Élő Belföld

A Fidesz a 2018-asnál is nagyobb győzelmet aratott, Márki-Zay elismerte a vereséget, a Mi Hazánk bejutott a parlamentbe

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
  • Kiütéses győzelmet aratott az országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP: az eddig is kormányzó pártszövetség 97,5 százalékos feldolgozottságnál 53,11, a hatpárti ellenzéki összefogás 34,97, a Mi Hazánk 6,22 százalékon áll.
  • Jelen állás szerint így 135 képviselői hely lesz a kormányoldalnak, ami több, mint a kétharmados többséghez szükséges 133.
  • Az ellenzéki összefogásnak 56 képviselője lesz, a Mi Hazánknak hét, és mandátumhoz jutott a német nemzetiségi képviselő is.
  • A Kétfarkú Kutya Párt 3,27 százalékot szerzett, nem került be a parlamentbe. Gattyán György Megoldás Mozgalma elérte az 1 százalékot, ami után állami támogatásra számíthat.
  • Lázár János legyőzte Márki-Zay Pétert Hódmezővásárhelyen.
  • Budapesten nyert az ellenzék, a 18-ból két körzetet vitt csak el fideszes jelölt.
  • Orbán Viktor győzelmi beszédében azt mondta: akkora győzelmet arattak, hogy még a Holdról is látszik.
  • Márki-Zay Péter vereségét követően úgy fogalmazott: „A mai napon, összekötött lábbal, lándzsával a hátunkban, kigúnyolva is azt hittük, meg tudjuk nyerni ezt a választást, nem így történt.”
A választás eredménye választókerületenként

Behozhatatlannak tűnik Orosz Anna, Jámbor András, Oláh Lajos és Hiszékeny Dezső előnye

Budapest 2-ben 30 százalékos feldolgozottságnál tíz százalékot ver az ellenzéki Orosz Anna (51,44%) a kerületet az előző két országgyűlési választáson megnyerő Simicskó Istvánra (41,01%). Budapest 5-ben 27 százalékos a feldolgozottság: az ellenzéki Oláh Lajos 50,28 százalékon áll, a fideszes Kovács Balázs Norbert pedig 38,67 százalékon. Jámbor András a Józsefvárost és Ferencvárost is magába foglaló Budapest 7-ben növelni tudta az előnyét: 53 százalékos feldolgozottságnál 48,02-on áll, míg a fideszes Sára Botond 42,20 százalékon. Hiszékeny Dezső előnye a legnagyobb: a XIII. kerületben 27 százalékos feldolgozottságnál 26 százalékponttal vezet a fideszes Harrach Tamás előtt.

A választás eredménye választókerületenként

Zalában sincs olyan oevk, ahol ellenzéki jelölt vezetne

Az 1-es oevk-ban a szavazókörök eredményeinek kicsivel több mint harmadát dolgozták fel, itt Vigh László (Fidesz) vezet 57,45 százalékkal, Csidei Irén közös ellenzéki jelölt előtt (30,04 százalék).

A keszthelyi körzetben 34 százalékos a feldolgozottság, ott a fideszes Nagy Bálintnak 62,51 százaléka van.

A 3-as oevk-ban 53,15 százaléka van a fideszes Cseresnyés Péternek és 37,43 százaléka a közös ellenzéki Horváth Jácintnak.

A választás eredménye választókerületenként

Székesfehérváron nagyon szoros a verseny

21,33 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Vargha Tamás 3665 szavazatnál jár, az egyesült ellenzék jelöltje, dr. Márton Roland 3061-nél. Orbán Viktor kampányzáróját pont Székesfehérváron tartotta.

Kapcsolódó
Orbán Viktor: 13 óránk lesz, hogy győzzünk, az ellenfél is a számunkra kedvező állapotban van
A miniszterelnök Székesfehérvár főterén tartotta utolsó kampányeseményét a vasárnapi választás előtt.
A választás eredménye választókerületenként

A tapolcai csatatér valódi küzdelmet hoz: Navracsics kicsivel vezet Rig előtt

Veszprém megyében mind a négy egyéni választókerületben a kormánypárti jelölt vezet, két körzetben nagy fölénnyel, kettőben viszont szorosnak tűnik a küzdelem. Veszprémben 39,78 százalékos feldolgozottságnál Ovádi Péter fideszes jelölt 46,98 százalékkal vezet az összellenzéki jelölttel, Csonka Balázzsal szemben, aki 42,69 százalékon áll. Szorosnak tűnik a harc a tapolcai központú körzetben is, ahol a kormánypárti Navracsics Tibor 48,76 százalékon áll, míg összellenzéki ellenfele, Rig Lajos 46,93 százalékon – 47,41 százalékos feldolgozottság mellett.

A választás eredménye választókerületenként

Földi László a következő ciklusban is képviselő lesz

Földi 2018-ban a jobbikos Volner János ellen indult, akkor közel 25 ezer szavazatot kapott Pest megye 12. számú választókerületében (Cegléd), míg Volner bő 16 ezret. Most a szintén jobbikos Zágráb Nándort küldte rá az ellenzék, és mivel közel 50 százalékos feldolgozottság mellett Földi 12500, Zágráb 5200 szavazatnál jár, így ez a meccs is eldőlni látszik.

A választás eredménye választókerületenként

Tolna megyében Potápi Árpád áll a legjobban

A Tolna megyei 2-es oevk-ban a szavazatok felét már feldolgozták, ott 65,73 százaléka van a fideszes Potápi Árpád Jánosnak, míg a közös ellenzéki jelölt, Szabó Loránd 24 százalékon áll. Az 1-es oevk-ban Horváth István – 35,23 százalékos feldolgozottságnál – a szavazatok kétharmadát kapta meg Harangozó Tamás előtt (31 százalék), a 3-as oevk-ban pedig egyelőre a szavazatok 40,48 százalékát dolgozták fel, itt Süli János 64,8 százalék szavazattal szerepel az első helyen.

A választás eredménye választókerületenként

Vasban is megvan egy fideszes mandátum

Vas megyében a három egyéni körzetben a kormánypárti jelöltek állnak az élen, közülük a körmendi központú körzetben V. Németh Zsolttól már nem lehet elvenni a mandátumot, hiszen 60,74 százalékos feldolgozottságnál 67,21 százalékos előnnyel vezet az összellenzéki jelölttel, a 26,06 százalékon álló Bana Tiborral szemben. A szombathelyi központú körzetben a legszorosabb az eredmény, itt Hende Csaba (Fidesz-KDNP vezet Czeglédy Csaba összellenzéki jelölt előtt: 13,01 százalékos feldolgozottságnál 52,24:39,56 arányban.

A választás eredménye választókerületenként

Pogácsás Tibor legyőzte a baleseten viccelődő Gér Mihály helyére küldött Szabó Rebekát

Pogácsás 2018-ban a jobbikos Lendvay Endrét utasította maga mögé (kétszer annyi, 26 ezer szavazatot kapott), most pedig a párbeszédes Szabó Rebekát küldte vele szembe az ellenzék. Gér Mihály ominózus esetéről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Szabó Rebekát indítja az ellenzék a hétfőn visszalépett monori képviselőjelölt helyett
Gér Mihály korábbi gázolása utáni kommentjei miatt került bajba.
A választás eredménye választókerületenként

Miskolcon kiélezett a verseny

A két miskolci, Borsod 1-es és 2-es választókerületben is vezet a Fidesz jelöltje, de nem sokkal.

35 százalékos feldolgozottságnál Csöbör Katalin, a kormánypárti jelölt 46-41 arányban előzi Szilágyi Szabolcsot, de ezer voksnál is kevesebb a különbség köztük.

A 2-es körzetben még ennél is szorosabb a verseny, valamivel több mint 41 százalékos feldolgozottságnál csupán két százalék dönt eddig a fideszes jelölt, Dr. Kiss János javára, Dr. Varga Lászlóval szemben. Az ellenzék előnye egyébként 2018-ban 21 százalék volt összeadva a Fidesszel szemben, úgy tűnik, ezt sikerült ledolgozni, de sok van még hátra, és mindössze 400 szavazat a differencia köztük.

A választás eredménye választókerületenként

Békésben négy körzetből három már korán eldőlni látszik

Egyedül az 1. OEVK-ban (Békéscsaba) szorosabb a küzdelem, ott 37,62 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Herczeg Tamás vezet 50,20 százalékos eredménnyel, Stummer János 37,85 százaléknál jár. Ez a gyakorlatban kb, 1800 szavazatos különbséget jelent. A másik három körzetben a Fidesz jelöltjei biztosan vezetnek, beleértve a 4. OEVK-t is, amely korábban Simonka György körzete volt.

Donáth Anna: Dávid és Góliát harca ez, várjuk ki a végét

Az ellenzék eredményváróján kérdezte kollégánk Donáth Annát, a Momentum elnökét arról, hogy milyennek látja most az esélyeket.

Utolsó utáni pillanatban már nem látom a fától az erdőt. Abban biztos vagyok, hogy amit lehetett, kihoztunk belőle. Nyilvánvalóan ez egy igazságtalan játéktér, Dávid és Góliát harca, várjuk ki a végét, én azt mondom

– mondta Donáth, aki szerint egyértelmű, hogy az ellenzéknek egy esetleges vereség esetén is együtt kell maradnia, mert ebben a rendszerben csak és kizárólag így lehet felvenni a versenyt. A teljes interjút itt nézhetik meg:

A választás eredménye választókerületenként

23 százalékos feldolgozottságnál 60 százalékon áll a Fidesz

23 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 59,99 százalékon, az ellenzék 28,89 százalékon áll.

A Mi Hazánk továbbra is a parlamenti küszöb felett teljesít, 6,58 százalékon áll, míg a Kétfarkú Kutya Párt 2,43 százalékon.

Parlamenti mandátumokra átfordítva ez kétharmados többséget jelentene a kormánypártoknak: 134 mandátumot, az ellenzéknek 57, a Mi Hazánknak nyolc képviselői helyet.

A választás eredménye választókerületenként

A sárbogárdi fideszes jelölt előnye már aligha behozható

Fejér megye öt egyéni választókerületében négyből a kormánypárti induló vezet, egyedül a dunaújvárosi központú körzetben áll nyerésre Kálló Gergely összellenzéki jelölt, aki 28,05 százalékos feldolgozottság mellett 48,87 százalékon áll. A sárbogárdi körzetben 55,45 százalékos feldolgozottságnál Varga Gábor kormánypárti jelölt győzelmét már aligha akadályozhatja meg az összellenzéki jelölt: Varga 64,52, míg Kertész Éva 24,33 százalékon áll.

A választás eredménye választókerületenként

Hajdú-Bihar: egyelőre hatból hat körzetet visz a Fidesz

Mind a hat Hajdú-Bihar megyei választókörzetben a fideszes jelölt vezet, a leglassabban az 1. OEVK-ból jönnek az adatok, ott még a 20 százalékot sem számolták meg, egyelőre Kósa Lajos vezet, kicsivel több mint 50 százalékkal Varga Zoltán előtt. Itt még a 6. OEVK-t tartották előzetesen érdemesnek a figyelemre a szakértők, ám ott a fideszes Tiba István már behozhatatlan előnnyel vezet 40 százalékos feldolgozottságnál.

A választás eredménye választókerületenként

Font Sándor jó úton van a győzelem felé

Bács-Kiskun megye 3-as oevk-ban Font Sándor 43,82 százalékos feldolgozottságnál 63,21 százalékon áll, míg a második helyezett Magóné Tóth Gyöngyi Mária, a közös ellenzék jelöltje 26,68 százalékon.

A 1-es oevk-ban Salacz László (Fidesz) 61,95 százalékon áll, bár itt eddig a szavazatok szűk harmadát dolgozták csak fel. A 2-es oevk-ban Szeberényi Gyula Tamás (Fidesz) vezet 53,6 százalékkal, 32 százalékos feldolgozottságnál, Lezsák Sándor 26,67 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 62,27 százalékát szerezte meg a kiskunfélegyházi körzetben. Az 5-ös oevk-ban Bányai Gábornak 60 százaléka van 16 százalékos feldolgozottságnál, Zsigó Róbertnek pedig Baján 61 százaléka, a szavazatok negyedének megszámlálása után.

A választás eredménye választókerületenként

Jámbor András és Hadházy Ákos is vezet

Budapest 6-os számú választókörzetében 25 százalékos feldolgozottságnál Jámbor András a szavazatok 49,65 százalékát szerezte meg. Zuglóban Hadházy Ákos mindössze három százalékos feldolgozottságnál a 52,33 százalékon áll.

Hiszékeny Dezső Budapest 7-es számú OEVK-jában öt százalékos feldolgozottságnál 55,29 százalékot szerzett, az MSZP képviselője a harmadik ciklusára készülhet. Kőbányán is vezet az ellenzéki összefogás jelöltje: Arató Gergely 12 százalékos feldolgozottságnál 44,28 százalékon áll. Budapest 5-ös számú választókörzetében pedig Oláh Lajos 20 százalékos feldolgozottságnál 51 százalékkal vezet.

A választás eredménye választókerületenként

Több budapesti körzetben is vezet a fideszes jelölt

A budapesti 10. választókörzetben Szabó Tímea áll az élen 44,67 százalékkal, a fideszes Bús Balázs egyelőre 41,58 százalékon áll, de ebben a körzetben alig több mint 1 százalékos a feldolgozottság.

A 11. választókörzetben a fideszes Wintermantel Zsolt áll az élen, habár itt is egyelőre csak 1,41 százalékos a feldolgozottság.

A 12. választókörzetben 22,5 százalékos feldolgozottságnál Barkóczi Balázs 45,09 százalékkal vezet a fideszes Pintér Gábor előtt (42,47%), a 13. választókörzetben pedig 10,96 százalékos feldolgozottságnál a 2018-ban befutó fideszes Szatmáry Kristóf vezet 48,34 százalékkal az ellenzéki jelölt Vajda Zoltán előtt (41,7%).

A 14. választókörzetben 38,55 százalékos feldolgozottságnál a fideszes Dunai Mónika vezet 44,95 százalékkal, négy évvel ezelőtt ő győzedelmeskedett ebben a körzetben.

A 15. választókörzetben vezet a 2018-as győztes Kunhalmi Ágnes 45,85 százalékkal, de elég szoros a verseny, a fideszes jelölt Lévai István 43,27 százalékon áll.

A 16. körzetben Hiller István áll az élen, a 17. körzetben Szabó Szabolcs vezet Németh Szilárd előtt, a 18. körzetben pedig Tóth Endre viszonylag magabiztosan vezet a fideszes Németh Zsolt előtt.

A Medián választások előtt megjelenő kutatása még azt jósolta, hogy akár az összes budapesti körzetet elviheti az ellenzék.

A választás eredménye választókerületenként

Jász-Nagykun-Szolnokban egyelőre mind a négy körzetben a Fidesz vezet

A feldolgozottság még egyik körzetben sem éri el a 40 százalékot, a legszorosabb a verseny az 1. OEVK-ban, ahol Kállai Mária 52,41 százalékkal vezet az ellenzék jelöltje, Sziráki Pál előtt (34,37 százalék), de a feldolgozottság még nem éri el a 20 százalékot sem. A 4. OEVK-ban (ez volt Boldog István körzete) Herczeg Zsolt 54,65 százalékkal vezet Csányi Tamás előtt (33,63%), a másik két körzetben nagyobb a kormánypárti jelölt előnye.

A választás eredménye választókerületenként

Heves megyében jól állnak a kormánypártok

A hevesi 1-es, 2-es és 3-as választókerületben is a Fidesznek áll a zászló.

Eger térségében Pajtók Gábor 22 százalékos feldolgozottságnál a szavazatok 53 százalékát zsebelte be, az ellenzéki 34,81 százalékon van, a Mi Hazánk jelöltje is kapott eddig 7 százalékot. Ez azért érdekes leginkább, mert Pajtók Gáborral szemben közel 3 százalék lett volna az ellenzék előnye 2018-ban, ha közösen indulnak. Ez úgy látszik, most megfordulhat.

A 2-es, gyöngyösi választókerületben is hasonló a fideszes jelölt előnye, Horváth László 55-35 százalék arányban vezet az ellenzéki Dudás Róberttel szemben, itt 37 százalék a feldolgozottság.

A hatvani körzetben eddig viszonylag alacsony, mindössze 18 százalék a feldolgozottság, de a Fidesz-KDNP színeiben újrainduló Szabó Zsolt eddig tarol, 65 százalékot kapott, az ellenzéki Korózs Lajos 25 százalékon áll csak.

Olvasói sztorik