Nincs rá szó

„Sacikám, game over” – így búcsúzott Monspart Sarolta az élettől

Feledy Péter megható nyíltsággal, melankóliával és humorral mesél meghatározó halálélményeiről, és arról, ahogyan megszakadt az a negyven év, amíg Monspart Sarolta a házastársa volt. Az adásban archív felvételről Monspart Sarolta is megszólal.

A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány új podcastsorozata, a Nincs rá szó nyíltan beszél életvégről, halálról, gyászról. Közismert emberek, civilek, életvéggel foglalkozó szakemberek (orvosok, pszichológusok, ápolók) osztják meg tapasztalataikat és érzéseiket, és történeteket hozunk a gyermek- és felnőtthospice világából is.

Nehéz szavakat találni a veszteségre. A halált elidegenítjük, s így nem tudjuk a félelmeinket feloldani, a saját és mások elmúlását megfelelően feldolgozni – pedig mindenki érintett volt vagy lesz. A némaság helyett ebben a sorozatban Simonyi Balázs a téma magyar hangja.

„Ezt a mondatot életemben nem felejtem el: »Ha élve akarod látni, azonnal gyere haza!«”

Feledy Péter épp e műsor megjelenésének napján, február 4-én lett 80 éves. Ismert újságíró, rádió és tévériporter volt. Ahogy manapság mondják: az első hazai influenszerek egyike. Rengeteg műsor kötődik a nevéhez, politikai viták moderálása, miniszterelnöki interjúk, vagy éppen a Nagy Imre-újratemetés közvetítése. Csak pár cím: Aktuális, Záróra, Kezdőkör, Párbeszéd, s talán ezt ismerik a legtöbben: Ablak. Pár éve jelent meg Napropó című kötete, amelyben Magyarország elmúlt 150 éves történelméről ad tanulságos képet 365 napra lebontva, cikkek, esszék, hírek, levelek alapján.

Feledy Péter megható nyíltsággal, melankóliával és humorral mesél meghatározó halálélményeiről, a halál kérlelhetetlen végletességéről, ami megszakította azt a negyven évet, amíg Monspart Sarolta a házastársa volt.

Saci 1960-tól 1978-ig elit tájfutó volt, nem mellesleg az első nő, aki 3 órán belüli maratont tudott futni Európában, amikor a kullancscsípés okozta agyhártyagyulladás ledöntötte a lábáról. Onnantól lett sportvezető, szakedző, tömegsport-szervező és mozgásra buzdító életmód-motivátor. Szeretetfürdőben élt, nem véletlenül: volt ő az amatőr futás nagyasszonya, Nemzet Sportolója, a Nemzet Szurkolója, de leginkább a Nemzet Sacija. A Margitszigetet kerülő futókört nemrég róla nevezték el. Az adásban ő is megszólal, egy évekkel korábbi életút-interjúból szemezgetve.

Beszélünk egy brutálisan közölt orvosi leletről. Utolsó autóútról, egy utoljára megsimogatott arcról. Saci előre elküldött búcsúleveléről. Az özvegyi magányról és arról a többéves tortúráról, aminek a végén Saci egy tudatos vállalás keretében úgy döntött, hogy hospice-ban fejezi be az életét. Milyen volt az odavezető út, hogyan élte meg Péter Saci halálát, és mit tudunk ebből mi elvinni?

„Engem a vallásosság nem ragadott meg. Az nekem kevés, amivel a vallás biztat, amit ígér, hogy majd egyszer találkozhatunk. Távolinak, elérhetetlennek tűnik. Nem vigasztal.”

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik