Ziccer

Kele János: Az irreális magyarországi fizetések komfortzónán belül tartják a játékosokat

Az újragombolt klubvilágbajnoksággal kapcsolatban több probléma akad, de a lejáró szerződésű játékosokról nem sok szó esett – eddig. A Bayern München egyelőre hasít Vincent Kompany irányítása alatt: a belga edző sikerének okai mellett feltártuk azt is, hogy mi köze a földrajznak ahhoz, hogy a bajorok adják Németország legsikeresebb csapatát. Magyar focis témánk ezen a héten az európai léptékben is hatalmasnak számító fizetések okozta lét elviselhető könnyűsége. A vendégünk Lukács Viktor, a Network4 csoport kommentátora volt.

Végképp komolytalanná válhat az újragondolt klubvilágbajnokság. A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kezdeményezése eddig is sok sebből vérzett (többek között még a közvetítési jogokat sem sikerült eladni), de a Bild cikke egy eddig alultárgyalt anomáliára mutatott rá: a FIFA-nál mintha elfelejtkeztek volna arról, hogy a futballisták szerződéseinek a zömét június 30-ig kötik klubjaikkal, és mivel számos helyen július 1-jén nyílik meg az átigazolási piac, az új megállapodásokat általában ezzel a dátummal írják alá. A tornát azonban június 15. és július 13. között tervezik megrendezni. Mi lesz azokkal a játékosokkal, akiknek a klub-vb idején lejár a szerződése? Mennyire fognak komolyan venni a klubok egy nyári tornát? Ki lesz kíváncsi a szezonban már addig sokszor látott párharcokra – vélhetően felvizezett minőségben?

A Bayern Münchennel kapcsolatban merült fel, hogy vajon mennyire determinálja egy csapat sikerességét a földrajzi elhelyezkedése. Ugyanis a német rekordbajnok szűkebb pátriája, Bajorország a világ egyik leggazdagabb térsége GDP-t tekintve, a csapatnak pedig régóta tartó együttműködései vannak tőkeerős szponzorokkal – arra utaló jelek pedig nincsenek, hogy ezek a cégek elpártoljanak a Bayerntől. Beszéltünk arról, hogy ez történetileg miért alakult így, és szóba került az is, hogy a magyar cégek miért nem szállnak be hangsúlyosabban a magyar fociba. Sportszakmai vizekre evezve pedig kitárgyaltuk Vincent Kompany kommunikációját, filozófiáját és a Bayern játékát.

„Dénesre volt ajánlatunk, de ő okos gyerek, közgazdász. Volt egy francia ajánlata, megkérdezte, hogy ott mennyi az adó, a lakásbérlés, az élet.

Kijött neki, hogy 1500 euró pluszért nem mozgatja a családját,

emellett van vele egy hosszútávú megállapodásunk, és jól is érzi magát, szerintem már nem is kellene neki mozognia” – Kubatov Gábor egy ferencvárosi szurkolói ankéton így nyilatkozott arról, hogy Dibusz Dénes miért nem igazolt Franciaországba akkor, amikor lehetősége lett volna rá. A G7 cikke szerint a Fradiban átlagosan bruttó 15-16 millió forintot lehet keresni havonta, ha nettó béreket nézzük, akkor pedig a Fradi játékosainak a fizetése 9 francia csapatot is megelőz. Ennek kapcsán beszéltünk arról, hogy a magyar fizetések komfortzónában tartják a játékosokat, és hogy egész Európában – a topligákat leszámítva – két olyan bajnokság van, amelynek a transzfermérlege negatív: a török és a magyar.

Szeretnéd élőben hallgatni a Ziccert?

Akkor várunk téged október 15-én Budapesten az Akváriumban a 24.hu első podcastfesztiválján! Vendégünk Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik, Bolla Bendegúz és Schäfer András menedzsere lesz. Az eseményen a Ziccer mellett a Háromharmad és a Della is hallható lesz, majd az este folyamán együtt bulizhatsz, kötetlenül beszélgethetsz a szerkesztőség tagjaival. Minderre pedig a Tixán tudsz jegyet váltani.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik