Nincs rá szó

„Elengedlek, menj!” – mit mond 35 év hospice tapasztalata?

Muszbek Katalin, a hazai hospice alapítója orvosok és hozzátartozók szerepeiről az élet végén.

A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány új podcastsorozata, a Nincs rá szó nyíltan beszél életvégről, halálról, gyászról. Közismert emberek, civilek, életvéggel foglalkozó szakemberek (orvosok, pszichológusok, ápolók) osztják meg tapasztalataikat és érzéseiket, és történeteket hozunk a gyermek- és felnőtthospice világából is.

Nehéz szavakat találni a veszteségre. A halált elidegenítjük, s így nem tudjuk a félelmeinket feloldani, a saját és mások elmúlását megfelelően feldolgozni – pedig mindenki érintett volt vagy lesz. A némaság helyett ebben a sorozatban Simonyi Balázs a téma magyar hangja.

„A társadalom idealizálja az orvosokat. Omnipotens szerepbe helyezi. És könnyebb ezzel a tudattal élni, mint azzal, hogy nem tudok elfújni betegségeket. A kudarcnak és ennek a frusztrációnak a feldolgozása az orvosoknak egyáltalán nincs a kezében.”

Muszbek Katalin pszichiáter 1988-ban, az Országos Onkológiai Intézetben hozta létre az ország első pszichoonkológiai ambulanciáját a rákbetegek segítésére. 1991-ben Polcz Alaine-nal megalapították az első magyarországi hospice betegellátó szervezetet, a Magyar Hospice Alapítványt. A hospice intézményrendszere és jelképük, a sárga nárcisz ma már közismert. De a halál távolítása miatt mégis későn jönnek a betegek a hospice-ba.

Beszélünk arról, hogy minek „köszönhető” a halál eltagadása, a nem kibeszélés. Hogyan változott meg, ha egyáltalán megváltozott az orvosi közlésrendszer. Az orvosképzés hiányosságáról, a hozzátartozók bűntudatáról, megbékélésről, elfogadásról a halál küszöbén. Szó lesz az elengedés engedélyezéséről, a humanizáló gyászról, a temetések formalitásáról. Megküzdési képességekről a haldoklás során, a meghalás művészetéről, a kegyeleti szoba katartikus erejéről, és az önkéntesek felbecsülhetetlen szerepéről.

A beszélgetés során szó lesz két fontos figuráról is, akik a hospice életében is nagy szerepet játszottak eddig: Andy Vajna producer és Tarlós István egykori főpolgármester, III. kerületi polgármester.

Az adásban közreműködik Ónodi Eszter színésznő.

„Ez a szemlélet még ma is, hogy mások halálával borzasztó okosan vagyunk. De a saját halálunkkal kapcsolatban nem tudunk úgy gondolkodni, hogy egyszer csak bekopogtat, eljön. A hospice nekem megszelidítette a saját halált.”

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik