Élő Nagyvilág

Obama: A jóért harcolni megéri

Elektori szavazatok száma:

218
289
Clinton
Trump
47,5
47,7
58,499,532
58,656,775

Wilders szerint forradalmi Donald Trump győzelme

A bevándorlásellenes populista holland politikus, Geert Wilders is gratulált Donald Trumpnak.

Történelmi győzelem! Forradalom

– írta a Twitteren. Kitért arra is, hogy az általa vezetett Szabadságpárt nagy esélyekkel tekint a márciusi holland választás elé.

Mi is vissza fogjuk adni az országunkat Hollandia népének

– áll a bejegyzésben. (AP)

Az Európai Parlament elnöke is gratulált

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerda reggeli sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelöltnek a választási győzelme alkalmából.

A német szociáldemokrata politikus kijelentette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így

megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét.

Schulz reményét fejezte ki, hogy a felek együtt tudnak majd működni a közös érdekek és felelősségek mentén, s elmondta, hogy tapasztalatai szerint a választási kampányok nagyban különböznek a valódi politikától. Hozzátette, hogy a Trump által korábban tett, “aggodalmat keltő” kijelentéseket remélhetőleg felváltja az “ésszerű együttműködés”.

Szijjártó is gratulált Trumpnak

A magyar kormány gratulál Donald Trump elnökválasztási győzelméhez, Magyarország készen áll az együttműködésre, közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter közleményében azt írta, az amerikai emberek döntöttek, a demokrácia megerősödve került ki a nem mindennapi választási kampányból.

A miniszter úgy fogalmazott, kétségtelen, hogy mind a világgazdaságban, mind pedig a világpolitikában új korszak zajlik, amely történelmi kihívások elé állítja az egész világot. Ezen kihívások legyőzéséhez új és bátor megközelítésekre, új és innovatív politikákra van szükség.

Magyarország készen áll az együttműködésre, írta Szijjártó Péter.

Szijjártó előtt már Orbán is gratulált.

Zsirinovszkij nagyon örül

Az orosz nacionalista „Liberális Demokrata Párt” vezére, Vlagyimir Zsirinovszkij üdvözölte Donald Trump megválasztását. Az Interfax hírügynökségnek azt mondta:

Természetesen elégedettséggel tölt el bennünket, hogy a két jelölt közül a jobbat választották

– mondta a politikus, aki korábban arról beszélt, hogy atomháború lesz, ha nem Trumpot választják meg. Most azt mondta, azt is reméli, hogy Trump győzelmével távozik az Egyesült Államok moszkvai nagykövete, John Tefft.

Reméljük, elhagyja Oroszországot… gyűlöli Oroszországot

– morfondírozott Zsirinovszkij. (AP)

A franciák sem tudják, mire számítsanak Trumptól

Franciaország az Egyesült Államok szövetségese marad, de látnia kell, milyen új politikát folytat a következő amerikai elnök

– jelentette ki a francia külügyminiszter. Jean-Marc Ayrault szerint Trump valószínűsíthető győzelme és a milliárdos üzletember személyisége sok kérdést vet fel, de hangsúlyozta, hogy az Európa és az Egyesült Államok közötti kapcsolatoknak nem szabad gyengülniük. (MTI)

Matematikailag is Trump A Győztes

Nemrég közölte a CNN is, hogy Donald Trump megnyerte a nagyon szoros Wisconsint is. Ezzel mindennek vége, hiába számolgatnak a demokraták:

DONALD TRUMP AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK 45. ELNÖKE.

Frissítés: Arizona 11 elektorát is megszerezte Trump.

Jó hírek így, világvége előtt

Népszavazások is voltak az Egyesült Államokban, amik több esetben jó dolgokat támogattak. Több állam szavazott a marihuána legalizálásáról. Massachusettsben szabadidős célra, Floridában, Arkansasban, Észak-Dakotában orvosi célokra. Indianában és Kansasben a vadászathoz való jogot szavazták meg. Nagyon nem jó hír, hogy Nebraskában népszavazás vonta vissza a halálbüntetést megsemmisítő törvényt. És így tovább, itt megnézheti az összeset, érdemes, sok még nem dőlt el.

A német kormánynak fogalma sincs, mi lesz most

Rendkívül bizonytalan geopolitikai helyzetet eredményez Donald Trump győzelme – mondta a német közrádióban, a Deutschlandfunkban a német parlament külügyi bizottságának elnöke, Norbert Röttgen.

A Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió tagja szerint a német kormány sem tudja, mire lehet számítani Trumptól.

Arra kell ráeszmélni, hogy fogalmunk sincs, mit fog tenni ez az elnök, mi történik, ha a harag foglalja el az elnöki hivatalt és válik a világ legnagyobb hatalmú emberévé

– vélekedett Röttgen. (Reuters)

Clinton nem szólal meg

Nem fog beszélni, most jelentették be. Rosszul áll az elnökségért folyó versenyben, gyakorlatilag Trump megnyerte.

Clinton kampányfőnöke beszél az egybegyűltekhez

„Tudom, hogy sokat vártatok itt ma, és tudom, hogy ez egy hosszú kampány volt, de még tudtok egy kicsit várni, ugye?” – mondta John Podesta, Hillary Clinton kampányfőnöke. “Még számolják a szavazatokat. Ezért mindenki menjen most haza és pihenjen! Hillary számára nagyon sokat jelent, hogy itt vagytok. Átszámoljuk a szavazatokat és el fogjuk ezt hozni!”

Épp Podesta volt az, akinek a nyilvánosságra került emailjei hatalmas pofont jelentettek a demokrata jelölt kampányának.

A francia szélsőjobb vezére gratulált Trumpnak

Bár végleges eredmény még nincs, a francia szélsőjobboldali Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen Twitter-üzenetben gratulált Trumpnak.

Gratulálok az Egyesült Államok új elnökének, Donald Trumpnak és a szabad amerikai népnek

– írta.

Jövőre Franciaországban is elnökválasztás lesz. A felmérések szerint Marine Le Pen megnyerheti az első fordulót, de a másodikat nagy valószínűséggel elveszíti, bárki is legyen az ellenfele. (Reuters)

A házelnök már gratulált Trumpnak

A wisconsini republikánus politikus még az éjjel telefonon hívta Donald Trumpot, aki várhatóan az Egyesült Államok 45-ik elnöke lesz. A házelnök – akinek korábban nem volt felhőtlen a viszonya a New York-i üzletemberrel – gratuált neki és Mike Pence alelnökjelöltnek is.

Hajnalra kiderült, hogy hogy a törvényhozási választásokon a képviselőházban a republikánusoknak sikerült megőrizniük a többséget, és a demokratáknak a szenátusban sem sikerült  áttörést elérniük, a republikánus többség ott is megmaradt.

Trump győzelmével szabad kezet kap Orbán

Az AFP magyarországi tudósítója azt írja Twitteren, hogy mivel a miniszterelnök kiállt Trump mellett, ezért „szabad kezet kap Orbán, nem lesz több bosszantó washingtoni kritika.”

Trump elnök urat republikánus szenátus segítheti

Pat Toomey óriási szívességet tett Donald Trumpnak, akinek egyre valószínűbb az elnöksége. Toomey ugyanis megnyerte a pennsylvaniai szenátusi választást, amivel és az eddigi győzelmekkel a Republikánus Párt bebiztosította többségét a szenátusban.

A demokraták Katie McGintyt indították Toomey ellen, iszonyatos harc alakult ki, az AP szerint szenátori kampányra ennyit még nem költöttek. Toomey Trump miatt szorult kicsit a kampányban a Washington Post szerint, mert nem fejezte ki időben támogatását, csak a szavazás után közölte, hogy Trumpra voksolt. Jellemző a mostani választásokra, hogy előtte nem sokkal még McGinty előnyét kutatták ki.

Megmondtuk? Megmondtuk

Ember Zoltán kolléga már kedden megírta, hogy Trump nyer. Azért, mert szerinte történelmileg ez következik

a Brexitből, a globalizmus elleni „konzervatív” lázadásból, az alulról jövő radikalizmusból, az elitekből történő dühös kiábrándultságból, a migránsellenességből, illetve a közösségi média valóságtorzító hatásából. Egyszóval: a történelmi tapasztalatból.

De azt írta, tök jó lenne, ha tévedne.

Moszkvából ezt látni a választásból

Nekünk még moszkvai tudósítónk is van, aki készített egy fotót a Rosszija 24 hírtévé közvetítéséről, az amerikai elnökválasztásról. Oroszország a világ legvidámabb barakkja országa lehet most, látva Trump diadalmenetét.

Fotó: 24.hu
Fotó: 24.hu/ Kustánczi Norbert

A végét járják az utolsó államok

Michiganben a szavazatok 80 százalékos feldolgozottságánál Trump 48,4, Clinton 46,5 százalék.

Wisconsinban Trump 49, Clinton 45,8 százalék, a szavazatok 87 százalékát dolgozták fel.

Arizonában 49,3 – 45,7 százalék Trump javára, a szavazatok 65 százalékos feldolgozottságánál.

Pennsylvaniában szintén Trump vezet 48,7 – 47,8 arányban, a szavazatok 97 százalékát dolgozták fel.

New Hampshire-ben Hillary Clinton vezet, de a verseny nagyon szoros, 47,5 – 47,4 az állás, a szavazatok 85 százalékos feldolgozottságánál.

Maine-ben Clintoné az előny, 47,9 – 45,1 százalék a megoszlás a szavazatok 81 százalékát dolgozták fel. Maine az egyik állam, ahol nem a győztes visz mindent.

Minnesotában is Clinton áll jobban, 47,6 – 44,6 százalékos megoszlással, 84 százalékos feldolgozottságnál.

Olvasói sztorik