Tudomány

Egyre több jégember bukkanhat elő a hegyekből

Andrea Solero / AFP
Andrea Solero / AFP

Ötzit, a jégembert 1991-ben találták meg a tiroli Alpokban, azóta is tudományos szenzáció. Azóta számtalan vizsgálatot végeztek rajta, amely kiderítette, hogy 5100 évvel ezelőtt halt meg, feltehetően gyilkosság áldozata lett. Erre utal a vállában talált nyílhegy, amely végzetes sérülést okozhatott, és miután a hegyekbe menekült, életét vesztette.

A száraz, fagyos időben teste konzerválódott, majd hamarosan egy gleccser takarta be évezredekre, ezért teste és eszközei is rendkívül jó állapotban maradtak fenn. A tudósok szerint szerencsés körülmények sokasága vezetett odáig, hogy a lelet ilyen rendkívüli épségben vészelte át az évezredeket. Az IFLScience azonban most egy olyan tanulmányt idéz, amely állítja:

Ötzi esete talán nem is annyira egyedi, sokkal több őskori ember teste őrződhetett meg a gleccserekben és kerülhet napvilágra, mint azt korábban gondolták.

A beleiben talált virágpor ugyanis arra utal, hogy nyáron halt meg, így testét még sokáig elkerülte a fagy, és a gleccser, amiben megtalálták, csak 3800 éve alakult ki. Tárgyainak helyzetéből pedig a kutatók arra következtetnek, hogy nem a vízmosásban halt meg, testét csak később sodorta oda az olvadékvíz.

Ez pedig a tanulmány szerzői szerint azt jelenti, hogy nem szükséges szinte csodával határos véletlenek sora az ilyen típusú leletek hosszú túléléséhez, így az éghajlatváltozás hatására a jövőben újabb ősi holttestek felbukkanása várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik