Filéző

Ne a benzinkutas eszpresszónak tapsoljunk, inkább állítsuk vissza a régi magyar kávékultúrát

A Filéző podcast vendége Molnár Attila kávészakértő és négyszeres magyar barista bajnok volt, aki a kezdetektől fontos szerepet játszott a hazai kávéforradalomban. A beszélgetésből kiderül, mitől specialty a specialty, húzhatja-e a barista a száját, ha tejet kérünk egy kávékülönlegességhez, mit rejtenek a kapszulák, mit köszönhetünk a nagy kávézóláncok bejövetelének, illetve milyen irigylésre méltó kávékultúra virágzott itt az első világháború előtt.

Az adás elején a részben Molnár Attila által fejlesztett kávékészítő eszközökről beszélünk, ezek itt láthatók közös képen:

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Egy csésze a végtelen

Tizenhat évvel ezelőtt azért szakítottam a vendéglátás többi formájával, és szenteltem a figyelmemet csak a kávékészítésnek, mert rájöttem, hogy mennyire komplex, mennyire végtelen, mennyire határtalan kreativitást lehet belevinni egyetlen csésze italba.

Volt itt kávékultúra

Gyakorlatilag azt tűztük ki célul, hogy vissza kellene állítani a magyar kávékultúrát oda, ahol az első világháború előtt volt. Ugyanis a magyar embereknek olyan kávékultúrája volt akkoriban, hogy nyerskávékat lehetett vásárolni, a nagypolgároknak otthoni kávépörkölőkön elkészítették a cselédek a frissen pörkölt kávét, és játszottak azzal, hogy milyen alapanyagot vesznek: etiópiait vagy brazíliait fognak inni a Rákóczi út 54. alatt az ötödik emeleten.

Új nemzedék a láthatáron

Komoly szerepe volt a nagy kávézóláncoknak az előrelépésben, ugyanis olyan sztenderdeket és munkafolyamatokat tanítottak meg, amiket abban az időben még a vendéglátó iskolákban sem. (…) Rengeteg olyan barista nevelődött ki a Starbucksban, Costában vagy akár a McCaféban, akik belezúgtak a kávéba, és a mai napig megtalálhatók a legmenőbb hazai specialty kávézókban, vagy épp külföldön futnak be karriert. Tehát továbbléptek, és kinevelődött egy dolgozni tudó barista nemzedék.

Mi van a kapszulában?

Ha az a kérdés, hogy a kapszulás kávé finom-e, döntse el az ízlésed, hogy ez ízlik-e neked. Ha viszont szakmai szemmel nézem, hogy lehet-e jó egy kapszulás kávé, akkor szakemberként benchmarkba raknám mellé a filteres kávékészítő eszközzel készített kávét és a presszógéppel készített kávét. Így azt mondanám, hogy egyszerűen nem egy liga a másik kettővel. (…) Mert a kapszula pihentetett, döglesztett kávét tartalmaz, amit egy vibrációs pumpa próbál visszapofozni az életbe, hogy jól nézzen ki a csészédben.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik