Filéző

Pisztáciával lett világbajnok, de kovászos uborkából és tejfölből is készít fagyit

A Filéző podcast vendége Fazekas Ádám fagylaltmester volt, aki tavaly év végén lett világelső a tonkababos, málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyijával, idén pedig második helyen végzett a Gelato Festival összesített világranglistáján. De hogy jut a szakma csúcsaira valaki, aki gyerekkorában nem is rajongott igazán a fagyiért? Miért nem jó a fagyizóknak a kánikula? Muszáj az olaszoknál tanulni a fejlődéshez? És vajon mikor tűnnek el végre a hazai fagylalpultokból a színezékek és aromák?

Minden út Rómába vezet?

Ahhoz, hogy valaki egy jó fagyikészítési alapot elsajátítson, már nem feltétlenül kell kimennie Olaszországba. Ettől függetlenül azt javaslom mindenkinek, hogy a lehető legtöbb helyre menjen el tanulni, ahova csak tud. Sokszor mondom a baráti körömben, hogy szeretnék elmenni képzésre, ilyenkor gyakran visszakérdeznek: »Te már hova?«. Mindig azt felelem, hogy van még hova tanulni. Ha csak megismerünk egy új alapanyagot, egy más számolási technikát, már megérte.

Fő a természetesség!

Arra bíztatok mindenkit, ne csak reklámszinten hirdessük, hogy természetes alapanyagokból készítünk fagylaltot, hanem tényleg figyeljünk oda erre. Nincs szükségünk színezékre, aromára, és sajtporra sem a sajttorta fagyihoz. Utóbbit lehet készíteni például camembert-ből, vagy másféle sajtból is. Nemrég készítettem egy kovászos uborka fagylaltot, ami nyilván nagyon megosztó lett. Egy része a vendégkörnek azt mondja, hogy fújj, nem. Egy másik része meg alig várja, hogy megkóstolja, és aki eleve szereti a kovászos uborkát, rajong érte.

Nekik sem jó a kánikula

Sokan azt gondolják, hogy ha 40 fok van, jó a fagyisoknak. Valójában nem ez a helyzet. Nekünk igazából a lehető legjobb idő, amikor a tartós 5-10 fok után beköszönt az első tavaszi, illetve nyári 20-25 fokos meleg. A kánikulában az emberek mennek a strandra, elvonulnak hűvösebb helyekre vagy bárhova, csak nem a fagyizóba és cukrászdába.

A csokoládén és a vanílián túl is van élet

A kovászos uborka mellett készítettem már zöldfűszeres fetafagylaltot, extraszűz olívaolajjal és himalája sóval, de tervben van a paradicsomfagylalt chilivel és bazsalikommal, illetve egy cheddar fagylalt jalapeno paprikával is. (…) A tejfölfagylalt amúgy nagy kedvencem, illetve a citromos avokádófagyit is szeretem.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik