Filéző

Ki sem ejteném a számon a margarin szót egy cukrásziskolában

A Filéző podcast e heti vendége Menyhárt Attila, a Four Seasons Hotel Gresham Palace cukrászséfje volt, aki februárban – első magyarként – megnyerte a cukrászok Bocuse d’Orját jelentő World Chocolate Masters közép-európai selejtezőjét, így októberben indulhat a párizsi döntőben. Menyhárt a műsorban elmondta, miért indult 21 évesen világkörüli útra, mit tanult az óceánjáró hajókon és a külföldi szállodákban dolgozva, hogyan edz hónapokig a közelgő versenyre, mit örökölt a József főherceg cukrászkodó dédnagyapjától, és hogy milyen súlyos lemaradásokat kéne leküzdenie a száz éve még méltán világhírű magyar cukrászatnak.

A Bocuse d’Or nyomdokain?

A versenyzést a szakmáért csinálom, abszolút nem magamat helyezem itt előtérbe. A magyar Bocuse d’Or-csapat ezt az utat már kijárta magának, és országszerte sokat köszönhet nekik a gasztronómia: maholnap üdvözölhetjük akár az első Michelin-csillagos éttermet vidéken is. Ők mondogatták, hogy itt az ideje nekünk is belevágni, én meg úgy voltam vele, hogy jó, akkor magamra vállalom ezt a szakmáért. Szeretném, hogy ez ne csak egyszeri felbuzdulás legyen, hanem legyen a jövőben folytatása, és az egész cukrászat fejlődjön ezáltal. Jobb minőségben és szebb formában kerüljenek ki a desszertek a vendégek elé, mint ahogy az bizonyos helyeken előfordul.

A külföldi és a hazai mentalitás különbségeiről

Ne azzal érjünk el sikereket, hogy valakin vagy valakiken átgázolunk, hanem azzal, hogy megmutatjuk a tudásunkat. Másképp, elfogadóbban álljunk egymáshoz. Amikor az ember elmegy egy másik országba, ott ő is bevándorló, és be tudja húzni fülét-farkát. Ha más nemzetek tagjaival tudunk külföldön alázatosan viselkedni, akkor talán próbáljunk meg a saját honfitársainkon sem átgázolni.

A magyar cukrászképzés lemaradásairól

Sajnos az oktatás nagyon visszamaradt nálunk. Jöttek az OKJ-képzések, de ez nem az a szakma, amit egy nyolc vagy akár tizenkét hónapos tanfolyammal elsajátít az ember. Ha az a tizenkét hónap nagyon intenzív lenne minőségi alapanyagokkal, még azt mondanám, hogy talán ér valamicskét. De sajnos ez nem erről szól, és úgy osztogatják a cukrászbizonyítványt, mintha cukorka lenne. (…) Ez nem az a szakma, amit pár hónap alatt el lehet sajátítani.

Művészet vagy robotolás?

Ez egy kreatív szakma. Alkotunk, akár a szobrászok és a festőművészek, csak mi élelmiszerrel dolgozunk, nem pedig fával, festékkel vagy márvánnyal. Ha nincs meg az alkotás szabadsága, mert csak és kizárólag ugyanazt kell mindig csinálni, akkor a munka hamar futószalaggá, egyszerű robotolássá válik.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik