Élő Belföld

A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
  • Kiütéses győzelmet aratott az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP: az eddig is kormányzó pártszövetség 97,5 százalékos feldolgozottságnál 53,11, a hatpárti ellenzéki összefogás 34,97, a Mi Hazánk 6,22 százalékon áll.
  • Jelen állás szerint így 135 képviselői hely lesz a kormányoldalnak, ami több, mint a kétharmados többséghez szükséges 133.
  • Az ellenzéki összefogásnak 56 képviselője lesz, a Mi Hazánknak hét, és mandátumhoz jutott a német nemzetiségi képviselő is.
  • A Kétfarkú Kutya Párt 3,27 százalékot szerzett, nem került be a parlamentbe. Gattyán György Megoldás Mozgalma elérte az 1 százalékot, ami után állami támogatásra számíthat.
  • Lázár János legyőzte Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhelyen.
  • Budapesten nyert az ellenzék, a 18-ból két körzetet vitt csak el fideszes jelölt.
  • Orbán Viktor győzelmi beszédében azt mondta: akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik.
  • Márki-Zay Péter vereségét követően úgy fogalmazott: „A mai napon, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, kigúnyolva is azt hittük, meg tudjuk nyerni ezt a választást, nem így történt.”

62,23 százalék a részvétel a népszavazáson

A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap 17 óráig a szavazásra jogosultak 62,23 százaléka (4 787 527 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 66,25 százaléka, 849 095 választópolgár adta le szavazatát 17 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 17 órakor Vas megyében volt a legmagasabb, 66,25 százalék (133 344 szavazó), a legalacsonyabb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 56,72 százalék (286 450 szavazó).

Négy megyében nem éri el a 60 százalékot a részvétel

Mint írtuk, 17 óráig a szavazásra jogosultak 62,92 százaléka adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt:

  • Baranya megyében 60,14 százalék, 177 104 szavazó
  • Bács-Kiskun megyében 60,85 százalék, 246 899 szavazó
  • Békés megyében 60,49 százalék, 163 983 szavazó
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 57,51, százalék 290 452 szavazó
  • Csongrád-Csanád megyében 63,13 százalék, 202 495 szavazó
  • Fejér megyében 64,25 százalék, 216 883 szavazó
  • Győr-Moson-Sopron megyében 66,08 százalék, 237 068 szavazó
  • Hajdú-Bihar megyében 59,07 százalék, 247 220 szavazó
  • Heves megyében 62,26 százalék, 146 310 szavazó
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 59,24 százalék, 173 230 szavazó
  • Komárom-Esztergom megyében 62,19 százalék, 149 901 szavazó
  • Nógrád megyében 60,04 százalék, 91 116 szavazó
  • Pest megyében 65,56 százalék, 678 067 szavazó
  • Somogy megyében 61,45 százalék, 149 706 szavazó
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 58,29 százalék, 251 831 szavazó
  • Tolna megyében 61,89 százalék, 107 954 szavazó
  • Vas megyében 67,09 százalék, 135 025 szavazó
  • Veszprém megyében 64,71 százalék, 179 246 szavazó
  • Zala megyében 64,42 százalék, 140 022 szavazó

Az urnazárás előtt már csak a 18.30-as részvételi adatokat fogja közölni a Nemzeti Választási Iroda.

Novák Előd médiaelhallgatás és szállított cigány szavazók miatt búslakodik

Sikerült két kérdésre elcsípnünk Novák Elődöt, a Mi Hazánk egyik prominensét, akit némi eredménytippelésre kértünk.

Nekünk nincsenek Kubatov-listáink, urnazárásig, illetve az azt követő számlálásig nem tudjuk pontosan, mi várható. Az elmúlt hetek alapján úgy érezzük, meglepetés-eredménnyel szolgálhatunk, legalábbis a közvélemény-kutatók alulméréséhez képest.

Elmondta még, egyértelmű, hogy ott a Mi Hazánk helye az Országgyűlésben. Kérdeztük arról is, hogy a párt szerint elhallgatják őket, a kampányukat hátráltatják.

Varga Jennifer / 24.hu

 

Egyre fokozódó ellenszél volt, a kezdetektől komoly médiaelhallgatási falakba ütköztünk, a kormánypárti médiumokban, a közmédiában különösen. Gyakorlatilag nulla százalék volt a megjelenésünk a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mérései szerint.

Hozzátette, a „fideszes Publimont” sem biztosított óriásplakát helyeket a pártnak. A Mediaworkhöz tartozó Medialog megtagadta Novák szerint a kiadványaik kézbesítését, és amikor kisebb cégekkel szerződtek erre, „oda is elért a fideszes politikai maffia keze”, szerződést bontottak velük ezek a cégek. Még a 42 millió forintot is visszafizették a Mi Hazánknak. Ők maguk kézbesítették a 4 millió példányban nyomtatott újságot. A legfrissebb, hogy a honlap ellen is kibertámadás indult, ráadásul a Facebook-oldalukat is törölték. A támadás forrását nem tudják, „nemzetközi IP-címek mögé” bújtak a hekkerek.

Ami még fájó Novák szerint, az „a cigányok szervezett szállítása”. Több visszajelzést kaptak erről Északkelet-Magyarországról. Ez megerősíti a Mi Hazánk egyik kampányelemét, hogy kelljen az írni-olvasni tudás a szavazáshoz. „A szavazatvásárlás úgy tűnik, hogy működő forma” – mondta Novák. Visszatért arra, hogy a Facebook-oldaluk törlése után panaszt nyújtottak be a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), nagy vita volt róla, de „sajnos leszavazták érdemi vizsgálat nélkül”, mert ez nem az NVB hatásköre. Novák szerint fájó, hogy az „állam az államban” közösségi oldal a kampányban bármit megtehet.

Kubatov Gábor: Meglátjuk!

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója Gyürk András európai parlamenti képviselő társaságában rövid látogatást tett a Bálna sajtórészlegében. Ők voltak az első politikusok a teljesen elkülönített és az épület többi részétől fekete, átláthatatlan kordonnal elzárt sajtós területen. Mindkét politikus hagyományosan főszerepet játszik a Fidesz kampányainak szervezésében.

A 24.hu megkérdezte Kubatovot, hogy a szavazás vége felé hogyan látja az esélyeket, hogyan sikerült a mozgósítás, a pártigazgató azonban egy “meglátjukkal” intézte el a válaszadást.

Még mindig nem értük el a négy évvel ezelőtti részvételt, de már nagyon közel

Újabb részvételi adatokat közölt a Nemzeti Választási Iroda, ezek alapján 17 óráig bezárólag a választásra jogosultak 62,92 százaléka járult az urnák elé.

Négy évvel ezelőtt a részvételi arány 63,21 százalék volt ebben a periódusban.

RÉSZVÉTELI ADATOK

ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS
ORSZÁGOS részvételi adatai
BUDAPESTI részvételi adatai
NÉPSZAVAZÁS
ORSZÁGOS részvételi adatai
BUDAPESTI részvételi adatai

A Metro Clubban tartja erdeményváró eseményét a Magyar Kétfarkú Kutya Párt

MKKP Örömkampány és fesztivál & eredményváró címmel kezdődött volna elvileg délután háromkor a Magyar Kétfarkú Kutya Párt eredményváró rendezvénye a Metro Clubban, a Dohány utcában. A gyakorlatban a helyszínen lévő kollégánk szerint azonban még fél négy után is a színpad szerelésénél tartottak a szervezők. Azóta lassan csordogálni kezdtek a párt szimpatizánsai. Legfőképpen családi délutánnak tűnik a program, fiatal szülőkkel, rengeteg gyerekkel de felbukkannak a budapesti éjszakai élet kocsmákból ismert figurái és persze több kutya is.

A hangulat jellegét jól lefesti, hogy a hangfalakból folyamatosan olyan zenék szólnak, mint a Szovjetunió himnusza, a Katyusa és különböző munkásmozgalmi dalok, de elhangoznak időnként a fideszes mulatós folklór remekei is.

Nagy Ervin: Fiatal barátaim, spuri szavazni!

„Utolsó figyelmeztetést” adott ki Nagy Ervin színész. A saját Facebook-oldalára azt írta ki: „Na, fiatal barátaim, jövő generációja, spuri szavazni! Szavazz magyar, hí a haza! És emlékezz a tanultakra, ha szembe állsz Magyarország térképével, balra van Nyugat.

Az eredményvárók büféi akár analógiaként is működhetnek a pártokra

A Bálnában, ahol a Fidesz szokta tartani az eredményváróját, hagyományosan fizetős a büfé. Az ellenzéki összefogásnál, akik a Műjégpályánál várkák a szavazás végét, ingyenesek a szendvicsek és az üdítők. Mivel érdemi politikusokat egyik helyen sem lehet egyelőre megközelíteni, nagyjából ez mutatja meg az elemzéseink határát.

„Egyet behoztam” – Orbán maga hívott fel egy választót (videó)

A Fidesz telefonon is mozgósítja a szavazókat. Ebbe a miniszterelnök is beszállt a kampány véghajrájában. A Facebook-oldalán Orbán Viktor azt hangsúlyozta, „Minden szavazat számít!”, majd ennek igazolására fel is hívott valakit, aki vélhetően pozitív választ adott a kérdésére, számíthat-e a kormánypárt a szavazatára. A feltöltött videó szerint nagy tapsot kapott (magától is), amikor a beszélgetés végén közölte:

Egyet behoztam.

A Városligeti Műjégpályán van az ellenzéki eredményváró, amely Márki-Zay Péter beszédével zárul majd

Az ellenzéki eredményváró helyszíne a Városligeti Műjégpálya, a sajtó munkatársait már délután beengedték a főépületbe, ahol külön médiarészleget alakítottak ki. Egyelőre csak a jobbikos Lukács Lászlót (ő az ellenzék karcagi jelöltje) láttuk a folyosón feltűnni, de ígértek sajtótájékoztatót a következő órákban többet is.

Mohos Márton / 24.hu

Kinn a műjégen – ahol most már természetesen nincsen jég, „csak” beton – lesznek az aktivisták, ők ott fogják kiszurkolni a végeredményt. Szintén kinn állították fel a színpadot is kivetítőkkel, ahol az este (vagy éjjel?) folyamán fog Márki-Zay Péter, ellenzéki miniszterelnök-jelölt beszédet mondani – de már csak az eredmények ismeretében. Hogy ez mikor lesz, egyelőre megjósolhatatlan, a szervezők sem vállalkoztak ez ügyben még tippelésre sem. Ha bármi érdekességet hallunk, látunk az ellenzéki eredményváron, jelentkezni fogunk. Annyit hallottunk egyelőre, hogy az ellenzék pártvezérek csak későn érkeznek ide, és nem tudni, hogy fognak-e külön beszédet tartani.

Mohos Márton / 24.hu

A délután öt órakor tartott első sajtótájékoztatón, Keresztes László Lóránt, az LMP politikusa szavazásra buzdított az utolsó két órában. Megemlítette, hogy a mai szavazás során sok visszaélést tapasztaltak a szavazókörökben, azt megvizsgálják még, hogy melyik esetben kezdeményeznek hivatalos eljárást.

Kovács Gergely szerint a demokrácia legnagyobb sikere maga a szavazás

Mondta mindezt azután a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, hogy leadta voksát vasárnap délután Budapesten, írja az MTI.

Kovács Gergely azt mondta, fontos, hogy mindenki elmenjen szavazni, aki a Magyar Kétfarkú Kutya Pártra (MKKP) szavaz.

A többieknek annyira nem fontos szerintem, hogy elmenjenek

– tette hozzá.

Kovács Gergely azt is közölte, hogy végeztek egy „reprezentatív egyfős közvélemény-kutatást”, ahol az MKKP száz százalékon áll, úgyhogy nyugodtan várják az esti eredményeket.

„Alaposan átvizsgáltuk a közvélemény-kutatásokat, és teljesen egyértelmű az eredmény, hogy vagy bejutunk a parlamentbe vagy nem” –  jelentette ki a párt elnöke.

Az MTI jelentése még arról is beszámol, hogy Kovács szerint a választás legnagyobb tétje az, hogy megtámadja-e a ganümédészi galaktokolonialista párt a Földet. Amennyiben a Kutyapárt nyeri a választást, erre nem fog sor kerülni.

Nyolc órába telt, hogy az MTI fotót közöljön Orbán voksolásáról

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel – felesége, Lévai Anikó társaságában – 8:18-kor lépett be a XII. kerületi, zugligeti általános iskolába, hogy leadja a voksát. Erről az eseményről az MTI 09:01-kor adta ki az első hírét, ám az ekkor készült fotót több mint nyolc órával később, csak 16:38-kor tette közzé.

Marjai János / 24.hu és Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Az indokolhatatlan csúszás miatt érdemes felidézni, hogy 2014-ben botrány kerekedett Orbán Viktor voksolásának fotózásából. Az akkori parlamenti választáson azt az MTI-fotóst, akit eredetileg kirendeltek a kormányfő voksolására, az utolsó pillanatban visszarendelte az MTI főszerkesztője azzal az utasítással, hogy ne fotózza le Orbánt, amikor leadja a szavazatát. Utóbb az is kiderült, hogy a kormányfő személyes fotósa, Burger Barna – bár Orbánnal tartott az adott napon – szintén nem készített képet a szavazóhelyiségben, így az MTI-nek végül a Magyar Nemzettől kellett fotót kérnie. A fotós visszarendelése miatt akkor lemondott az MTI fotórovat-vezetője, Virágvölgyi István, majd fél évvel később távozott a távirati irodától az érintett fotós is.

Szavazatszámláló szerint egy szerencsi cég autója hordja Mezőzomboron a szavazókat

Lapunkat vasárnap délután egy önkéntes szavazatszámláló kereste meg azzal az információval, hogy személyautókkal hordják az embereket szavazni a borsodi 6-os egyéni választókerületbe tatozó Mezőzombor településen.

Newman Tímea azt állítja, a szavazókör épülete előtt hallotta, amint az egyik választó az autóból kiszállva az mondta: „előbb kérem az ötezer forintomat”.

Newman értesítette a jegyzőt, aki állítása szerint azt mondta, jegyzőkönyvet erről nem érdemes felvenni, rendőrségen kell feljelentést tenni. A szavazatszámlálót elmondása szerint a rendőrség arról tájékoztatta, hogy ilyen ügyben feljelentést csak a választási bizottság tehet. Newman jelezte a problémát a szavazatszámláló bizottság alelnökének is, aki szerint viszont rájuk csak az tartozik, ami a szavazóköri helyiségben történik.

Nyakó István szocialista képviselő, a kampány koordinátora kérdésünkre elmondta, hogy az ügyben az ellenzék jelöltje bejelentést tett a helyi választási bizottságnál. A lapunknak megküldött fotókon a szavazókörnél a szemtanú szerint gyakran forduló autón egy cég logója áll; mint utánanéztünk, egy szerencsi illetőségű építőipari vállalkozásról van szó.

Kora délután a körzet másik településén, Ongán is választási visszaélés gyanúja merült fel.

Riasztás, újraélesztés, Covid, szélvihar - újabb gondok a szavazókörökben

Újabb rendkívüli eseményekről számolt be a Nemzeti Választási Iroda.

  • Nagykanizsán egy idős férfi sorban állás közben rosszul lett, összeesett. A sorban várakozó orvos megkezdte az újraélesztést. Egy rövid időre a szavazást felfüggesztették. Mivel az urnák és a szavazással kapcsolatos iratok az SZSZB látókörében voltak, azokat zárolni nem kellett.
  • Dombóváron egy szavazatszámláló jelezte, hogy rosszul érzi magát (szédült, verejtékezett, sápadt). A szavazást felfüggesztették, értesítették a mentőket, akik letesztelték. Mivel eredménye COVID-pozitív lett, teljes fertőtlenítés, szellőztetés után folytatták a szavazást.
  • Budakalászon a szavazókör épületében megszólalt a tűzjelző. A portaszolgálati munkatársai ellenőrizték a riasztás helyét, kiderült a riasztás tévesnek bizonyult. A szavazókörben zavartalanul folytatódott a szavazás, nem kellett a szavazóhelyiséget kiüríteni, a szavazást felfüggeszteni.
  • Szilen a viharos szél miatt többször volt rövid ideig tartó áramszünet a szavazóhelyiségben. Nappal ez a szavazást nem befolyásolta, de az esti szavazásnál és a szavazatszámlálásnál ez gondot okozhat. Az áramkimaradás miatt a szavazóhelyiség akadálymentesítését szolgáló lift meghibásodott. 

Ózd továbbra is az utolsó

A legkevésbé aktív választókörzetek sorában 13 óra óta nem történt változás, még mindig az ózdi körzetben a legalacsonyabb a részvétel (Borsod 3-as), itt csupán a választók 42,73 százaléka járult eddig az urnákhoz. Ezzel továbbra is az ózdi körzetben a legalacsonyabb a választási részvétel az egész országban. Összehasonlításképpen: közel 20 százalékkal kisebb a 15 órás részvétel, mint a legaktívabb körzetben, a budapesti XII. kerületben.

A második legvisszafogottabb körzet is borsodi (a 4-es): a kazincbarcikai központú választókörzetben három óráig a jogosultak 45,19 százaléka jelent meg. Szabolcsban is jócskán találni körzeteket 50 százalék alatti részvétellel, míg a Dunántúlon csak egy körzet tartozik a sereghajtók közé: Somogyban a barcsi központú (2-es számú) választókörzetben alig 46,82 százalékos volt a részvétel 15 óráig.

Budapesten eddig a 6-os választókörzetben (VIII. kerület) mentek el a legkevesebben szavazni, 15 órakor csupán 50,01 volt a részvételi arány. A fővárosban a VII. kerület és Zugló (az 5-ös és a 8-as választókörzet) tartozik a kevésbé aktívak közé, előbbiben csupán a választók 51,71, utóbbiban 53,13 százaléka adta le a voksát eddig.

Hann Endre: Szorosabb lehet az eredmény, mint amit utoljára mért a Medián

A Medián igazgatója szerint nem szegte kedvét az ellenzéki szavazóknak, hogy legutóbbi felmérésük szerint 10 százalékponttal vezet a Fidesz.

Hann Endre szerint a 11 órai adatok alapján valóban nagyon elmarad a részvétel 2018-hoz képest, viszont a sokat emlegetett, magas végső részvételt hozó 2002-eshez választáshoz képest nem. Ugyanakkor még nem lehet ebből messze menő következtetést levonni, mert soktényezős egy ilyen részvételi mozgósítási képlet – mondta a Telexnek.

Szerinte a mai hideg, szeles időjárás is közrejátszhatott a reggeli alacsony részvételben.

A Medián közvélemény-kutató igazgatója úgy látja, hogy az ellenzéki szavazók részvételi hajlandósága némileg magasabb a Fidesz szimpatizánsaihoz képest, amit azért nevezett meglepőnek, mert általában a fordítottja szokott igaz lenni.

A Medián szerdán tette közzé utolsó mandátumbecslését, ami a kormánypártok biztos győzelmét mutatta. Az akkori mérésük szerint a a kormánypártoknak 128,
az ellenzéknek pedig 71 mandátuma lesz az új parlamentben.

Kapcsolódó
Medián: biztos, akár jelentős Fidesz-győzelem is várható vasárnap
Friss felmérésük szerint 128 helye lenne a kormánypártoknak az új parlamentben, és csupán 71 az ellenzéknek.

Pest megyében szavaznak a legtöbben, Borsod egyelőre sereghajtó

A részvételi adatok megoszlása megyénként a következő volt 15 órakor:

  • Baranya megyében 50,11 százalék voksolt, összesen 147 560 szavazó
  • Bács-Kiskun megyében 51,21 százalék, 207 808 szavazó
  • Békés megyében 52,02 százalék, 141 018 szavazó
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 47,92 százalék, 242 022 szavazó
  • Csongrád-Csanád megyében 52,97 százalék, 169 897 szavazó
  • Fejér megyében 53,79 százalék, 181 601 szavazó
  • Győr-Moson-Sopron megyében 54,21 százalék, 194 496 szavazó
  • Hajdú-Bihar megyében 49,6 százalék,  207 568 szavazó
  • Heves megyében 52,76 százalék, 123 988 szavazó
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 50,51 százalék, 147 724 szavazó
  • Komárom-Esztergom megyében 51,73 százalék, 124 696 szavazó
  • Nógrád megyében 50,35 százalék, 76 412 szavazó
  • Pest megyében 55,15 százalék, 570 368 szavazó
  • Somogy megyében 51,64 százalék, 125 805 szavazó
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 48,18 százalék, 208 134 szavazó
  • Tolna megyében 51,6 százalék, 90 015 szavazó
  • Vas megyében 54,81 százalék, 110 323 szavazó
  • Veszprém megyében 53,8 százalék, 149 019 szavazó
  • Zala megyében 53,76 százalék, 116 838 szavazó

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok a tervek szerint 17 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Már Budapesten a legmagasabb a részvétel

13 órakor még a hódmezővásárhelyi körzetben voltak a legaktívabbak a szavazók, és ugyan nem lankadt a választási kedv a csongrád-csanádi 4-es körzetben, ám a 15 órás, 57,19 százalékos adat már a vidéki körzetek közül sem a legmagasabb. Délután három óráig ugyanis Pest megyében már négy körzetben is nagyobb lett ennél a részvételi arány: a budakeszi központú körzetben 58,97, a dunakeszi körzetben 57,51, a szentendrei körzetben 57,42, a váciban pedig 57,22 százalék. De többen voksoltak a székesfehérvári (Fejér megye 1-es) körzetben is, itt háromkor 57,59 százalék volt a részvétel.

Ennél is jelentősebb változás, hogy 15 órakor már budapesti körzetekben volt a legmagasabb a részvétel. Két olyan körzet is akad, ahol már átlépte a 60 százalékot a választási részvétel. Jelenleg a legnagyobb csatát a Fürjes Balázs–Hajnal Miklós összecsapás jelenti: a budapesti 3-as körzetben (XII. kerület) 61,03, míg a 13-as körzetben (XVI. kerület, Szatmáry Kristóf–Vajda Zoltán csata) 60,53 volt a részvételi arány 15 órakor.

Bécsben még egy határon túli magyar sem kaphat pótlevélcsomagot

Olvasónk, Zsuzsanna, határon túli magyar Szlovákiából, ám Bécsben él. Ő is egyike azoknak, akik nem kapták meg a lakcímükre postai úton kiküldött szavazatcsomagot, a bécsi címére várta a csomagot.

Zsuzsanna elmondta, hogy a Nemzeti Választási Iroda szombati bejelentése nyomán úgy gondolta, hogy a kiküldés alatt elveszett szavazólapja helyett ő is hozzájuthat egy pótcsomaghoz a bécsi nagykövetségen.

Az NVI ugyanis szombaton, a Telexnek válaszolva módosította korábbi álláspontját, és azt írta, hogy azok a magyarországi országgyűlési választásra regisztrált határon túli szavazók mégiscsak igényelhetnek másik szavazási levélcsomagot, akikhez a lakcímükre kért küldemény nem érkezett meg. Zsuzsanna a Telex cikkével felszerelkezve vasárnap reggel felkereste a bécsi nagykövetséget, ahol kis kupaktanács alakult ki, hogy megoldják az ügyét, mert az intézményben addig nem is tudtak a cikkben beígért pótlási lehetőségről. Zsuzsanna elmondta, hogy a szavazásért felelős tisztségviselő az NVI-t is felhívta, ahol kiderítették, hogy hiába próbálkozott, Bécsben nem kaptak pótcsomagot, így nem is élhet szavazójogával.

Az NVI a 24.hu-nak küldött levelében azt írta, a levélcsomagok pótlására azokon a külképviseleteken van (volt) lehetőség, ahol a szavazási levélcsomag személyes átvétele is biztosított „a 17/2013.(VII.17.) számú KIM rendelet 1. melléklete szerint”. A mellékletben 12, környező országokban található külképviseletet sorolnak fel, Ausztria azonban kivétel, ottani képviselet nincs a listán. Az NVI szerint „a lehetőséget a külképviseleti választási irodák helyben szokásos módon kommunikálják a választópolgárok felé”.

A szavazásra jogosultak több mint fele voksolt a népszavazáson 15 óráig

AZ NVI közölte a népszavazás részvételi eredményeit is, ezek alapján 15 óráig a szavazásra jogosultak 52,18 százaléka adta le a voksát. Mindez még távolról sem jelenti azt, hogy a referendum érvényes is lesz, ehhez ugyanis legalább ötven százaléknyi érvényes voks kell, a tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy rengeteg lesz az érvénytelen szavazat.

RÉSZVÉTELI ADATOK

ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS
ORSZÁGOS részvételi adatai
BUDAPESTI részvételi adatai
NÉPSZAVAZÁS
ORSZÁGOS részvételi adatai
BUDAPESTI részvételi adatai

Olvasói sztorik