Tudomány zöldövezet

Különös rejtőzködő állatokat találtak az afrikai erdőkben

guenterguni / Getty Images
guenterguni / Getty Images

Korábban ismeretlen fajt találtak egy ugandai erdőben – írja a Miami Herald egy új tanulmány alapján. A szakértők leírása szerint a rejtőzködő állat a talajszinten él, ahol halott levélnek álcázza magát, hogy észrevétlen maradjon.

Az új faj a Rhampholeon nalubaale vagyis az istennő-törpekaméleon nevet kapta, és mintegy 7 centiméteres testhosszával kifejezetten nagynak számít a törpekaméleonok között. Érdekes módon a kutatók eddig kizárólag nőstény egyedeket találtak, közülük néhány terhes volt, ám a tojásaiban nem figyeltek meg számottevő DNS-különbségeket. A tudósok ez alapján arra következtetnek, elképzelhető, hogy hím példányok nem is léteznek, a faj pedig hiányukban kizárólag ivartalanul szaporodik.

Daniel F. Hughes

Ezt a jelenséget partenogenezisnek, vagy szűznemzésnek hívják, és nincs szükség hozzá hímre, tehát az egyedfejlődés csak a petesejtből indul meg, a hímivarsejtek részvétele nélkül. A szűznemzést előfordul cápáknál, madaraknál, gyíkoknál és kígyóknál, de krokodilnál is figyeltek már meg hasonlót.

A kutatók az istennő-törpekaméleonon kívül négy másik törpekaméleonfajt is felfedeztek expedíciójuk során.

Kapcsolódó
Szinte láthatatlan állatot fedeztek fel Ázsiában
Mindössze két példányt sikerült csak észrevenniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik