Sport

Dream Team: ilyen csapat soha többet nem lesz a világon

Ha arra kérnek, nevezzek meg egy olyan eseményt az olimpiák történetéből, amelyre örökké emlékezni fogok, és nem magyar siker, szinte biztosan azt mondom: Dream Team. Az igazi! 1992-ben az amerikai férfi kosárlabda-válogatott olyan összetételben érkezett Barcelonába, akkora világsztárokat vonultatott fel, amelyre soha többet nem lesz példa. Mintha a futballban Puskás Ferenc, Pelé, Maradona, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo egyszerre, egy időben és csapatban küzdött volna az aranyérmekért.

A harminc feletti korosztályt megkérdezve, ki volt mindig idők legjobb amerikai kosarasa, biztosan jönne szavazat Michael Jordanre, Magic Johnsonra, David Robinsonra, Larry Birdre és Charles Barkleyra. És most képzeljék el, hogy ők egyszer egy csapatot alkottak, és elkápráztatták a világot!

Olimpiatörténet

1896: A Tapavicza-rejtély – egy meggondolatlan magyar izomember olimpiai története

1900: Sokat köszönhet a magyar sport az elfeledett MÁV-fogalmazónak

1904: Patkányméreg segítségével is lehetett olimpiát nyerni

1908: Meghamisították a magyar olimpiai bajnok élettörténetét

1912: Néha megbotránkoztatta a tornasportot a bohém magyar festőművész

1916-20: Amikor világháború rombolta szét Budapest olimpiai álmait

1920: Egy renegát futónak is köszönhetjük a kézilabdát

1924: Gonosz mostohából vált olimpiai hőssé a puhuló férfiak között

1928: Fél lábbal is jobb volt mindenkinél a magyar póló világklasszisa

1932: Mindössze negyven év jutott a magyar vízilabda atyjának

1936: A világ leggyorsabb futónője, aki még a halálból is visszatért

1948: A börtönben végezte Magyarország egyik legjobb úszója

1952: Dobó Istvánt is az olimpiai bajnok kardvívó készítette fel Eger védelmére

1956: Leszólta a szovjeteket, ezért nem lehetett olimpiai bajnok a magyar delfinkirály

1960: Mindig harcolt a dilettánsokkal a magyarok remetéje

1964: Két kézilabdás pofon miatt lehetett olimpiai ezüstérmes atléta

1968: Bár orvos akart lenni, egy ideig takarítónőként kellett dolgoznia a magyar tőrvívás csillagának

1972: A terror olimpiáján a záróünnepséget is körbelengte a halálfélelem

1976: Ceausescu rémuralma elől menekülve cigánykerekezett a magyar határon a tornászlegenda

1980: Azt sem tudta, hány éves, de két olimpiai aranyat nyert

1984: Dinnyén és kenyéren élve nyerte meg a hírhedtté vált olimpiai döntőt

1988: Bevert fejjel, vérző sebbel lett Szöul hőse a HIV-pozitív műugrókirály

Szöul volt a mélypont

Éremtáblázat (1992)

Független Államok Közössége: 45 arany, 38 ezüst, 29 bronz
Egyesült Államok: 37 arany, 34 ezüst, 37 bronz
Németország: 33 arany, 21 ezüst, 28 bronz
Kína: 16 arany, 22 ezüst, 16 bronz
Kuba: 14 arany, 6 ezüst, 11 bronz
… Magyarország: 11 arany, 12 ezüst, 7 bronz

Az Egyesült Államok kosárcsapata eddig minden olimpiai szereplésén éremmel zárt, igaz, 1972-ben nagy meglepetést jelentett, amikor nem az első helyen végzett. A válogatott addig hét olimpián veretlenül lett olimpiai bajnok, és Münchenben is könnyedén hozta nyolc meccsét.

A döntőben aztán a 50-49-cel pörgött le az óra (a magyar tévé el is köszönt az amerikai aranyéremmel), de a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség, a FIBA főtitkára, William Jones közbeavatkozott, és elrendelték az óra három másodperccel történő visszaállítását. A játék folytatódott, az eredmény nem változott, az amerikaiak megint ünnepeltek.

Azonban a zsűriasztal szerint még nem állt vissza az óra, amikor elkezdték a játékot, úgyhogy ismét újraindították a három másodpercet. A színjáték sokadik felvonásaként jött a csoda, Alekszandr Bjelov a mérkőzés végét jelző dudaszó előtt kosarat dobott, ezzel a Szovjetunió 51-50-re nyert és megszakította az amerikaiak 1936 óta tartó ötkarikás veretlenségi sorozatát.

Fotó: Bettmann /Getty Images

1976-ban, majd 1984-ben sikerült újabb két aranyat nyerni, az 1988-as szöuli játékok azonban még nagyobb csalódást hoztak: az elődöntőben a szovjetek 82-76-ra nyertek, maradt a bronzérem. És akkor még nem beszéltünk az 1990-es argentin vébéről, ahol a középdöntőben Puerto Rico, az elődöntőben Jugoszlávia is legyőzte az USA-t – egyértelművé vált, itt az idő a változtatásra.

Zöld utat kaptak az NBA-sztárok

A nagy áttöréshez azonban kellettek a FIBA vezetői is: 1989. április 17-én a szervezet úgy döntött, engedélyezi az NBA-játékosok szereplését az olimpián.

Igazából nem is az volt a kérdés, hogy profik indulhatnak-e, hiszen például a brazil Oscar Schmidt (aki egyedülálló módon öt olimpián is szerepelt) akkoriban Olaszországban játszott és több mint félmillió dollárt keresett, a USA Basketball inkább azon aggódott, hogy az NBA-játékosok teljesen felborítják az erőegyensúlyt, a meccseik pedig olyan unalmasak lesznek, hogy az negatív hatással lesz a televíziós közvetítésekre is. Emiatt az amerikai szervezet egészen elképesztő módon a javaslat ellen szavazott, azonban kisebbségben maradt, és az indítványt 56:13 arányban elfogadták.

Így aztán az 1992-es barcelonai olimpia lett az első, amelyen NBA-játékosok szerepelhettek. Már csak azt kellett megválaszolni, kik legyenek az amerikai csapatban. A USA Basketball egy bizottságot hozott létre, amely CM Newton, a Kentucky Egyetem sportigazgatója és az 1984-es olimpiai csapat segédedzője vezetésével megkezdte a válogatást.

A legeredményesebb sportolók 1992-ben

Vitalij Scserbo (Független Államok Közössége – torna) 6 arany
Jevgenyij Szadovij (Független Államok Közössége – úszás) 3 arany
Egerszegi Krisztina (Magyarország– úszás) 3 arany
Alekszander Popov (Független Államok Közössége – úszás) 2 arany, 2 ezüst
Tatjana Gucu (Független Államok Közössége – torna) 2 arany, 1 ezüst, 1 bronz

Az álomcsapat

A feladat adott volt: az NBA 1990–1991 és 1991–1992 szezonjának teljesítményeit kellett elemezni. A Dream Team első tíz tagját hivatalosan 1991. szeptember 21-én, az NBC egyik műsorában nevezték meg. Magic Johnson, Charles Barkley, Karl Malone, John Stockton, Patrick Ewing, David Robinson, Larry Bird, Chris Mullin, Scottie Pippen, Michael Jordan – micsoda névsor!

Bird és Jordan kezdetben vonakodtak elfogadni a meghívást, főleg előbbit kellett győzködni, hiszen utolsó profi szezonjának végén porckorongsérv által gyötörten csak azt hangoztatta, az olimpia a fiatalabbaknak szól.

Nélküle ez a csapat nem lett volna az, amivé vált

– nyilatkozta róla Magic Johnson, aki tucatnyi telefonhívás során beszélte rá.

A szövetségi kapitány Chuck Daly lett, aki az utolsó két játékost közel nyolc hónappal később nevezte meg. Azt lehetett tudni, hogy még egy NBA-játékos, és egy egyetemi bajnokságban edződött fiatal kerül még be. Előbbi helyre Reggie Millert és Isiah Thomast várták, végül Clyde Drexler lett a befutó, aki az NBA MVP-szavazásán a második helyen végzett 1991–1992-ben. A Portland Trail Blazers klasszisa már azon felháborodott, hogy nem fért be az első tíz közé, miközben a szerinte leszállóágban lévő Johnson és Bird, illetve Mullin ott volt.

A egyetemista helyet Christian Laettner kapta meg… egy bizonyos Shaquille O’Neallel szemben. Más kérdés, hogy az ember, akit ekkora szerencse ért, semmire sem vitte – ahogy korábban mi is megírtuk, még a saját csapattársai is utáltak, és igazi seggfejként könyvelték el.

A kosártörténelem legnagyobb seggfeje
Valamit tudnia kellett annak, aki befért Michael Jordanék mellé az olimpiai aranyérmes Dream Teambe, ám Christian Laettner a sikeres egyetemi évek után mégsem tudott igazán emlékezetes karriert befutni.

A névsor erősségére csak néhány számadat: Laettner kivételével mindenki bekerült a kosárlabda Hírességek Csarnokába, összesen 23 NBA-bajnokságot és 15 MVP-címet szereztek és összesen 117 All-star jelölést értek el. Döbbenet!

Labdazsonglőrök élesben

A csapat az első meccsét Kuba ellen játszotta, de a találkozó késve kezdődött, ugyanis az ellenfél játékosai a kezdőkörben fotózkodtak a legendákkal. Számukra ez volt a nap csúcspontja, végül 79 ponttal kikaptak (136-57).

Fotó:  Frank Kleefeldt /Picture Alliance /Getty Images

A Dream Team 1992-es eredményei

Egyesült Államok – Angola 116-48 (+68)
Egyesült Államok – Horvátország 103-70 (+33)
Egyesült Államok – Németország 111-68 (+43)
Egyesült Államok – Brazília 127-83 (+44)
Egyesült Államok – Spanyolország 122-81 (+41)
Egyesült Államok – Puerto Rico 115-77 (+38)
Egyesült Államok – Litvánia 127-76 (+51)
Egyesült Államok – Horvátország 117-85 (+32)

Az Egyesült Államok válogatottja úgy nyerte meg a tornát, hogy minden meccsét hozta, átlagosan 51,5 ponttal győzött.

„Azért jöttünk, hogy aranyérmet nyerjünk” – jelentette ki Karl Malone Barcelonában, ahová a csapat egy monacói edzőtáborból érkezett, majd beköltözött egy luxushotelbe. Daly szerint az olimpia falu több ok miatt sem felelt meg, fő indokként azt mondta, olyan kicsit az ágyak, hogy a két méter feletti játékosok el sem férnek rajta.

De valószínűleg biztonsági okok is közrejátszottak, hiszen később kiderült, a szupersztárok szállodáját fegyveresek őrizték.

Magáról a tornáról nehéz szakmai szemmel beszélni, kicsit olyan volt a Dream Team, mintha a Harlem Globetrotters labdazsonglőrködéseit néztük volna – csak éppen élesben, tétmérkőzésen.

A csapat minden meccsét meghökkentő különbséggel nyerte meg – a legszorosabb a horvátok elleni döntő volt, amelyet „csupán” 32 ponttal sikerült hozni, miközben olyan klasszis játszott az ellenfélnél, mint Drazen Petrovic, illetve pályára lépett a később a Chicago Bullsszal három bajnoki címet nyerő Toni Kukoc is. A Dream Team volt az első olyan csapat, amely egy olimpia minden meccsén legalább 100 pontot (átlagosan 117,3-at) szerzett.

Chuck Daly egyetlen egyszer sem kért időt, haláli nyugalommal nézte minden idők legjobb csapatát, és csak annyit mondott:

Olyan, mintha Elvis Presley és a Beatles együtt zenélne.

De ezt érezték a sztárok is, Michael Jordan például azt mondta: „Nem hiszem, hogy lesz valaha jobb csapat.”

Mire Magic Johnson annyit tett hozzá: „Ha mégis lenne, játszani akarunk ellene!”

Magyarok az 1992-es olimpián

Aranyérem: Egerszegi Krisztina (úszás, 100 és 200 m hát, 400 m vegyes), Darnyi Tamás (úszás, 200 és 400 m vegyes), Ónodi Henrietta (torna, ugrás), Szabó Bence (vívás, kard, egyéni), Repka Attila (birkózás, kötöttfogás, 68 kg), Farkas Péter (birkózás, kötöttfogás, 82 kg), Kovács Antal (cselgáncs, félnehézsúly), női kajaknégyes 500 m (Czigány Kinga, Dónusz Éva, Kőbán Rita, Mészáros Erika)

 

Ezüstérem: Csák József (cselgáncs, harmatsúly), Hajtós Bertalan (cselgáncs, könnyűsúly), Gyulay Zsolt (kajak-kenu, K1 500), Kőbán Rita (kajak-kenu, K1 500), Mizsér Attila (öttusa, egyéni), Ónodi Henrietta (torna, talaj), Rózsa Norbert (úszás, 100 és 200 mell), Szabó Tünde (úszás, 100 hát), férfi kajaknégyes 1000 m (Ábrahám Attila, Csipes Ferenc, Fidel László, Gyulay Zsolt), férfi párbajtőrcsapat (Hegedűs Ferenc, Kolczonay Ernő, Kovács Iván, Kulcsár Krisztián, Totola Gábor), férfi kardcsapat (Abay Péter, Bujdosó Imre, Köves Csaba, Nébald György, Szabó Bence)

 

Bronzérem: Csősz Imre (cselgáncs, nehézsúly), Zala György (kajak-kenu, C1 1000), Kovács István (ökölvívás, légsúly), Mizsei György (ökölvívás, nagyváltósúly), Béres Zoltán (ökölvívás, félnehézsúly), Czene Attila (úszás, 200 vegyes), női kajakkettes 500 m (Dónusz Éva, Kőbán Rita)

Kiemelt fotó: A Dream Team játékosai átveszik aranyérmüket az 1992-es Barcelonában rendezett Olimpián. Fotó: Dimitri Iundt /Corbis /VCG /Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik