Filéző

Az angliai muszlimok kedvence az alföldi méz, de a magyar kaviár is bejön a briteknek

A Filéző podcast vendége Gyenes Monika, aki fogorvosként költözött ki évtizedekkel ezelőtt Walesbe, ám később családi vállalkozást alapítottak a fiával közösen, és azóta magyar élelmiszereket árulnak Nagy-Britanniában. Hogyhogy nem hallottak még a britek a „világhírű” magyar paprikáról? Mi a helyzet a borokkal és a pálinkával? És hogyan jut el a karácsonyi bejgli egy aprócska skót szigetre?

Első benyomás

Amikor kiköltöztünk Walesbe, a magyar gasztronómiáról semmit nem tudtak a helyiek, legalábbis a mi környékünkön. Sem a világhírű magyar paprikáról, sem a libamájról nem igazán hallottak a környékbeliek. A borokról meg aztán főleg nem.

Kolbász bőröndben

Én mindig nagyon szerettem vendégül látni embereket. Így kezdődött az egész, hogy én a walesi betegeimnek és barátaimnak főztem, és állandóan meséltem, hogy a töltött káposzta úgy jött, hogy a törökök megszállták Magyarországot, a paprika pedig azért terjedt el, mert az a szegények borsa volt. Valahányszor főztem vacsorát vagy ebédet, kérdezték, hogy hol lehet megvenni a hozzávalókat. Mondtam, hogy azokat a barátnőim hozzák bőröndben. Ruhát én veszek nekik, cserébe ők hoznak szalámit, kolbászt, paprikát. Egyszer elgondolkoztam azon, hogyha ez mindenkinek ízlik, nem lehetne-e, hogy minőségi magyar termékeket hozzunk be Nagy-Britanniába.

Bejgli nélkül nincs karácsony

Körülbelül 15 százaléka magyar a vevőinknek, és 85 százalék nem magyar. Ez az arány karácsonykor kicsit eltolódik a magyarok felé, mert nálunk lehet kapni bejglit és Stühmer szaloncukrot is, és ez a két dolog az, amihez hatalmas érzelmi kötődés mutatkozik. Sosem gondoltam, hogy ezek nélkül elképzelhetetlen a karácsony sok háztartásban.

Az alsópolcos Bikavér-nosztalgia

A magyar bort nagyon nehéz ügy eladni. (…) Egy szerencsénk van: a tokaji szót ismerik, bár fogalmuk sincs, hogy édes vagy száraz, fehér vagy vörös bort takar. De szerencsére a mostani hatvan fölötti korosztály egy másik szót ismer, a Bull’s Bloodot, vagyis a bikavért, mert amikor ők voltak egyetemisták, az alsópolcos borok közül ez volt a legolcsóbb. Pénzük nem lévén, itták az állítólag rém rossz ízű bikavéreket. Mostanra ők már professzorok, igazgatók, cégtulajdonosok, de a retró élmény náluk is megvan. És amikor megkóstolnak egy St. Andrea Hangács Bikavért, onnantól nekem már nincs túl sok mesélnivalóm.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik