Nincs rá szó

„Volt már, hogy haldokló gyermekkel chateltem”

Mi megy végbe a szülőben, miután meghal a gyereke, és egyben marad-e aztán a család?

 

„A haldokoló gyereknek az a legfontosabb, hogy az az ember, akitől az élete van, az mellette van, biztonságot ad. Ez megnyugtatja. Tudja, hogy meghal. Arról van szó, hogy hogyan.”A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány új podcastsorozata, a Nincs rá szó nyíltan beszél életvégről, halálról, gyászról. Közismert emberek, civilek, életvéggel foglalkozó szakemberek (orvosok, pszichológusok, ápolók) osztják meg tapasztalataikat és érzéseiket, és történeteket hozunk a gyermek- és felnőtthospice világából is.

Nehéz szavakat találni a veszteségre. A halált elidegenítjük, s így nem tudjuk a félelmeinket feloldani, a saját és mások elmúlását megfelelően feldolgozni – pedig mindenki érintett volt vagy lesz. A némaság helyett ebben a sorozatban Simonyi Balázs a téma magyar hangja.

A negyedik részben folytatjuk a gyermekhospice-ról, gyógyíthatatlan gyerekek otthonápolásáról megkezdett beszélgetést Dr. Gergely Anita intenzív terápiás és palliatív ellátásért felelős orvossal, valamint Kovács Mónika szakápolóval.

Szó lesz a gyerek közlésvágyáról, kérdéseiről, a felnőttek reakciójáról. A haldokló gyerek saját gyászáról, haláltudatáról, az általa igényelt közelség fontosságáról. A szülők dilemmáiról, tehetetlenségéről, talajvesztettségéről, a halál utáni rituálék fontosságáról. Arról, hogy másképp gyászol férfi és nő, apa és anya. A testvér bűntudatáról és csodálatos gesztusairól a másik testvér felé. És arról, hogy széthullik-e vagy együtt marad a család a gyerekhalál után?

„A szülőből előjön az összes félelme: ez most más, ez most végleges lesz, ez most tényeg megtörténik, ezzel nem tudok mit kezdeni.”

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik