Tudomány zöldövezet

Megmentették a kihalástól a világ legritkább macskaféléjét

antonio liebana / www.antonioliebana.es / Getty Images
antonio liebana / www.antonioliebana.es / Getty Images

Úgy néz ki, megmenekülhetnek a korábban kihalás szélére sodródott ibériai hiúzok – írja az MTI. A Spanyolország és Portugália néptelen vidékein élő európai macskaféle populációja az ezredfordulón csaknem eltűnt, mára viszont kétezer fölé nőtt példányszámuk.

Az ibériai hiúzok (Lynx pardinus) „feltámadását” a természetvédelmi szakemberek példátlannak tartják a macskafélék között, különös tekintettel arra, hogy jelenleg a klímaváltozás, a környezetszennyezés és az élőhelyek elvesztése miatt olyan arányban halnak ki a különböző fajok, amire az utóbbi tízmillió évben nem volt precedens.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amely évente többször kiadott vörös listáján kategorizálja a különböző állatfajokat a rájuk leselkedő kockázat mértéke szerint, csütörtökön sorolta át az ibériai hiúzt a veszélyeztetett kategóriából a sérülékeny kategóriába. 2001-ben a mediterrán erdőségekben már csupán a faj 62 felnőtt példányát tartották számon, de 2022-re a populáció 648-ra nőtt az IUCN adatai szerint. Jelenleg pedig már több mint 2000, fiatal és kifejlett ibériai hiúz él szabadon a hegyvidéki, völgyekkel tagolt, több ezer kilométeren húzódó térségben.

Francisco Javier Salcedo Ortiz, a hiúzfaj megmentésén dolgozó LIFE projekt koordinátora a természetvédelem eddigi legnagyobb eredményeként értékelte ennek a macskafélének a megmenekülését, és dicsérte az ebben közreműködő földtulajdonosokat, gazdákat, vadászokat, valamint a pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtó Európai Uniót. A projektben főként arra összpontosítottak, hogy a faj fő prédájának, a szintén veszélyeztetett üregi nyúlnak a populációját növeljék. Emellett több száz fogságban tartott hiúzt engedtek szabadon, és helyreállították az élőhelyükön lévő bozótokat és erdőket.

Az ibériai hiúzokat gyakran a világ legritkább macskaféléjeként szokták emlegetni. Sárga szemük és rövid barna farkuk hasonlít a többi hiúzfajéra, de termetre jóval kisebbek náluk, és állukról jellegzetes, hosszú fekete szakáll csüng le.

Kapcsolódó
Visszatértek a vadlovak a kazah sztyeppére
Ezek a súlyosan veszélyeztetett állatok mintegy kétszáz éve tűntek el az országból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik