Nincs rá szó

Sváby András: Betakart fejjel bőgtem – új podcastsorozatunk búcsúról, halálról, gyászról

Sváby András szülei elvesztéséről, a búcsúzás fontosságáról, felkavaró és megnyugtató helyekről, valamint az emberi méltóság számára legmeghatározóbb jelenetéről is mesél új podcastunkban, amelyben nyíltan beszélünk az élet végéről.

„Apám ha azt parancsolta volna, hogy ne vigyem kórházba, mert itthon akar meghalni, én akkor is meg akartam volna menteni az életét, és felülbíráltam volna a döntését.”

A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány új podcastsorozata, a Nincs rá szó nyíltan beszél életvégről, halálról, gyászról. Közismert emberek, civilek, életvéggel foglalkozó szakemberek (orvosok, pszichológusok, ápolók) osztják meg tapasztalataikat és érzéseiket, és történeteket hozunk a gyermek- és felnőtthospice világából is.

Nehéz szavakat találni a veszteségre, artikulálni szorongásokat. A halált elidegenítjük, s így nem tudjuk a félelmeinket feloldani, a saját és mások elmúlását megfelelően feldolgozni – pedig mindenki érintett volt vagy lesz. A némaság helyett Simonyi Balázs lesz a téma magyar hangja.

Az első adásban Sváby András beszél a haláltudatáról és -élményeiről, szülei elvesztéséről. (Sváby édesanyja, Budaházy Katalin 2019-ben hospice-ban, míg édesapja, a Kossuth- és Prima Primissima-díjas Sváby Lajos 2020-ban kórházban hunyt el.) A búcsúzás fontosságáról, felkavaró és megnyugtató helyekről, és az emberi méltóság számára legmeghatározóbb jelenetéről. Az igazságtalan, legmegrázóbb halálról és természetfeletti kedvességről. Halálhírről és sírbeszédről. Arról, hogy mi köze a gyártásvezetésnek a gyászmunkához. Egy szűrővizsgálat közlésének súlyos csendjéről, felkavaró helyekről. Székhelyi Józsefről, egy meglesett ápolóról, önfeláldozásról, és a búcsúzás fontosságáról.

„Amikor utoljára hívtam hozzá mentőt, akkor éreztem, hogy most fog utoljára kimenni a műteremlakásának ajtaján. Megéreztem. És az a baj, hogy ő is.”

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik