Tudomány zöldövezet

Kétmilliárd embert fenyeget a Himalája olvadása

fotoVoyager / Getty Images
fotoVoyager / Getty Images
Százmilliók vízellátása kerülhet veszélybe az évszázad végére.

A csaknem kétmilliárd ember vízellátását biztosító himalájai gleccserek a klímaváltozás miatt 2011 és 2020 között 65 százalékkal gyorsabban olvadtak, mint a megelőző évtizedben – írja az MTI a katmandui székhelyű Nemzetközi Központ az Integrált Hegyvidéki Fejlesztésért (ICIMOD) közleménye alapján.

A himalájai gleccserek a világ legfontosabb folyórendszerei közül tízet látnak el vízzel, köztük a Gangeszt, az Indust, a Sárga-folyót, a Mekongot és az Iravádit. Ezek a folyórendszerek közvetlenül vagy közvetve több milliárd ember élelmiszer-, energia- és bevételi forrását jelentik. A Hindukus-Himalája régió vízbázisa a hegyekben élő mintegy 240 millió ember számára kulcsfontosságú vízforrás, és a folyóvölgyekben élő további 1,65 millió ember vízellátását is biztosítja.

Az évszázad végére azonban a jelenlegi olvadási tempó mellett a gleccserek 80 százalékot veszthetnek tömegükből, ami közvetlen hatással lesz a régió lakóira.

A jelentés szerint 2100-ra akkor is tömegük egyharmadát vagy akár 50 százalékát veszíthetik el a gleccserek, ha a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5-2 Celsius foknál sikerülne megállítani. Philippus Wester, a tanulmány vezetője szerint azzal tisztában voltak, hogy a gleccserek a globális felmelegedés miatt olvadnak, de nagyon aggasztó és váratlan volt számukra az olvadás sebessége.

Az Afganisztánt, Bangladest, Bhutánt, Kínát, Indiát, Mianmart, Nepált és Pakisztánt tömörítő kormányközi szervezet szakértője, Amina Maharjan szerint azonnali beavatkozásra lenne szükség, azonban az érintett közösségek nem kapják meg a kellő támogatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik