Filéző

Minden sajtkészítő a trappistát akarja leváltani valami finomabbra

A Filéző podcast vendége Kun Anita, a Csíz sajtműhely alapítója, aki egy jól menő irodai karriert hagyott ott tíz éve, hogy addigi hobbijának, a sajtkészítésnek szentelhesse az életét. Azóta nemcsak itthon ért el sikereket, de nemzetközi versenyeken, többek között a World Cheese Awardson is nyert díjakat a sajtjaival. De vajon hogyan szerzi meg az ember az első tehenét? Miért a félkemény sajt a sajtkészítők álma? Milyen volt, amikor útközben ellopták a világbajnokságra küldött sajtjukat? És milyen okok állnak a tejtermékek őrületes tempójú drágulása mögött?

Konyhai hobbiból nőtt ki a sajtmanufaktúra

Nagyon szerettem volna a gyerekkoromhoz hasonlóan valami normális ételt tenni a család asztalára. Visszakanyarodtam a szüleim gyökereihez, és én is elkezdtem a konyhakerti művészkedést a szüleim segítségével. (…) Kiköltöztem Budapestről, ez hozta magával, hogy az ételek minőségét lecseréltem a konyhában, így sorra került egy ponton a tejtermék is. Akkor elkezdtem sajtokkal meg joghurttal kísérletezni, és nagyon jól sikerült. (…) Először kollégák, barátok, szomszédok, családtagok tesztelgették a termékeket, amikor készítettem. Amikor vendégségbe vagy csajos buliba mentem a barátnőimmel, akkor nem muffint vagy franciasalátát vittem magammal, hanem sajttálat. És rácsodálkoztak az ismerőseim meg a buliban jelen lévők, hogy »ez milyen finom, hol vetted?«. Annyian kérték tőlem, hogy készítsek nekik sajtot, hogy eljött egy olyan pillanat, amikor nappal dolgoztam a munkahelyemen, esténként meg hétvégén sajtot gyártottam otthon. Így lett vállalkozás abból, ami hobbinak indult.

A trappistán innen és túl

Komoly technológia nélkül félkemény sajtot készíteni nem lehet, viszont minden sajtkészítőnek az a vágya, hogy egy jó félkemény sajtot csináljon. Miért? Mert nehéz. A gomolya sajtot egy félórás beszélgetés után ti is meg tudnátok otthon csinálni, de félkemény sajtot készíteni sokkal nehezebb. (…) A jól ismert trappista is félkeménysajtnak számít, 21 napos érleléssel készül. Valójában mindenki ezt a széles körben fogyasztott trappistát akarja leváltani egy finomabbra.

Muszáj piacozni

Azért nagyon fontos a mai napig nekem árulnom a piacon, mert muszáj, hogy a vevő találkozzon velünk. Nem leszel hiteles, ha Mari nénit állítod oda magad helyett. Nagyon fontos, hogy a fejekben megmaradjon az a kép, hogy ezt a sajtot igenis mi csináljuk. Mindegy, mekkorára nő egy vállalkozás, ha a tulajdonos, aki elkezdte az egészet, eltűnik, onnantól ez már csak egy brand, és én ezt nem szeretném.

Ezért lőtt ki a sajt ára

A sajtkészítés folyamatos fűtés és folyamatos hűtés, nagyon energiaigényes. Ez az egyik tényező, ami megjelenik a növekvő árakban, a másik a tej előállításának a növekvő költsége. Mert nem adhatunk mást enni az állatnak, mint a mezőgazdaságban megtermelt takarmányt. Az egész világot érintő aszály miatt viszont hatvan százalékkal csökkent a termelés, a gazdák egyszerűen nem tudnak előállítani annyi gabonát, amennyit az állatok igényelnének. Nagyon sok helyen ezért levágják az állatokat, vagy csak nagyon drágán tudnak tejet előállítani.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik