Nincs rá szó

Kováts Adél: Azért jöttünk ide anyuval, hogy ne szenvedjen

A Radnóti színházat vezető színésznő mesél a családról, ahol nem tabu a halál, és egy humorral átszőtt, pozitívba fordított, bensőséges búcsúról.

A 24.hu és a Magyar Hospice Alapítvány új podcastsorozata, a Nincs rá szó nyíltan beszél életvégről, halálról, gyászról. Közismert emberek, civilek, életvéggel foglalkozó szakemberek (orvosok, pszichológusok, ápolók) osztják meg tapasztalataikat és érzéseiket, és történeteket hozunk a gyermek- és felnőtthospice világából is.

Nehéz szavakat találni a veszteségre. A halált elidegenítjük, s így nem tudjuk a félelmeinket feloldani, a saját és mások elmúlását megfelelően feldolgozni – pedig mindenki érintett volt vagy lesz. A némaság helyett ebben a sorozatban Simonyi Balázs a téma magyar hangja.

„Kisgyerekkorban nagyon sokat mentem a nagymamával a ravatalozóba, sok halottat láttam. A családom összes tagja le van fényképezve nyitott koporsóban.”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. 1993-ban a Radnóti Miklós Színház tagja lett, majd 2016-tól a színház igazgatója is. De minderről nem lesz szó.

Szó lesz viszont a bevésődő gyerekkori élményekről, a családi hagyományokról, ahol nem tabusították a halált. Véletlennek tűnő spirituális egybeesésekről, előrejelző álmokról, megálmodott halálokról. A halál át- és megéléséről életben, színpadon. Szülők, nagyszülők utolsó napjairól. Az élet végére ért édesanya kíséréséről, amiben sem bizakodni, sem elkeseredni nem érdemes. A pozitívba fordított veszteségről, amely odaadással, intimitással és humorral van átszőve.

„Amikor megtudtuk, hogy anyunak hetei vannak hátra, azt mondta: »Kisfiaim, mindent összevetve ezek idős korom legszebb napjai.« Mert annyira hálás volt, hogy az utolsó heteiben együtt tudtunk lenni.”

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik