Filéző

Miért ne fetisizáljuk az olívaolajat? Talál-e kihívást egy Michelin-csillagos séf a zsíros deszkában?

A Filéző podcast új, tematikus évadában a legalapvetőbb konyhai alapanyagokat járjuk körbe Saly Noémi gasztrotörténésszel, Tóth Szilárd séffel és Szabó Adrienn dietetikussal. Harmadik epizódunk témája a zsír és az olaj, amelyek a disznótoros ebédektől a fogyókúrás salátáig ívelően kísérik étkezésünket. De mikor és miért kezdték el megcukrozni a zsíros kenyeret? Miből készítették eredetileg a margarint? Mennyi olaj ajánlott egy étkezéshez? És mi a baj az avokádóval?

A megújult Filéző podcast szombatonként érkező epizódjait egyelőre a 24 Extra Csúcs csomagjának előfizetői hallgathatják meg.

Állandó szakértőinkkel hat héten át egy-egy konyhai őselemet vizsgálunk meg (só, liszt, zsír/olaj, hús, krumpli, cukor). A mostani rész fókuszában a zsiradékok állnak, és többek között ilyen kérdésekről esik szó a beszélgetésben:

  • Mikor hódította meg a napraforgóolaj a magyar háztartásokat?
  • Mi köze a tengerészeknek a margarinhoz?
  • Találhat-e kihívást egy Michelin-csillagos séf a zsíros deszka elkészítésében?
  • Tényleg felsőbbrendű-e az olívaolaj az összes többi növényi olajhoz képest?
  • Hogyan formálják a gyerekkori ízek a csúcsgasztronómiát?
  • És miért kellett külön pápai engedély ahhoz, hogy böjt idején vajjal süssenek a középkorban?

Az évad eddigi epizódjait itt találhatják meg:

A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik