Filéző

Reggeli kávé helyett akár egy pohár csontlevessel is indíthatjuk a napot

A Filéző podcast vendége Király Éva dietetikus, az Alaplé Bár alapítója volt, akivel arról beszéltünk, mennyi ideig kell főzni egy igazán gazdag csontlevest vagy zöldség alaplevet, mik a pozitív élettani hatásai, és tényleg kiválthatja-e akár a reggeli kávét is?

Kifogások helyett

Végzettségem szerint dietetikus vagyok, és a munkám során sokszor javasoltuk a terápiás csontlevest az étkezési terápia részeként, mert számos jótékony élettani hatása van – kiemelten emésztőrendszeri érintettség esetén. (…) Amikor jöttek vissza kontrollra az ügyfelek, és kérdeztem, hogy isszák-e otthon a csontlevest, gyakran hallottam változatos kifogásokat: »nem szeretném szagolni«, »nem merem otthagyni éjszakára«, »nincs időm ezzel foglalkozni«. Egy idő után felmerült bennem, hogy akkor ezt miért ne főzhetnénk meg mi az embereknek.

A hétköznapok részévé tenni

Ha példát keresünk a nyugati országokban, akkor azt látjuk, hogy ott a boltok polcain tizenötféle alaplé sorakozik. Itthon ez azért még nem jellemző. Volt egy ilyen irányú motiváció is a részemről, hogy ezt tegyük a hétköznapok részévé. Mert nemcsak ízében teszi gazdagabbá az ételt, de tápanyagban is sokkal gazdagabb. Összehasonlíthatatlan az a leves vagy főzelék, amelyik vízzel és amelyik alaplével készül.

Nemcsak finom, de jót is tesz

Nem tudtuk, hogy milyen formát kellene adni a vállalkozásnak, aztán eszembe jutott, hogy az emberek reggelente rohannak és a reggeli kávé bevett rutin vagy rituálé sokaknál. Felmerült, hogy mi lenne, ha az alaplevet is úgy adnánk, mint a kávét – nyilván láttam is, hogy Amerikában már ez trend. (…) Dietetikusként eleve  van egy hozzállásom a reggeli kávéhoz, ami éhgyomorra nem túl egészséges az emberi szervezet számára. Az alaplé adta magát, mint olyan alternatíva, ami nemcsak finom, de kifejezetten jót is tesz.

Bármihez használhatjuk

Gyakorlatilag kiapadhatatlan a felhasználási területe, mert bármihez, amihez egy kis folyadékot vagy vizet kell adni, azt ki lehet váltani részben vagy egészben alaplével. Én például a rizs főzéséhez is használok alaplevet.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik