Filéző

Ha Jesolóban nem lehet megoldani az egészéves vendéglátást, akkor a Balatonon is nehéz lesz

A Filéző podcast vendége ezúttal Herczeg Zoltán, a Dining Guide magazin felelős kiadója volt, akit kérdeztünk arról, hogyan változott a vidéki és a budapesti vendéglátás helyzete az elmúlt évben, tényleg jött-e a feketeleves a tavalyi terasznyitás eufóriája után, mik a munkaerőhiány fő okai, illetve van-e tartós megoldás erre a problémára. De kitértünk arra is, miként működhetnek százával Michelin-csillagos éttermek az olasz és a francia falvakban, és hogy miért áll fel a szőr a hátán, ha a magyar gasztroforradalomról beszélnek.

Felfedeztük a magyar éttermeket

Ha van pozitív hozadéka az elmúlt évek őrületének, akkor az, hogy vendégként nagyobb figyelemmel tudtunk fordulni a magyar vendéglátóhelyek felé, és meg tudtuk tapasztalni, hogy vannak köztük egész jók. (…) A Covid alatt elkezdtünk járni nagyobb mennyiségben vidékre, aminek a vidék kicsit vesztese is lett, mert nem volt felkészülve arra a nyomásra, amit megkapott 2020 vagy 2021 nyarán, és én nagyon sok negatív hangot hallok a vendéglátóhelyek kapcsán, az olvasóink is rengeteg hibára hívják fel a figyelmet.

Milyen forradalom?

Gasztroforradalmat nem lehet húsz éven át csinálni. És a forradalmat nem a vendáglátósoknak kell csinálni, hanem a vendégeknek. Az étterembe látogatók nélkül nincs forradalom. (…) Ha a nép elégedetlen egy szituációval, leváltja a kormányát, vendéglátását, de annak sosem lesz jó vége, ha a szakácsok forradalomba kezdenek háttérbázis nélkül.

Nemcsak az étel minősége számít

A magyar szerzői konyhák szerintem abban maradtak le, hogy elhitték azt a téves állítást: egy étterem gasztronómiai értékét csak az étel minősége határozza meg. Ez egyszerűen nem igaz. Egy autó minőségét sem csak a motor technikai felkészültsége fogja meghatározni, de a megjelenése, a komfortfokozata és egyéb tényezők is. Nem robotok vagyunk. (…) Egy professzionális minőségű konyhai munkát egy gyenge éttermi szerviz – a sztori, a felszolgálás minősége, a hely kialakítása – le tud húzni, egy közepesen erős gasztronómiai minőséget pedig a professzionális szolgáltatási környezet meg tud emelni.

Egész évben Balaton?

Ha Jesolóban és Rimini Riccionéban nem lehet megoldani az egészéves vendéglátást, akkor a Balatonon is nehéz lesz. (…) Szerintem bizonyos minőségű helyek, erős sztorik képesek lehetnek arra, hogy a nyári szezonon kívül is vendégeket vonzzanak, de azt nem látom magam előtt, hogy ugyanaz a fogyasztó tömeg november 17-én vagy január 28-án az M7-esen szombaton is megtámadja a Balatont, mint augusztusban. Ha ez nem történik meg, akkor mégis hogy maradjanak nyitva a helyek?

A beszélgetésben visszautalunk a Filéző egyik tavaly tavaszi epizódjára, amit itt hallgathatnak meg:

Kapcsolódó
A terasznyitás eufóriája után még jöhet a feketeleves
Mindenki vendéget akar, úgyhogy olyan zaj lesz, mintha egymillió új étterem nyitna meg egyszerre Európában – mondja Herczeg Zoltán, a Dining Guide igazgatója, aki a Filéző podcast vendége volt.
Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik