Tudomány zöldövezet

Ősi emlékek bukkannak elő az olvadó jégből: ilyen a gleccserrégészek munkája

Sean Gallup / Getty Images
Sean Gallup / Getty Images
A globális felmelegedés miatt világszerte felengednek a magashegységek gleccserei, az olvadó hóból és jégből pedig izgalmas, sok esetben példátlan leletek kerülnek elő. A gleccserrégészet területén az utóbbi években komoly felfedezések születtek, az olvadás azonban egyszerre áldás és átok a kutatók számára, hiszen versenyt kell futniuk az idővel, mielőtt az előbukkanó emlékek végleg elvesznek.

Bolygónk az írott történelemben még nem látott sebességű és intenzitású változásokon megy keresztül. Az átalakulások egyik fő okozója az ember által előidézett globális felmelegedés, amelynek hatásai világszerte tetten érhetőek, egyik legszembetűnőbb következménye pedig a magashegyi hó- és jégtakaró olvadása.

A hóhatár egyre feljebb kúszik, a nagy hegyláncok, köztük az Alpok és a Himalája egymás után vesztik el a gleccsereiket, ami dominóhatást indít el. Mivel a magashegységek hó- és jégtartaléka kulcsfontosságú édesvízforrás, eltűnése fokozza a szárazságot, átalakítja az élőhelyeket, nehéz helyzetbe hozza a mezőgazdaságot, és emberek milliárdjait sodorja veszélybe. Az átalakuló környezet ráadásul a túrázókat és hegymászókat is fenyegeti, a fagyott talaj, a hó és a jég felengedése ugyanis jelentősen növeli a sziklaomlások kockázatát.

Az olvadás ugyanakkor meglepő, bizonyos értelemben pozitív következményekkel is jár: számos régióban sorra kerülnek elő mostanában a korábban jég vagy hó fogságában lévő maradványok. Van, ahol évtizedekkel ezelőtt hegymászókat, máshol repülőgéproncsokat, megint máshol több ezer éves tárgyakat, jégmúmiákat vagy nyomokat találnak a hegyekben.

Utóbbi felfedezések miatt az elmúlt években elképesztő fellendülés zajlott a gleccserrégészetben: a szakterület képviselői a hegyeket járva gyűjtik be a régmúlt idők emlékeit, hogy aztán laboratóriumi körülmények között óvják meg, illetve elemezzék őket.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik