Tudomány

A jég alól bukkant elő egy elveszett repülő

Az Európában tomboló hőség az Alpokat sem kíméli, ez pedig felgyorsítja az olvadását. Így bukkanhatott elő a hó- és jégtakaró alól egy évtizedekkel ezelőtt lezuhant gép roncsa.

A roncs egy amerikai C-53 Skytrooper, más néven Dakota típusú gépé – írja az IFLScience. 1946. november 18-án a repülő az ausztriai Tullnból tartott az olaszországi Pisa felé, amikor a heves hóviharban a pilóták úgy döntöttek, München felé tesznek kerülőt.

A pilóták azonban eltévedtek, a gép pedig 280 kilométer per órás sebességgel a Berni-Alpokban található Gauli-gleccsernek csapódott. Csodával határos módon a repülő nyolc utasa és a négyfős személyzet egyaránt túlélte a balesetet, öt nappal a katasztrófa után pedig mindegyikőjüket kimenekítették.

A roncs keresésében 150 ember vett részt. Az önkéntesek eredetileg azt hitték, hogy a repülő valahol a francia Alpokban zuhant le, három napnyi kutatás után azonban Svájcban azonosították a becsapódás helyét.

Bár a túlélőket és a baleset helyszínét megtalálták, a repülőgép roncsai elvesztek.

2012-ben aztán megtalálták az egyik propellert, a közelmúltban pedig a szokatlanul meleg időjárásban a roncs további részei is előkerültek. Az olvadó hó és jég alól már különböző törmelékek, a szárnyak és bizonyos személyes tárgyak, például kanalak és konzervdobozok is előbukkantak.

A gép maradványait a Berglistock hegyen, nagyjából 3 500 méteres magasságban, a grindelwaldi sípályától mintegy 10 kilométerre fedezték fel.

A C-53 Skytrooper egyik variánsa, a C47 Skytrain (fotó: Wikimedia Commons/Közkincs)

Európát az elmúlt időszakban igen szélsőséges forróság sújtja. A meleg az Alpokat is eléri, ahol a hő hatására szokatlanul gyorsan olvad a hó- és jégtakaró.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik