párt digitalizációért felelős alelnöke a 18.30 órai részvételi adatok ismeretében vasárnap a pártja Normafán tartott eredményváróján.

Huszár Viktor reményét fejezte ki, hogy minél többen elmentek szavazni azok közül, akik eddig nem tudtak választani a pártok közül. Szerinte a Megoldás Mozgalom ezeknek a civil és függetlenül gondolkodóknak tudott alternatívát nyújtani. Azt is mondta, hogy a 2018-as részvételi aránnyal csaknem azonos a mostani, de bízik benne, hogy az arány a végére még kicsivel magasabb is lesz a négy évvel ezelőttinél.

Úgy véli, összehozták a legkreatívabb és legemlékezetesebb kampányt, amellyel bebizonyították, hogy a fiatalos, lendületes, kreatív kampánnyal akár 100 nap alatt is meg lehet szólítani az embereket.

Ezzel arra utalt, hogy a MeMo épp ma ünnepli fennállásának századik napját.

Arra a kérdésre, hogy milyen eredményre számít, Huszár azt válaszolta, már azzal is nyertek, hogy idáig eljutottak, nincs rajtuk teher, nincs eredményelvárásuk. Arra számítanak, hogy az ország egyik jelentős ereje kezd kibontakozni, ezzel együtt pedig megszületik a Megoldás Mozgalom alapbázisa, amely hisz abban, hogy Magyarország lehet szolgáltató és önfenntartó ország.

Olvasói sztorik