Nincs rá szó

„Gyászolhat a demens nagymama vagy a fogyatékos gyerek?”

Eutanáziáról, méltóságteljes pelenkázásról, a búcsúzó hozzátartozók és a haldokló között leosztott szerepekről és a gyász fajtáiról beszélgetünk a Magyar Hospice Alapítvány gyógyíthatatlan daganatos betegeket gondozó pszichológusával, Biró Eszterrel.

A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány podcastsorozata, a Nincs rá szó nyíltan beszél életvégről, halálról, gyászról. Közismert emberek, civilek, életvéggel foglalkozó szakemberek (orvosok, pszichológusok, ápolók) osztják meg tapasztalataikat és érzéseiket, és történeteket hozunk a gyermek- és felnőtthospice világából is.

Nehéz szavakat találni a veszteségre. A halált elidegenítjük, s így nem tudjuk a félelmeinket feloldani, a saját és mások elmúlását megfelelően feldolgozni – pedig mindenki érintett volt vagy lesz. A némaság helyett ebben a sorozatban Simonyi Balázs a téma magyar hangja.

„Milyen lesz az élet nélküle? Én leszek a gyászoló. Hát már most gyászolok, mert mindjárt meg fog halni.”

Folytatjuk a Biró Eszterrel megkezdett beszélgetést, aki 2003 óta a Magyar Hospice Alapítvány pszichológusa. Rákbetegekkel és hozzátartozóikkal dolgozik a haldoklás folyamata alatt és után is.

Beszélünk az önrendelkezési jogról, a magyar jogrend problémáiról. Arról, hogy a halál nem kudarc és nem feladás. Haldokló és a hozzátartozók közt leosztott szerepekről az élet végén. Arról a szürke zónáról, átmeneti állapotról, kétkedésről, ami a megjavulás, tehát a kórházi kezelés lehetősége és a „csak” javítás, tehát a hospice ellátás között van.

A gyász szakaszairól (pl. agresszió, harag, düh) és speciális formáiról: az elővételezett gyászról és az illegitim gyászról. Gyásznak tekinti-e a társadalom a fogyatékos gyerek gyászát? Vagy a demens nagymama gyászát? Az öngyilkosság lehetséges racionalitásáról és az eutanázia létjogosultságáról.

Kapcsolódó
„A valóságban nem szoktak magvas utolsó mondatok születni”
Kell-e szégyellnie magát egy hozzátartozónak, hogy ha felszabadultságot érez szerette halálakor? Lehet-e vitatkozni egy végakarattal? Sokat látott hospice pszichológussal folytatjuk a Nincs rá szó podcastot.
Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik