Filéző

Sokan rettegnek tőle, pedig a szénhidrát sem ördögtől való

A Filéző 50. adásának vendége Enyingi Vivien dietetikus volt, akivel arról beszélgettünk, mik a legrosszabb beidegződések a hazai táplálkozási kultúrában, mivel és hogyan lehet kiváltani a húsfogyasztást, miért létfontosságú a türelem és a nyitottság, és tényleg lehet-e hasznos táplálkozási ismereteket terjeszteni a TikTokon.

Fiatalos húzóerő

Nagyon örülök, hogy a fiatalabb generáció kezd nyitott lenni. Egyre többen kutakodnak információk után, nézik meg vásárláskor az összetevőket, tesznek fel kérdéseket, hogy »jó ez nekem?«.  Szerintem ez a generáció húzóerőt képez a táplálkozási szokások terén.

Csak semmi radikalizmus

Egyik napról a másikra átállni növényi étrendre nem feltétlenül helyes, főleg, ha korábban húst hússal ettünk. Mindenképpen kell egy átmeneti szakasz, amikor hozzászoktatjuk a szervezetünket, kipróbálunk új dolgokat, a saját ízlésünkre formáljuk az adott táplálkozási formát. (…) A türelem mellett viszont muszáj egy minimális nyitottságot mutatni ahhoz, hogy az egészségfejlesztés útján elinduljon az ember. Nyitottság nélkül nem működik a dolog.

Egy szelet kenyér még nem a világ vége

Az egyik leggyakoribb rossz beidegződés, amivel találkozom: a szénhidrátfóbia. Sokan nem mernek szénhidrátot fogyasztani, mert félnek attól, hogyha megesznek egy szelet kenyeret, abban a pillanatban felkúszik rájuk két kiló, vagy egyéb más csúnyaság történik velük. (…) Pedig alapvetően nem ördögtől való a szénhidrát.

Drága és haszontalan

Ha van egy változatos étrendünk, semmi szükség tisztítókúrákra. Ezek általában arra mennek, hogy iszonyatosan nagy pénzeket szakítson le valaki az adott közönségről, és hatásos kommunikációval, gyönyörűen dizájnolt termékekkel győzze meg az embereket. A vásárló ezáltal azt érezheti, hogy egy hetes kúrával kipipálta az éves egészségkörét, és végzett is az évre. Ez nem helyes.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik