Filéző

Nem a méhészeket, hanem a biodiverzitást fenyegeti a méhek pusztulása

A Filéző podcast vendége Horváth Gábor, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vezető szaktanácsadója volt, aki elmondta, miért válik lassan luxuscikké a bolti méz, milyen kihívásokat okoz a méhészeknek a kiszámíthatatlan időjárás, miért nehéz kiszűrni a mézhamisítókat, illetve miért érti félre rendre a közvélemény a méhpusztulásról szóló híreket.

Ilyen évünk még nem volt

Nagyon gyakran elhangzik az utóbbi időszakban a méhészettel kapcsolatban, hogy ilyen évünk még nem volt. (…) Az elmúlt öt–tíz évben olyan szélsőségesen változott az időjárás, hogy a tíz–húsz évvel ezelőtti, jól bevált gyakorlat már nem működik, tehát alkalmazkodnunk kell. (…) Ha idén márciusban vagy áprilisban nem jön vissza a téli időjárás, akkor még talán kedvezőnek is mondható az enyhe tél, de a fenyegetettség óriási. Mert ha mégis visszajön a tél, és lesz egy mínusz tíz, ne adj’ isten mínusz húsz fok, az hatalmas törés a méhek életében.

Felejtsük el a hobbiméhészkedést

Amikor azt mondja valaki, hogy hobbiméhész akar lenni, tehát nem gondolja komolyan, csak hobbiból tart állatokat, rögtön az jut eszembe, hogy a megfelelő gondoskodást nem fogja tudni megadni nekik. (…) Ha egy hozzánemértő tart méheket, nagyon nagy esély van arra, hogy megjelennek a méheknél a betegségek. Ahogy az emberi szervezetben jelen vannak a kórokozók, de az immunrendszer legyőzi ezt, ugyanígy egy egészséges méhkolónia kordában tudja tartani ezeket a betegségeket. Ha leromlik az állapotuk szakértelem hiányában, megbetegszenek. Ennek következtében, ezek a próbálkozók nemcsak a saját gazdaságukra jelentenek veszélyt, hanem a több kilométeres körzetben élő méhészekre is.

Luxusméz

A termelési költségeink az elmúlt két évben közel megduplázódtak. Olyan mértékű áremelkedés történt a bolti mézek területén, hogy a fogyasztó azt mondja, köszönöm szépen, inkább rezsit fizetek, alapvető élelmiszereket veszek. Tehát a méz picit luxuscikké vált, holott nem kellene annak lennie.

Mint a dopping

A mézhamisítás kicsit olyan, mint a dopping a sportolóknál. A jelenleg ismert mézhamisítási módszereket próbáljuk detektálni, de folyamatosan fejlődik ennek a technikája is. (…) Amikor olyan mézet látunk a polcon, ami az étolajhoz hasonlóan csillogó és fényes, akkor azt nagyon messzire kerüljük el. Egyre gyakoribb sajnos az ilyen, Szerbia felől áramlik felénk. Ez nem is hamisított méz, hanem gyakorlatilag színezett ipari cukor.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik