Filéző

A Filéző podcast vendége Piszkor Norbert, a Madhouse Bistro & Craft Beer Bar séfje volt, aki cukrászként kezdte a pályát, és már a hazai kézműves sörforradalom hajnalán kísérletezett komlós és malátás édességekkel. De vajon miért váltott szakácskodásra, és milyen a sörös gulyás?
A Filéző podcast vendége Horváth Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezető szaktanácsadója volt, akivel a méz drágulásáról, az aszály és az enyhe tél hatásairól, valamint a méhpusztulás valódi veszélyeiről is beszélgettünk.
A Filéző podcast eheti vendége Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke, akivel arról beszélgettünk, hogyan ért fel a magyar csapat a világ legfontosabb szakácsversenyének dobogójára.
A Filéző podcast vendége Müller Ildikó kistermelő és táplálkozási szakértő volt, akivel szóba került, miért lett divat újra a fermentálás, hogyan segítik az erjesztett ételek az emésztőrendszerünket, és tényleg elég-e néhány befőttesüveg ahhoz, hogy otthon nekilássunk.
A Filéző podcast vendége Sziráki Bence, a Ma-Hal ügyvezető igazgatója volt, aki elmondta, hogy nagyon nehéz éven vannak túl a haltermelők, de lesz elég hal a karácsonyi asztalra. De vajon miért mi esszük az egyik legkevesebb halat az EU-ban?
A Filéző podcast vendége Heltovics Éva és Bezzeg Anita volt, akik a mérnöki pályát hagyták ott, hogy megnyissák közös vállalkozásukat, az első budapesti császármorzsázót. De vajon milyen desszert az a Monarchia?
A Filéző podcast vendége Kovács Dominik, aki nemrég Magyarországot képviselte a fiatal séfek számára megrendezett San Pellegrino Young Chef Academy versenyen. De hogy jutott el nagymamája barátfüléjétől a nemzetközi megmérettetésig?
A Filéző podcast vendége Szemere Katalin és Segal Viktor volt, akik közösen készítettek kekszes receptkönyvet. Vajon mik a legfontosabb konyhai eszközök, hogy kerül kolbász és zöldborsófőzelék a kekszbe, és mik voltak a féléves sütögetés legkeményebb pillanatai?
A Filéző podcastban beszélgettünk Bíró Lajossal arról, hogy élte meg éttermei bezárását, miért látja komornak a vendéglátás jövőjét, mit gondol a főzőműsorok győzteseiről, miért idegesíti, ha mindenbe belekeveredik a politika, de arról is, mikor csodálkozott rá arra, hogy üvöltözés nélkül is lehet kiváló konyhát működtetni.
A Filéző podcast vendége Kun Anita, a Csíz sajtműhely alapítója, aki egy jól menő irodai karriert hagyott ott tíz éve, hogy addigi hobbijának, a sajtkészítésnek szentelhesse az életét. Azóta nemcsak itthon ért el sikereket, de nemzetközi versenyeken is nyert díjakat sajtjaival. Most elmondta, miért a félkemény sajt a sajtkészítők álma.
Végre magyarul is olvasható az első nyomtatott szakácskönyv, amiből kiderül, miket lakmároztak a reneszánsz udvarokban. A fordítóval, Darida Benedekkel beszélgettünk a Filéző podcastban.
A Filéző podcast vendége Juhász Emese, a velencei Groenk Deli egyik tulajdonosa volt, aki a Covid-lezárások hatására vágott bele férjével a vendéglátásba. De vajon hogy áll a Velencei-tó a Balatonhoz képest?
A Filéző podcast vendége Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke volt, akivel arról beszélgettünk, hogy a jó évkezdet után mire számíthatnak a vendéglátósok és a vendégek az előttünk álló időszakban.
A Filéző podcast vendége Márk Szonja volt, aki hét év alatt épített fel egy közkedvelt budapesti cukrászdát. Az Édesemből végül tortaműhely lett, az egeket verdeső élelmiszerárak miatt azonban bezárásra kényszerült.
A Filéző podcast vendége Fazekas Ádám fagylaltmester volt, aki világelső lett málnavelős pisztáciafagyijával. De miért nem jó a kánikula a fagyisoknak, és mikor felejtjük el végre a színezékeket és aromákat?
A Filéző podcast vendége Szántó István, a budapesti Spago étterem séfje, akinek az idei Oscar-gálán hollywoodi sztárok is megkóstolhatták a főztjét.
A Filéző podcast vendége Pintér Katalin, a Gerbeaud Gasztronómia Kft. alapítója és tulajdonosa volt, aki nemrég megkapta a Dining Guide életműdíját. De miért épp a Tokióban nyílt Gerbeaud, és mi lesz az Onyx étteremmel?
A Filéző podcast vendége Bart Dániel, a Főzdefeszt alapítója volt, aki most könyvben mutatja be a sör sok ezer éves életrajzát. Vajon hogy ittak a sumerok, miként adott Trianon halálos döfést a magyar sörkultúrának, és hogyan tarolta le a lager a világot?
A Filéző podcast vendége ezúttal Herczeg Zoltán, a Dining Guide magazin felelős kiadója volt, akit egyebek mellett arról kérdeztünk, tényleg jött-e a feketeleves a tavalyi terasznyitás eufóriája után, mik a munkaerőhiány fő okai, illetve van-e rájuk tartós megoldás.
A Filéző podcast vendége Menyhárt Attila, a Gresham Palace cukrászséfje volt, aki első magyarként indulhat a cukrászat Bocuse d'Orjaként emlegetett World Chocolate Masters párizsi döntőjén. De hogy készül a versenyre, és mi a baj a magyar cukrászattal?
A Filéző vendége Enyingi Vivien dietetikus volt, akivel arról beszélgettünk, mik a legrosszabb beidegződések a hazai táplálkozási kultúrában, mivel és hogyan lehet kiváltani a húsfogyasztást, miért létfontosságú a türelem és a nyitottság, és tényleg lehet-e hasznos táplálkozási ismereteket terjeszteni a TikTokon.
A Filéző podcast vendége Dragomán György író volt, akivel beszéltünk a gyerekkori ízemlékek fontosságáról, a főzés és az irodalom összefüggéséről, valamint arról is, melyik konyhagépet vinné magával egy lakatlan szigetre.
A Filéző podcast a Padron Tapas Bár, és a hamarosan nyíló testvérétterme vezetőit látta vendégül, akik elárulták, mennyire honosítható meg a tapas életérzés Magyarországon, és hogyan lett egy családi vállalkozásból Budapest ismert tapas bárja.
A Filéző podcast eheti vendége a New Yorkban élő Körner András, akinek évtizedekkel ezelőtt akadt kezébe dédnagymamája kézzel írt szakácskönyve, amely után a magyar zsidó gasztrotörténet elismert kutatójává vált.
Olvasói sztorik