Élő Belföld

A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
  • Kiütéses győzelmet aratott az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP: az eddig is kormányzó pártszövetség 97,5 százalékos feldolgozottságnál 53,11, a hatpárti ellenzéki összefogás 34,97, a Mi Hazánk 6,22 százalékon áll.
  • Jelen állás szerint így 135 képviselői hely lesz a kormányoldalnak, ami több, mint a kétharmados többséghez szükséges 133.
  • Az ellenzéki összefogásnak 56 képviselője lesz, a Mi Hazánknak hét, és mandátumhoz jutott a német nemzetiségi képviselő is.
  • A Kétfarkú Kutya Párt 3,27 százalékot szerzett, nem került be a parlamentbe. Gattyán György Megoldás Mozgalma elérte az 1 százalékot, ami után állami támogatásra számíthat.
  • Lázár János legyőzte Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhelyen.
  • Budapesten nyert az ellenzék, a 18-ból két körzetet vitt csak el fideszes jelölt.
  • Orbán Viktor győzelmi beszédében azt mondta: akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik.
  • Márki-Zay Péter vereségét követően úgy fogalmazott: „A mai napon, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, kigúnyolva is azt hittük, meg tudjuk nyerni ezt a választást, nem így történt.”

A XI. kerületben ezúttal időben véget ér majd a szavazás

Négy éve ebben a kerületben főleg az átjelentkezők miatt hatalmas sorokban kígyóztak a választók, ezért csak jóval a kijelölt határidő után tudták lezárni az urnákat.

Ezzel szemben idén úgy tűnik, hét óráig rendben le fogja tudni adni mindenki a szavazatát. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy idén a Csiki-hegyek utcai általános iskolába irányították az átjelentkezőket, a jelek szerint a szavazók koordinálása is jobban sikerült.

Üres a Fidesz szabadtéri eredményvárója, pedig áll a színpad Orbánnak

A Fidesz szabadtéri eredményváróján a Bálna mögött idén is felállítottak sörpadokat, ahonnan a támogatók kivetítőkön nézhetik a közvetítéseket, kinyitottak a lacikonyhák, és a sátoros büfék, és áll a színpad is, ahonnan Orbán Viktor beszél az eredményhirdetés után. Csakhogy ma a hideg időjárás miatt – néhány nagyon elszánt rajongón kívül – egyelőre senki nincs a területen.

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Nagy Ervin: Ha a Fidesz nyer, lehet, hogy belelépek a politikába

Nagy Ervin rövid interjút adott a 24.hu és a Partizán közös választási műsorában, ahol egyebek mellett beszélt arról is, mit csinál, ha az egyik, illetve a másik oldal nyer.

Ha az ellenzék nyer, akkor veszek egy nagy ásót, és elkezdem azt az árkot betemetni, amit a bal és a jobb oldal között sikerült itt 12 év alatt kiásni. (…) Síkba kell rakni ezt az országot, mert hatalmas szakadék tátong a két tábor között

– mondta az utóbbi években közéletileg egyre aktívabb színész. Ha viszont a Fidesz nyer, arra az eshetőségre azt mondta: lehet, hogy komolyan elgondolkodik Kálomista Gábor kijelentésén, hogy miért nem politikusnak megy a Nagy Ervin, ha ilyen nagy a szája.

Lehet, hogy belelépek a politikába, mert nem hiszi, hogy ezek folyamatok hosszú távon tarthatóak. Nem szeretném, ha az országom becsületét végképp eljátszanák Nyugat-Európában.

Az interjú egy részletét itt nézhetik meg:

Eltávolíttattak egy pártlogót a Kutyapárt eredményzárójának helyszíne elől

A Metro Club bejárata előtt korábban felállítottak egy pártlogót ábrázoló eszközt, de valakik megkérték a Kutyapárt eredményzárójának szervezőit, hogy vegyék le, mert a közelben egy szavazókör működik. A logót eltávolították, és ezzel az ügy a jelek szerint el van intézve.

A választás rendjéről szóló törvény szerint nem folytatható kampánytevékenység a szavazás napján a szavazóhelyiségekben, valamint a szavazóhelyiségeket magában foglaló épületben, illetve az épület bejáratától számított 150 méteres távolságon belül közterületen.

A helyszínhez legközelebb lévő szavazókör a Dohány utca 22-24 alatti idősek otthonában van,  ami nagyjából 50 méterre található.

Varga Jennifer / 24.hu

Nagy Zsolt: Azt ki lehet mondani 2022-ben, hogy zsidózni és gyűlölködni nem ér

Nagy Zsolt volt Krizsó Szilvia vendége a 24.hu és a Partizán közös választási műsorában, ahol felmerült a kérdés, miért állt bele az utóbbi években a nyíltan elkötelezett politikai szerepvállalásba. A színész szerint ennek egyik oka, hogy mindig a gyengék mellett szeretne kiállni a hatalmasokkal szemben, illetve, hogy egyre jobban zavarta a kormány számos tevékenysége és kommunikációja, például nem ért egyet „a Soros-plakátokkal, a hirtelen meggazdagodó emberekkel, azzal, amit az oktatással csinál a kormány, az EU-s pénzek elköltésének módjával, a stadionépítésekkel, nem értek egyet a Kis Grófóval és a Győzikével”.

Azt hiszem, azt ki lehet mondani 2022-ben, hogy zsidózni nem ér, gyűlöletbeszédet alkalmazni nem ér

– mondta Nagy, aki szerint ma Magyarországon közszereplőként nem lehet távol maradni a politikától, mert az embert előbb utóbb utoléri a politika. Beszélt arról, hogy van baja bőven az ellenzéki oldallal is, de ott nagyobb sokszínűséget lát, a 12 éve hatalmon lévő Fidesz környékén viszont azt látja, hogy a családtagok nagyon meggazdagodnak, a barátok nagyon meggazdagodnak, miközben egy másik réteg szorul ki, sokan pedig el is hagyják az országot. A választási eredménnyel kapcsolatos megérzéseiről a következőt mondta:

Nagyon szeretném, ha a hatpárti összefogás nyerné meg, de ha reálisan nézem a dolgokat, akkor azt gondolom: ahol a pénz, ott a superpower. Úgy gondolom, a Fidesz meg fogja nyerni.

A Nemzeti Választási Bizottság nem vizsgálhatja a romániai szeméttelepen talált levélszavazatok ügyét

Az NVB-hez Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő fordult kifogással. Mint beadványában írta, kitöltött és elégetett szavazólapokat találtak Marosvásárhely közelében. A bizottság előtti meghallgatásán Hadházy azt kérte, hogy az NVB semmisítse meg a levélszavazás eljárását és ismételtesse meg a szavazást. Azt mondta, nem létezik két választás, egy magyarországi és egy a határon túliaknak, az utóbbi a magyarországinak szerves része és ha a határon túliak szavazásának biztonságát nem tudja garantálni az NVB, akkor meg kell ismételtetnie az egész szavazást és az NVB-nek is fel kell állnia.

Az MTI most arról ír, hogy az NVB 9:4 arányban úgy döntött, elutasítja a kifogást.

Határozatában a testület arra hivatkozott, hogy a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki, így az NVB hatáskör hiányában nem vizsgálhatja ismeretlenek Románia területén kifejtett tevékenységét.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke az NVB ülésén egy jogorvoslat elbírálása során elmondta, eddig az NVI-hez 225 ezer levélszavazat érkezett vissza, az ellenőrzés során 43 olyan borítékot találtak, amelynél a válaszborítékot a Magyar Posta biztonsági okokból, a saját szabályzatának megfelelően átlátszó borítékba csomagolta át. Hozzátette: a posta átcsomagolásait egyelőre nem bontották fel. Megvárják az összes levélszavazat beérkezését, és az összes ilyen átcsomagolt válaszborítékot külön gyűjtik és a jelölőszervezetek delegáltjaival együtt vizsgálják meg és döntik el, a sérülés mértéke hogyan befolyásolja a válaszboríték érvényességét.

Húsz százalékkal több levélszavazat érkezhet Székelyföldről 2018-hoz képest

A Transtelex számolt be róla, hogy Kovászna megyében az RMDSZ 21 ezer levélszavazatot gyűjtött össze, így az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) megyei szervezetének gyűjtésével együtt összesen 31 ezren szavazhattak a megyében. A lap szerint ez azt is jelenti, hogy a székelyföldi szavazók 15-20 százalékkal több levélszavazatot adtak le, mint négy évvel ezelőtt.

A lap szerint az RMDSZ tagjai nem is bizták a véletlenre a szavazatok összegyűjtését, már a választási regisztrációs időszakban elővették a szavazópolgárok listáját és körbe telefonálták őket, hogy megkérdezzék, változtak-e az adataik, regisztráltak-e a választásra, március 9-e után pedig a település-felelősök és munkacsoportok segítették a helyes kitöltést, illetve a levélcsomagok begyűjtését.

A hírek szerint a levélszavazatok hatékony összegyűjtését egyes egyházi vezetők is segítették, akik kihirdették, hogy az RMDSZ helyi szinten hol gyűjti össze a szavazatokat.

Veres Nándor / MTI Az április 3-i magyarországi országgyűlési választások levélszavazatai Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán 2022. március 29-én. Levélszavazásra a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok jogosultak.

Húsz százalékkal marad el Ózd a Hegyvidéktől

A legkevésbé aktív választókörzetek sorában az elmúlt órákban nem történt változás, még mindig Ózdon és környékén a legalacsonyabb a részvétel (Borsod 3-as), itt csupán a választók 51,54 százaléka járult eddig az urnákhoz. Ezzel továbbra is az ózdi körzetben a legalacsonyabb a választási részvétel az egész országban. Ezzel meg is maradt a húszszázalékos különbség a legpasszívabb és a legaktívabb körzet között, hiszen a budapesti 3-as választókörzetben (XII. kerület) 17 órakor 72,24 százalék volt a részvételi arány.

A második legvisszafogottabb körzet továbbra is borsodi (a 4-es): a kazincbarcikai központú választókörzetben öt óráig a jogosultak 55,1 százaléka jelent meg a szavazóhelyiségekben. Szabolcsban is jócskán találni körzeteket 57 százalék körüli részvétellel, de hasonlóan alacsony a részvétel Bács-Kiskunban a kiskunhalasi körzetben, Hajdú-Biharban a 3-as és a négyes, vagyis az egyik debreceni és a berettyóújfalui körzetben is, míg a Dunántúlon továbbra is csak egy körzet tartozik a sereghajtók közé: Somogyban a barcsi központú (2-es számú) választókörzetben alig 57,01 százalékos volt a részvétel 17 óráig.

Budapesten az ötórás adatok alapján eddig az 5-ös (60,98 százalék), a 6-os (59,41 százalék) és a 9-es (62,96 százalék) választókörzetekben (a VII. a VIII. és a X. kerületben) vettek részt arányaiban a legkevesebben a voksoláson.

A Mi Hazánk eredményváróján ingyenes a büfé

Eltelt közel másfél óra a kezdés óta, de egyelőre csak az újságírók érkeznek a Mi Hazánk eseményére. A büfé az Egységben Magyarországért eredményvárójához hasonlóan ingyenes.

Varga Jennifer / 24.hu

Leütöttek aztán megrugdostak egy 82 éves ellenzéki aktivistát Óbudán, amiért szórólapozott

Megütöttek, majd a földön megrugdostak egy szórólapot osztogató ellenzéki aktivistát Óbudán, a Vihar utca-Raktár utca sarkán lévő CBA előtt, erről a Telex írt.

A lap szerint a 82 éves férfi az Egységben Magyarországért pártszövetség kabátját viselte és az ő szórólapjaikat osztogatta a járókelőknek, amikor az üzletből kilépett egy pár, akik rátámadtak.

Kitépték a kezéből a szórólapokat, leütöttek, aztán belerúgtak. Az áldozat bejelentést tett, kihallgatáson van a rendőrségen.

A támadók azzal indokolták a tettüket, hogy kampánycsendben nem szabad szórólapozni. A szabály az, hogy szavazóhelyiségtől 150 méteren belül nem lehet kampányolni, de az érintett CBA 150 méteres körzetében nincs szavazóhelyiség.

Kassai Lajos és Thuróczy Szabolcs szerint fontos lenne, hogy normális párbeszéd legyen a politikai oldalak között

Kassai Lajos lovasíjász és Thuróczy Szabolcs színész volt Gulyás Márton vendége a 24.hu és a Partizán közös eredményváró műsorában. A beszélgetés során szóba került, ki hogy viszonyul a politikához, és hogy vajon tényleg Bödőcs Tibor tudná-e megtestesíteni a nemzet egységét. Részletesebben itt olvashatnak az interjúról:

Kapcsolódó

Pezsgő és bor van dögivel a Műjégpályán

Kicsit bejártuk az aktivistáknak fenntartott részt, és voltunk a VIP-ben is. A Műjégpálya alsó részén van egy hangulatos terem, itt lazíthatnak majd a politikusok, ha beérkeztek, egyelőre azonban még nem nagyon bukkantak fel senki, igaz, az előbb Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője mutatta meg magát a sajtóteremben röviden.

Lenn a pályán egy lángosos és egy hamburgeres várja az aktivistákat, három italpult mellett. Pezsgő és bor van dögivel, de felesből is betárazták a készleteket. Odalenn egyelőre mintegy száz sörpadot számoltunk össze, ezeket állítják fel folyamatosan a rendezők, viszont a mostoha időjárási körülményeket jól jelzi, hogy a padra helyezett „Csak felfelé” táblákat le-lefújja a szél a földre. Lesz-e így esti buli? Hidegnek biztos, hogy hideg lesz, de egy győzelem esetén ez aligha számít majd.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Hat órakor egyébként a Párbeszéd politikusa, (aki amúgy Újbuda alpolgármestere, és nem indult egyéniben) Barabás Richárd tartott rövid sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy az NVB pár órával ezelőtt határozatában elutasította az erdélyi, gyanús levélszavazatok ügyének kivizsgálását, azzal az indokkal, hogy az eset nem Magyarország területén történt. Barabás szerint ez az érvelés azért visszás, mert „ezek szerint az NVB nem kompetens egy olyan eset felderítésében”, amely akár a magyar választások sorsát is befolyásolhatja.

Kapcsolódó
Kidobott és félig megsemmisített szavazólapokat találtak Erdélyben
Nem tűnik megnyugtatónak a határon túli magyarok voksainak kezelése.

Tiszta Szavazás: Autót ütlegelő szavazószállítók, kiabáló pap, erőszak

A Tiszta Szavazás önkénteseit több helyen zaklatták, közölte a mozgalom. Gyöngyösön a választási csalásnak tekinthető utaztatás dokumentálása közben fenyegették őket, autójukat többször megütötték. Az aktivisták rendőrt hívtak, bejelentést tettek. Alsózsolcán, ahol vélhetően szintén utaztatás zajlott, megfenyegették az önkénteseket, Makón a szavazókör előtt zaklatták az aktivistákat, kamerázták őket, fel akarták rúgni a pultjukat, miközben azt kiabálták: „mindenki szavazzon a Fideszre!”. Ott rendőrt hívtak. Nagykállón a helyi pap, miután megállt a terepjárójával, lefotózott néhány szavazót és egy aktivitást, és azt kiabálta nekik, „mit képzelnek magukról, Nagykállóban nincs választási csalás”. Az aktivista videóra vette a pap kitörésének végét és elmesélte, az atya fotózta, videózta a pultjukat, azt kiabálta, feleslegesen küldték Pestről Nagykállóba a megfigyelőket, nincs rájuk szükség.

Még mindig a Hajnal–Fürjes csatát szeretnék eldönteni a legtöbben

A 17 órás adatok szerint Budapest elhúzott. A legnagyobb részvételi arányú körzet továbbra is a budapesti 3-as körzet (XII. kerület): Fürjes Balázs–Hajnal Miklós csörtéjébe eddig a választásra jogosultak 72,24 százaléka szólt bele. Szintén kiemelkedő a választói aktivitás a főváros 2-es, 4-es és 13-as választókörzetében, vagyis a XI., a II. és a XVI. kerületben – itt mindenhol 70 százalék fölött volt a részvételi arány 17 órakor.

Marjai János / 24.hu

Vidéken nem változott a helyzet 15 óra óta, továbbra is a Pest megyei választókörzetekben a legmagasabb a részvétel. A két órával korábbi helyzethez hasonlóan a budakeszi központú körzetben járultak az urnákhoz a legnagyobb arányban a szavazók: Pest megye 2-es körzetében 71,11 a százalék a részvételi arány. Nem sokkal marad el a 70 százaléktól az ötórás adat a szentendrei és a dunakeszi központú körzetekben sem.

A vidéki körzetek közül szintén magas – 66–68 százalékos – a részvételi arány néhány megyei jogú városban, például Székesfehérváron, Szombathelyen, Sopronban és Hódmezővásárhelyen.

Félidőben vezet az FTC Felcsúton

A választás napján rendezik a labdarúgó NB I rangadóját: a második helyezett Felcsút a listavezető Ferencvárost fogadta.

A szünetben Esiti góljával vezetnek a vendég zöld-fehérek Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc klubjának otthonában.

Valószínűtlen az újabb kétharmad a Nézőpont Intézet elemzője szerint

Fidesz-győzelemre számít vasárnap, de valószínűtlennek tartja az újabb kétharmadot Mráz Ágoston Sámuel.

A kormányközeli Nézőpont Intézet elemzője a Telexnek azt mondta, a négy évvel ezelőtti választáshoz hasonlóan alakulnak a részvételi adatok, azonban kérdés szerinte, hogy mi lett a Jobbik szavazóival. Úgy gondolja, a párt sok százalékpontot veszített a szavazataiból, amik a Mi Hazánkhoz vándorolhattak, a kutatásaik alapján Dúró Dóráék be is juthatnak a parlamentbe. Ez pedig összességében azt is jelentheti, hogy az ellenzék több szavazatot veszített, mint amennyit nyert a közös listával.

A Nézőpont Intézet legutóbbi, március 29-én publikált, március 23-25. között készült felmérésük szerint a Fidesz-KDNP 47 százalékon, az ellenzék közös listája pedig 42 százalékon áll a biztos szavazók körében. Becslésük szerint a Fidesz-KDNP 119, az ellenzék pedig 79 mandátumot szerezne vasárnap.

Mráz ugyanilyen arányokra számít, szerinte nem történt semmi olyasmi, ami rontotta volna a Fidesz, illetve növelte volna az ellenzék esélyeit, magyarázta. Megjegyezte azt is, komolytalan lenne kijelenteni, hogy a Fidesznek nem lesz mandátuma Budapesten.

Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató igazgatója korábban arról beszélt, hogy szorosabb lehet az eredmény, mint amit utoljára mértek, aszerint 10 százalékponttal vezetett a Fidesz.

Budapesten ketten is elestek szavazás közben

Budapest XIII. kerületében egy választott tag szavazni indult és az udvaron elesett fejjel a földre. Vérzett az orra és szétnyílt. Mentőt hívtak hozzá, beszállították a kórházba.

Budapest XVIII. kerületében a szavazás során egy választópolgár megszédült, elesett, és beütötte a fejét. A szavazatszámláló bizottság értesítette a HVI-t, aki azonnal mentőt hívott. A kiérkező mentők a sérültet ellátták. Az esemény a szavazás menetét nem akadályozta.

Pálházán egy férfi csak telefont tölteni ment be a szavazókörbe

A helyi bizottság elnöke 16:15-kor észlelte, hogy a szavazóhelyiségben olyan személy tartózkodik, aki nem a szavazás érdekében tartózkodik a helyiségben és a mobil telefonját tölti, írja a Választás.hu. Az elnök felszólítására tevékenységét befejezte és a helyiséget elhagyta. Az idegen férfi, a felszólítás után elmondta, hogy körbejárja a többi kistelepülést is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik