Tudomány zöldövezet

WWF: kiszipolyozzuk a bolygót, ezért egyre több világjárvány sújt le ránk

Ijesztő jelentést adott ki a napokban a WWF: a Covid-19: Sürgős felhívás az emberek és a természet védelmére (Covid-19: Urgent Call To Protect People and Nature) szerint a vadon élő állatok és élőhelyük kizsákmányolása valamint a bolygó fenntarthatatlan élelmiszer-rendszer azt fogják eredményezni, hogy egyre több, a koronavírushoz hasonló zoonotikus járvány bukkan fel a világon. – írja az IFL Science.

A közelmúlt nagyobb járványai (a Covid-19, a SARS, a MERS, az ebola, a Zika, a HIV, a sertés- és a madárinfluenza) is mind állatokról fertőzött emberekre. A WWF szerint ez nem véletlen: a pazarló mezőgazdaság, az élőhelyek kiszipolyozása és a városok előretörése mind afelé vezet minket, hogy olyan állatokkal éljünk közelségben, amelyekkel egyébként nem tennénk, ez pedig extra kockázati faktort jelent a betegségek szempontjából is. Ezt egyébként több tudományos kutatás bizonyította már.

Kép: Getty Images

A WWF szerint a kockázatot nagyrészt a bolygó jelenlegi élelmiszerrendszere jelenti. Az erdőirtás nagy része a pazarló és környezetszennyező mezőgazdaság miatt történik, emiatt egyre több az interakció a vadvilággal, olyan állatokkal is, amelyek egyébként messze elkerülnének minket, és amelyek ránk potenciálisan veszélyes betegségeket hordoznak.

Korábban már mi is írtunk cikket arról, hogy gyakorlatilag járványokkal áll bosszút rajtunk a természet azért, mert ennyire pusztítjuk a bolygót, és kihasználjuk a természetes erőforrásait. Akkor a Kaliforniai Egyetem friss kutatása világított rá arra, hogy az állatvilág kiszipolyozása közvetlenül hat arra, hogy egyre több potenciálisan veszélyes vírus jelenik meg az emberek között is.

Járványokkal áll bosszút rajtunk a természet
Egyre közelebb élnek hozzánk az állatok, ezért egyre több lehet a járvány is.

Az emberi aktivitás megváltoztatja az állatok populációinak mozgását, lakóhelyét, és azt is, hogy mennyire jönnek közel a mi életterünkhöz. A kutatók szerint alapvetően a hozzánk közel élő emlősöktől „ugorhat át” vírus az emberre, ezeket a kórokozókat egyébként zoonózis vírusoknak nevezzük. Ez történt a koronavírus esetében is, amely valószínűleg denevérről, egy másik állat közvetítésével jutott el az emberbe.

A WWF jelentése szerint, ha nem cselekszünk, és nem alakítjuk át az élelmiszerkultúránkat, akkor több, a koronavírushoz hasonló világjárványra kell számítani a jövőben. „Nem kérdés, a tudomány is ezt mondja, a bolygóval együtt kell dolgoznunk, és nem ellene” – írja Marco Lambertini, a WWF vezérigazgatója egy sajtóközleményben.

A jelentés ajánlásokat is ad arra, hogy 2030-ig hogyan lehetne változtatni a helyzeten. Ezek között szerepel a mezőgazdaság miatti földkihasználás csökkentése, vagy legalább is az új területek kitermelésének leállítása, az erdőirtás megállítása, valamint az illegális állatcsempészet megállítása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik