Nincs rá szó

„Hív, mert a gyermeke éppen haldoklik”

Az élet végéről szóló podcastunkban a gyógyíthatatlan gyermekek elkíséréséről, felkészülésről, biztonságban megélt elmenetelről és a család gyászáról beszélünk egy, a területen dolgozó szakorvossal és gyerekápolóval. Az adást kísérő irodalmi részletek Ónodi Eszter hangján szólalnak meg.

Amíg van az élet, mi élni segítünk, nem azt, hogy ő meghaljon. Minden a gyerekről szól és a családról.

A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány új podcastsorozata, a Nincs rá szó nyíltan beszél életvégről, halálról, gyászról. Közismert emberek, civilek, életvéggel foglalkozó szakemberek (orvosok, pszichológusok, ápolók) osztják meg tapasztalataikat és érzéseiket, és történeteket hozunk a gyermek- és felnőtthospice világából is.

Nehéz szavakat találni a veszteségre, artikulálni szorongásokat. A halált elidegenítjük, s így nem tudjuk a félelmeinket feloldani, a saját és mások elmúlását megfelelően feldolgozni – pedig mindenki érintett volt vagy lesz. A némaság helyett Simonyi Balázs lesz a téma magyar hangja.

A gyerekhalál mindig megrázóbb a felnőtt halálnál

Egy gyerek halála mindenkire erősebben hat, mert természetellenes gyermekként befejezni az életet. A szülő a gyermek elvesztését énje egy részének és a jövő képének elvesztéseként éli meg. A második és majd a harmadik adásban a gyermekek életvégi kíséréséről beszélgetünk orvosi, ápolói szemszögből Dr. Gergely Anita szakorvossal és a 30 éve gyerekápoló Kovács Mónikával. Mindketten régóta a Bethesda Gyermekkórház intenzív osztályán és a Magyar Hospice Alapítvány „Fogd a kezem!” gyermek-otthonápolási programjában is dolgoznak.

Az otthonápoló teamet a családok az élet legnehezebb időszakában fogadják bizalmukba, és ők elhivatottságukkal, tapasztaltságukkal támaszt nyújtanak a gyógyíthatatlan gyermek gondozásában. Elősegítik, hogy a gyermekek a lehető legkevesebbet szenvedjenek, és próbálnak felelni azokra a kérdésekre, amelyek a leginkább foglalkoztatják őket. Mi a halál? Fájni fog-e? Mi lesz a családommal, ha én meghalok? Ha választ kap a gyermek, akkor nyugodtabban tud meghalni.

Mi is kapunk válaszokat az adásból. Szó lesz a felkészülésről, az elővételezett gyászról, a szülők, az ápolók, a palliatív orvos szerepéről. A falról, azokról a hazug szituációkról, amiben a gyermek kénytelen úgy kommunikálni, ahogy azt a szülők hallani szeretnék, miközben az ellenkezőjét érzi, tudja. Arról, hogy milyen csodálatos gesztusai vannak egy testvérnek a haldokló testvéréhez. Arról, hogy a gyermek ott van a legjobb helyen, ahol biztonságban érzi magát.

A felkavaró, kétrészes adás első epizódjában közreműködik Ónodi Eszter, a Katona József Színház színésze.

Gyermekhospice-szal az egész országban mindössze három csapat foglalkozik: a Magyar Hospice Alapítvány „Fogd a kezem” otthonápolási programja, Pécsett az Eurakvilo (a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinika Onkohematológiai Osztályának alapítványa), illetve a törökbálinti Tábitha Ház. Ezeknek a szervezeteknek adományt és 1%-ot is fel lehet ajánlani.

Egy szülőnek elfogadni, hogy a gyereke gyógyíthatatlan, nagyon nehéz és sokszor nem sikerül. Mindig késnek a hívással. És akkor menjünk végig egy hét alatt azon az iszonyú úton, amire amúgy hónapok kellenek, hogy fel tudja dolgozni, el tudja fogadni és végig tudja a gyermekét kísérni?!

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik