Filéző

Vendéglátóként előny és hátrány is, hogy a Velencei-tó közel van Budapesthez

A Filéző podcast vendége Juhász Emese, a velencei Groenk Deli egyik tulajdonosa volt, aki a Covid-lezárások hatására vágott bele férjével a vendéglátásba. De vajon hogy áll a Velencei-tó a Balatonhoz képest? És milyen hatása volt a negatív híreknek a turizmusra?

Bisztrónyitás covid idején

A férjemnek volt egy zöldség-gyömölcs nagykereskedése, amit gyakorlatilag száz százalékban érintett a covid, ugyanis éttermeknek szállított, és irodaházaknak irodai gyümölcsöt. Pont ez a két szegmense volt az életünknek, ami egyik napról a másikra leállt: home office-ba mentek az irodisták, az éttermek pedig bezártak. 2020. március 15-én ültünk otthon a kanapén, egy szép szombati nap volt, és konstatáltuk, hogy jövő héttől egy darab megrendelésünk nem lesz, miközben ott van az árukészlet, az emberek, az autók és minden. Egy óra alatt találtuk ki a menekülési utat, hogy rakjunk össze gyorsan egy webshopot, és kezdjünk el kiszállítani. (…) Ez a vállalkozás aztán organikusan fejlődött Delikát üzletté és bisztróvá.

A vizet sem kell lásd

Idén nyáron az összes médium arról írt: milyen katasztrofális állapotban van a Velencei-tó. És itt megálltak, hátradőltek, hogy köszönik szépen, ők lehozták a hírt. Abba viszont nem gondolt bele sajnos a sajtó, hogy az emberekre, családokra milyen hatással van ez. Nem egy olyan vállalkozót tudok, aki idén már nyár elején be kellett zárjon, és teljesen más profilt kellett elindítania, mert nem érkeztek turisták. Arról nem szólt a fáma, hogy a Velencei-tó nemcsak a tóból áll. Három-négy napot el lehet tölteni úgy a tó körül, hogy a vizet nem kell, hogy lásd.

Jönnek, hazamennek

Ami a Velencei-tó előnye, hogy nagyon közel van Budapesthez, az a hátránya is vendéglátóként, hiszen reggel lejönnek az emberek a strandra, aztán este hazamennek, és nagyon sokszor magukkal hozzák az ebédet.

Rezsiválság és megérzések

Egy megérzés alapján a férjem kitalálta nyár elején, hogy csinál egy nyári konyhát, és mindent a faszenes grillben fog megsütni, a tésztát és a gnocchit is. Ezáltal rengeteg olyan áramigényű eszköztől megszabadultuk már a rezsimizéria előtt, ami most katasztrofális lenne számunkra. Eddig sem volt kevés az áramszámlánk, de ha nem állunk át, az tényleg végzetes lenne. Ha iparági szinten nézzük, akkor eddig egy vendéglátó egységnek mondjuk az árbevétele 3 százalékát tette ki a rezsi. Most ez a szám helyenként harminc százalék, ami kigazdálkodhatatlan egy ennyire munkaerőintenzív szektorban.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik