Nagyvilág

Donald Trump: Minden amerikai elnöke leszek

Nagy meglepetésre Donald J. Trump republikánus elnökjelöltet választották az Egyesült Államok új elnökének. A történelem legfurább beszédét mondta el, amiben egyesíteni akar mindenkit és gratulált Hillary Clintonnak is.

Hatalmas meglepetésre

Donald Trump republikánus elnökjelöltet választották az Egyesült Államok elnökének.

A  70 éves milliárdos üzletember a közvélemény-kutatások adatait megcáfolva győzedelmeskedett demokrata ellenfelével, Hillary Clintonnal szemben.

Az eredmény még nem hivatalos, pár államban még nem hirdettek győztest, de Trump már elérte a győzelemhez szükséges 276 elektori szavazatot. Hillary Clinton elismerte a vereséget, felhívta Trumpot, de nem jelent meg az eredményváró rendezvényén, ahol bejelentették, hogy

nem tart beszédet.

Helyette csak John Podesta kampányigazgató jelent meg a színpadon, és miután köszönetet mondott támogatóinak, mindenkit hazaküldött.

Nagy ünnep van

A republikánusoknál Tim Pence kezdte a beszédet, aki történelmi estének nevezte a mostanit.  Az amerikaiak az “új bajnokukat” választották meg szerinte, ő pedig nagy megtiszteltetésnek veszi, hogy alelnökként szolgálhatja a népet. Mindenkinek köszönetet mondott, aki él és mozog,  de persze különösen Trumpnak, aki újra naggyá teszi Amerikát – idézte a kampányszöveget.

Aztán nagy fanfárok közepette bevonult az este hőse, Donald Trump a komplett családjával.

Trump láthatóan meghatottan lépett a színpadra és megtapsolta a tömeget. Elnézést kért beszéde elején, hogy megvárakoztatott mindenkit, majd alig jutott szóhoz az ovációtól. Hozzátette, Clinton nemrég felhívta, és gratulált nekik a győzelemhez, és ezt Trump is viszonozta. Dicsérte Clinton kemény harcát a kampányban, és hozzátette, nagy hálával tartoznak neki az országért tett szolgálataiért.

Ki ez a Trump?

Önt is felcsigázza az USA új elnöke? Érdekli Donald Trump múltja? Pláne a jelene? Olvassa el tömör portrénkat!

Ekkor rátért a lényegre: be kell gyógyítani a sebeket és egyesülni.

Minden amerikai elnöke leszek, és ez annyira fontos nekem – mondta Trump. Voltak páran, akik nem támogatták őt, de ezután velük is együtt fog dolgozni. Ez nem kampány volt szerinte, hanem “egy hihetetlen mozgalom”. Dicsérte a mozgalom mindenféle rasszhoz és nemhez tartozó tagjait. Újra akarja építeni Amerikát, majd rátért arra, hogy üzletemberként is azon dolgozott, hogy építsen.

Minden amerikainak segíteni akar majd, hogy felismerje a potenciált magában. Újra akar építeni mindent, a komplett infrastruktúrát, ehhez milliók segítségére lesz szükség. Megköszönte mindenkinek “ezt a 18 hónapos utazást”. A nemzeti megújulás lesz a célja és az ország tehetségének kiaknázása. Nagyszerű gazdasági terve van, növekedő pályára állítaná a gazdaságot.

Nincs elég nagy álom, nincs elég nagy kihívás

Arról beszélt, nagyokat kell álmodni, és közölni a világgal, hogy mindenkivel egyenlőként fognak bánni. Partnerséget keres majd a konfliktus helyett. Ezután megköszönte a szüleinek a segítséget, majd a testvérei, barátai, felesége, gyerekei jöttek. Ismételten keménynek nevezte az egész politikát, majd köszön, köszön, megköszön. Rudy Giulianinak, nagy barátjának is köszönetet mondott, de Chris Christie is előkerült, majd sorolta a neveket, többeket a színpadra hívott, mintha egy díjátadó lenne.

Trump láthatóan improvizált, a beszéde nem volt megírva, csapongó volt.

Ennek során addig is eljutott, hogy a titkosügynököknek és a New York-i rendőröknek is köszönetet mondott. Közben elejtette, hogy akár nyolc évig is elnök lenne, szóval ezek szerint indulna 2020-ban. Addig is mindenki nagyon büszke lesz rá, és

Szeretem ezt az országot!

A Nagy-tavaknál dőlt el a történelem

Azzal indult a választás estéje, hogy mindenki biztos volt benne, szoros versenyben ugyan, de Clinton hozza majd a csatatérállamokat, azonban azt tapasztalhatta az ember, hogy ezek nagyon szorossá váltak. Florida az este során többször gazdát cserélt, alig tudtuk követni, éppen ki vezet a mindig nagyon éles versenyt hozó államban. Végül Trump nyert itt, és ez megadta a további hangulatot is a választásnak.

Magyar idő szerint hajnali 1-2 felé már látszott, hogy baj van,

főleg azokban a Nagy-tavak menti államokban, amik eddig biztos demokrata fellegvárnak számítottak, épp ezért Clinton nem kampányolt ott túl sokat. Wisconsin és Michigan megbosszulta ezt, őrületesen szoros versengésben, de Trump nyert itt. Még az új-angliai New Hampshire-t is hozta Trump, pedig ez végig olyan szoros küzdelmet hozott, hogy csak pártucat szavazat választotta el a jelölteket.

Eközben sorra jöttek a nyugtalanító hírek a demokratáknak: először az derült ki, hogy a képviselőházban stabilizálódott a republikánus többség, majd kiderült, egy pennsylvaniai vereséggel a szenátusban is a konzervatívok szereztek többséget. Így ha Clinton is lett volna az elnök, a törvényhozáson alig tudott volna átverni valamit.

A késő hajnali órákra egyértelművé vált, hogy ha nem történik csoda Wisconsinban vagy Michiganben (esetleg Pennsylvaniában), Clinton nem tudja a több tízezer voksos hátrányát ledolgozni, akkor bukó az egész választás. Ez is történt, Clinton pedig összezuhant, amint fentebb lehetett olvasni, már meg se jelent beszédet tartani, ami vesztes jelöltektől évtizedek óta nem fordult elő. A többi meg történelem.

Kövesse élőben az elnökválasztást a 24.hu-n: itt van az éjszaka minden fontos eseménye. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik