Élő Belföld

A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
  • Kiütéses győzelmet aratott az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP: az eddig is kormányzó pártszövetség 97,5 százalékos feldolgozottságnál 53,11, a hatpárti ellenzéki összefogás 34,97, a Mi Hazánk 6,22 százalékon áll.
  • Jelen állás szerint így 135 képviselői hely lesz a kormányoldalnak, ami több, mint a kétharmados többséghez szükséges 133.
  • Az ellenzéki összefogásnak 56 képviselője lesz, a Mi Hazánknak hét, és mandátumhoz jutott a német nemzetiségi képviselő is.
  • A Kétfarkú Kutya Párt 3,27 százalékot szerzett, nem került be a parlamentbe. Gattyán György Megoldás Mozgalma elérte az 1 százalékot, ami után állami támogatásra számíthat.
  • Lázár János legyőzte Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhelyen.
  • Budapesten nyert az ellenzék, a 18-ból két körzetet vitt csak el fideszes jelölt.
  • Orbán Viktor győzelmi beszédében azt mondta: akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik.
  • Márki-Zay Péter vereségét követően úgy fogalmazott: „A mai napon, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, kigúnyolva is azt hittük, meg tudjuk nyerni ezt a választást, nem így történt.”

Budapesten egyelőre az országos átlag alatt van a részvétel

Míg az országos részvételi arány 10,31 százalék volt 9 órakor, addig a fővárosban a szavazásra jogosultak 9,61 százaléka (123 109 választó) adta le szavazatát. Budapesten a reggel 7 órai adatok szerint a választásra jogosult 1 millió 281 ezer választópolgárból 1,82 százalék, 23 268 választó adta le szavazatát.

Arányaiban a legtöbben eddig a 17. számú egyéni választókerületben szavaztak (11,49 százalék), a legkevesebben pedig a 4. számú egyéni választókerületben (7,79 százalék). Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Varga Jennifer / 24.hu

Népszavazás: 9 óráig a szavazásra jogosultak 10,17 százaléka voksolt

A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap reggel 9 óráig a szavazásra jogosultak 10,17 százaléka (782 472 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

A fővárosban a szavazók 9,5 százaléka, 121 808 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 9 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 11,27 százalék (30 542 szavazó), a legalacsonyabb pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, 8,71 százalék (37 634 szavazó).

Lázár János feleségével és két gyerekével szavazott

Lázár János leadta szavazatát, a voksolásra feleségével és két gyermekével érkezett – jelentette Nagy József kollégánk Hódmezővásárhelyről. Az egyik számlálóbizottsági tagtól azt az információt kapta, hogy a választókörben amerikai és angol megfigyelők is jelen vannak.

Lázár János az utcán egy rövid sajtótájékoztatót tartott, elmondta, hogy a „békére és a biztonságra szavazott”. Ellenfele „Márki-Zay úr” szerinte még önmagához képest is méltatlan módon lejárató kampányt folytatott. Arra kért mindenkit, hogy „ne hagyják magukat becsapni, megvezetni”.

Farkas Norbert / 24.hu

9 óráig kicsivel több mint 10 százalék szavazott

9 óráig a szavazásra jogosultak 10,31 százaléka voksolt. Négy évvel ezelőtt ez a szám 13,17 volt, vagyis egyelőre alacsonyabb a részvétel.

RÉSZVÉTELI ADATOK

ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS
ORSZÁGOS részvételi adatai
BUDAPESTI részvételi adatai
NÉPSZAVAZÁS
ORSZÁGOS részvételi adatai
BUDAPESTI részvételi adatai

Az első részvételi adat is alacsonyabb volt az előző választáshoz képest.  Reggel hétig a választásra jogosultak 1,82 százaléka ment el szavazni, míg négy évvel ezelőtt a szavazókörök megnyitását követő egy órában a választók 2,24 százaléka adta le a voksát.

A választáson és a népszavazáson 3177 település 10 243 szavazókörében szavazhat a választásra jogosult 7,7 millió választópolgár reggel 6 és este 7 óra között.

Mohos Márton / 24.hu

Az egyik legköltségesebb magyar szavazat a világon

Panni már hosszú ideje Afrikában, azon belül Malawiban él. Ahogy 2018-ban, most is részt vesz a magyar választáson, csakhogy ehhez nagyjából annyit kellett utaznia, mintha egy budapesti szavazópolgárnak Franciaország atlanti óceánpartján lenne a kijelölt szavazóköre. A külföldön élő magyar állampolgárok csak személyesen adhatják le szavazataikat a külügy nagykövetségein és konzulátusain, Malawi pedig a dél-afrikai Pretoriában működő nagykövetség „vonzáskörzetéhez” tartozik Botswana, Lesotho, Madagaszkár, Mauritius, Namíbia, Szváziföld, Zambia és Zimbabwe államokkal együtt.

Panninak szombaton légvonalban 1500 kilométert kellett megtennie, hogy Johannesburgba repüljön. A valóságban a három órás repülőút lényeges hosszabb volt.

A repülőjegy 540, a szállás 110 került dollárjába, de a járványhelyzet miatt két, darabonként 50 dolláros PCR tesztet is ki kellett fizetnie, így arra, hogy idén is leadhassa voksát, saját költségen közel 250 ezer forintnyi összeget kellett áldoznia.

A szavazásra jogosultak 1,79 százaléka voksolt reggel 7-ig a népszavazáson

A gyermekvédelmi kérdésekről rendezett országos népszavazáson vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,79 százaléka (137 735 szavazó) adta le szavazatát a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. A kormány által kezdeményezett népszavazás kérdései a következők: “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”, “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”, “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”, “Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”.

A fővárosban a szavazók 1,8 százaléka, 23 055 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

A megyék közül a részvételi arány 7 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 2,01 százalék (20 838 szavazó), a legalacsonyabb pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, 1,52 százalék (7 696 szavazó).

Eddig ezek a rendkívüli események történtek az NVI szerint

Eddig három rendkívüli eseményről számolt be a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Zuglóban (Budapest, 8. számú OEVK, 14. szavazókör) “az épület nem volt megfelelő állapotban a szavazás megindításához. Világítás hiánya miatt a berendezést költöztetni kellett! Az épület üzemeltetője nem állt rendelkezésre a probléma megoldására.” Ezért másik helyiségbe költöztek az épületen belül.

Kiskunfélegyházán (Bács-Kiskun, 4. számú OEVK, 15. szavazókör) egy idős választópolgár a szavazófülkében rosszul lett 6:40-kor. Elájult, fejét beütötte. Mentőt hívtak, a kiérkező mentőápoló kikísérte további ellátás céljából. Az esemény ellenére a szavazás zavartalanul folyt az NVI beszámolója szerint.

Békéscsabán (Békés, 1. számú OEVK, 7. szavazókör) az egyik szavazatszámláló lett rosszul. A bizottság értesítette a mentőket, akik elszállították az érintett személyt. A bizottság megfelelő létszámmal tud tovább működni, a szavazás jogszabályok szerint folytatódott.

Pest megyében mentek el a legtöbben szavazni reggel 7-ig

A választásra jogosultak 1,82 százaléka, 139 667 szavazó járult az urnákhoz reggel 7 óráig.

A részvételi arány 7 órakor Pest megyében volt a legmagasabb, 2,04 százalék, ami 21 097 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 1,54 százalék, ebben a megyében 6646-an voksoltak.

A fővárosban a szavazók 1,82 százaléka, 23 268 választópolgár adta le szavazatát 7 óráig.

Az 1998-as parlamenti választás első fordulójában 1,87 százalék, a 2002-es választáson 1,41 százalék szavazott 7 óráig. A 2006-os parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 1,66 százaléka, a 2010-es választáson 1,61 százalék, nyolc évvel ezelőtt 1,64 százalék, négy évvel ezelőtt pedig 2,24 százalék voksolt 7 óráig.

Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 9 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

RÉSZVÉTELI ADATOK

ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS
ORSZÁGOS részvételi adatai
BUDAPESTI részvételi adatai
NÉPSZAVAZÁS
ORSZÁGOS részvételi adatai
BUDAPESTI részvételi adatai

Itt van az első részvételi adat

Reggel hétig a választásra jogosultak 1,82 százaléka ment el szavazni 

– írja a valasztas.hu.

Négy évvel ezelőtt a szavazókörök megnyitását követő egy órában a választók 2,24 százaléka adta le a voksát.

A választáson és a népszavazáson 3177 település 10 243 szavazókörében szavazhat a választásra jogosult 7,7 millió választópolgár reggel 6 és este 7 óra között.

RÉSZVÉTELI ADATOK

ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS

ORSZÁGOS részvételi adatai

BUDAPESTI részvételi adatai

NÉPSZAVAZÁS

ORSZÁGOS részvételi adatai

BUDAPESTI részvételi adatai

Ezért kell mindenképp aláírni a névjegyzéket

A szavazatszámláló bizottságoknak vissza kell utasítaniuk, vagyis nem engedik szavazni azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni személyazonosságát, és a lakcímét vagy a személyi azonosítóját (személyi számát), nem szerepel a szavazóköri névjegyzékben, már szavazott vagy megtagadja a névjegyzék aláírását.

Ha valaki nem tudja igazolni a személyazonosságát, a lakcímét vagy a személyi azonosítóját, és emiatt felveszik a visszautasítottak jegyzékére, de később visszatér és magával hozza az érvényes igazolványát, akkor természetesen szavazhat. Vissza kell utasítani azt is, aki nem szerepel a névjegyzékben, esetleg már szavazott (azaz már szerepel az aláírása a névjegyzéken).

A választó a névjegyzéken aláírásával igazolja, hogy átvette a szavazólapot, de külön kell aláírnia a népszavazás és az országgyűlési választás szavazólapjának átvételét. Dönthet úgy, hogy valamelyik szavazólapot – akár az országgyűlési választásét, akár a népszavazásét – nem veszi át, ekkor csak a megfelelő rovatban írja alá a névjegyzéket. Ha csak egyik helyen írja alá a névjegyzéket, és később visszatér szavazni, a másik rovat aláírását követően megkapja a másik szavazólapot is.

Ha a választópolgár kifogásolja, hogy alá kell írnia a névjegyzéket, akkor a szavazatszámláló bizottság elnöke felvilágosítja: az aláírás célja a szavazólapok átvételének elismerése. Ha a választó megtagadja a névjegyzék aláírását, akkor vissza kell őt utasítani, és fel kell vezetni a visszautasítottak jegyzékébe.

(MTI)

Orbán Viktor: A kommunisták mind szavaznak! Legyünk ott mi is!

A rendszerváltást követő kilencedik választáson, a szavazás napján Orbán Viktor miniszterelnök az alábbi üzenetet fogalmazta meg híveinek Facebook oldalán:

A miniszterelnök a pénteki székesfehérvári kampányzárón úgy fogalmazott, hogy:

Három napnyi kemény munkával nyerhetünk magunknak négy békés, nyugodt és biztonságos évet. 39 óra múlva el kell mennünk és nemcsak mi magunk, el kell vigyünk a barátainkat, családtagjainkat. A munkát becsületesen elvégeztük, lelkiekben, fizikailag felkészültünk. Tegyük fel az i-re a pontot. Ha mindannyian eljönnek, nem lesz baj.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: 13 óránk lesz, hogy győzzünk, az ellenfél is a számunkra kedvező állapotban van
A miniszterelnök Székesfehérvár főterén tartotta utolsó kampányeseményét a vasárnapi választás előtt.

Ma is lehet kampányolni, de nem mindenhol

Vasárnap a szavazás ideje alatt is szabad kampányolni, ez alól csak a szavazóhelyiségek 150 méteres környéke a kivétel. Általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni.

A szavazóhelyiség területén kívül, közterületen található választási plakátok eltávolítását a törvény nem írja elő, az nem tartozik a szavazatszámláló bizottság (szszb) feladatai közé, és a plakátokat az szszb tagjai önhatalmúlag nem távolíthatják el. Ha a választópolgárok sérelmezik a plakátok elhelyezését az szszb-nél, tájékoztatni kell őket, hogy az egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb) nyújthatnak be kifogást.

A szavazatszámláló bizottság tagjai (sem a választott, sem a megbízott delegált tagok) nem viselhetnek olyan öltözéket vagy kiegészítőt (például kitűzőt, jelöltre vagy pártra utaló ruhadarabot), amely valamelyik jelöltre, listára vagy jelölőszervezetre utalhat.

Sem a szavazóhelyiségben, sem az előterében nem lehet olyan tárgy (jelkép, jelvény, dekoráció), amely a választópolgárokat befolyásolná döntésükben.

Az szszb-nek rendszeresen ellenőrizze kell, nem helyeztek-e el valamely szavazófülkében kampányeszköznek minősülő anyagot, például jelöltnek vagy jelölőszervezetnek a szórólapját.

A törvény azt azonban tiltja, hogy a szavazás napján választási gyűlést tartsanak.

(MTI)

Zöld borítékot kapnak az átjelentkezők, nagyon fontos, hogy lezárják

Azok a választópolgárok, akik nem a lakóhelyükön szavaznak az országgyűlési képviselők választásán és a népszavazáson – összesen mintegy 158 ezren – zöld borítékot kapnak a szavazatszámláló bizottságtól, ebbe kell belehelyezniük a kitöltött szavazólapjaikat. Nagyon fontos, hogy a borítékot lezárják.

A szavazatszámláló bizottság az átjelentkezett választópolgár esetében a névjegyzék alapján megállapítja, melyik egyéni választókerület szavazólapját kaphatja meg a párt- vagy nemzetiségi lista mellett. A bizottságnak zöld borítékot kell adnia az átjelentkezett választópolgárnak (fehéret a szavazókör területén lakcímmel rendelkező választók kapnak). A zöld borítékon annak az egyéni választókerületnek a neve szerepel, amelynek a választó az egyéni képviselőjére szavaz.

Ha a szavazatszámláló bizottság tévedésből egy másik választókerület borítékját adja a választópolgárnak, akkor az a szavazat gyakorlatilag elvész. Az átjelentkező választópolgárnak a szavazólapokat tartalmazó borítékot leragasztva kell az urnába dobnia. A zöld borítékokat tilos felbontani, azokat hétfőn a Nemzeti Választási Irodába viszik, ahol szétválogatják a 106 egyéni választókerület szerint.

(MTI)

Balogh Zoltán / MTI Az átjelentkezéssel szavazók szavazatait tartalmazó borítékokat választókerületenként válogatják szét a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai Budapesten, az NVI Alkotmány utcai székházában 2018. április 10-én. Az átjelentkezéssel szavazóknak zöld borítékba kellett tenniük a szavazatukat április 8-án, ezek a borítékok a Nemzeti Választási Irodához kerülnek és szortírozás után eljuttatják a megfelelő választókerületekbe. Itt átadják a kijelölt szavazatszámláló bizottságnak, az felbontja a szavazás éjszakáján lezárt urnát, a tartalmát összekeveri a külképviseleteken és az átjelentkezéssel leadott szavazatokkal, és így számlálja meg a voksokat.

Szerbia is választ

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap hét órakor Szerbiában, ezzel megkezdődött az elnökválasztás és az előrehozott parlamenti választás a nyugat-balkáni országban. A közvélemény-kutatások eredményei alapján biztosra vehető a jobbközép Szerb Haladó Párt (SNS) fölényes győzelme, a felmérések szerint a párt támogatottsága meghaladja az 50 százalékot. Azt viszont nem lehet még tudni, hogy Ana Brnabic marad-e a kormányfő, Ivica Dacic korábbi házelnök korábban arról beszélt, hogy 2012 után ismét szeretne a miniszterelnöki székbe ülni.

Megdöbbentő, hogy milyen kevésen múlott a Fidesz kétharmada négy évvel ezelőtt

Négy éve Miskolcon 127, Budakeszin 296 szavazat döntött végül a Fidesz jelöltje javára. Ha ezeket a választókörzeteket akár csak egyetlen vokssal az ellenzék nyeri, akkor a kormányoldalnak nincs meg a kétharmados többsége. 2018-ban 5 570 797 állampolgár szavazott, ez akkor 70,22 százalékos részvételt jelentett.

Kapcsolódó
Megdöbbentő, hogy milyen kevésen múlott a Fidesz kétharmada
Ahogy négy éve is. A kamupártok kiszűrése, nagyobb ellenzéki odafigyelés vagy egy kis szerencse elég lett volna ahhoz, hogy a Fidesznek ne legyen alkotmányozó hatalma.

2018. április 8-án majdnem 300 ezerrel kevesebben szavaztak a négy évvel korábbi baloldali összefogás pártjaira, mint 2014-ben. A Fidesz-KDNP 133 parlamenti mandátumot szerzett, a Jobbik 26-ot, az MSZP 20-at, a DK 9-et, az LMP 8-at.

Le kell venni a maszkot az azonosításkor

Nincs általános maszkviselési kötelezettség Magyarországon a koronavírus-járvány miatt, ezért a szavazatszámláló bizottság tagjainak és a választóknak sem kötelező maszkot viselniük a szavazókörben. A karanténban lévőket felkereső szszb-tagoknak azonban javasolják a maszkviselést és a távolságtartást.  A választópolgár a szavazás során használhatja saját tollát, de a szavazatszámláló bizottság gondoskodik a szavazófülkékben elhelyezett tollak rendszeres fertőtlenítéséről. Aki saját érdekében úgy ítéli meg, az hordhat maszkot a szavazóhelyiségben, de az azonosítás idejére le kell vennie.

A karanténban lévőket felkereső, mozgóurnás szszb-tagoknak a Nemzeti Választási Iroda javasolja a maszkviselést, a gumikesztyű használatát és a távolságtartás betartását.

Az összes szavazókör megnyitott

Valamennyi szavazókör rendben megnyílt, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés – közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szervezési főosztályának vezetője vasárnap reggel az MTI-vel. Mucsi Tamás azt mondta: a 106 egyéni választókerület mind a 10 243 szavazóköre rendben megkezdte a munkáját, biztosítottak a szavazás feltételei, az első választópolgárok mindenhol leadhatták a szavazatukat.

Van, ahol már sor van

Fél hétkor a Bem rakparti szavazóhelyen egész komoly sor van – jelentette kollégánk a budapesti szavazókörből. A várakozók közül többen azt mondták, hogy ilyet még nem tapasztaltak. Hamar kiderült, hogy a sok átjelentkező az oka a tumultusnak.

Az alábbi fotó Budapest a III.ker. Harrer Pál utca 7. alatti általános iskolában készült, az épületben reggel 6-kor ugyan kinyitottak, azonban a vidéki átjelentkezők még nem tudták megkezdeni a szavazást 06:40-ig. Az emberek egy része türelmetlen, méltatlankodik, az ügyintézők szerint a sok megyei szavazókörzet urnazárás előkészületei nagyon lassan mennek azok nagy száma miatt. Az épületben végig áll a sor, az épület teljes hosszában.

Olvasónk Szavazók az Óbudai Harrer Pál Általános Iskolában.

Népszavazás a nemi átalakításról 

Áder János köztársasági elnök a kormány által kezdeményezett országos népszavazást a parlamenti választás napjára tűzte ki. Négy kérdésre lehet igennel vagy nemmel válaszolni. Számos civil szervezet és az ellenzék viszont érvénytelen szavazásra buzdít. A Magyar Helsinki Bizottság szerint, amennyiben valaki aktívan akarja elutasítani a mostani szavazás „hamis” alternatíváit, az érvénytelen szavazattal, például két X-szel teheti ezt meg a leghatásosabban. Íme kormány kérdései:

  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?
  • Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

Úgy zárnak hétkor a szavazókörök, mint legutóbb? 

Négy évvel ezelőtt hatalmas sorok álltak néhány átjelentkezőket fogadó szavazóköröknél Budapesten, ezért ezek még órákkal a tervezett zárás után is nyitva voltak. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Nagy Attila arról beszélt nemrég az RTK Klub Híradójában, hogy „az összes olyan helyszínt, ahol nagy volt a sor 2018-ban, ellenőriztük, és javaslatokat tettünk”. Ígéretük szerint idén már nem lesz hasonló fennakadás.

Olvasói sztorik