Élő Nagyvilág

Obama: A jóért harcolni megéri

Elektori szavazatok száma:

218
289
Clinton
Trump
47,5
47,7
58,499,532
58,656,775

Mára ennyi

Élő közvetítésünket most lezárjuk, de ha lemaradt valamiről, ide kattintva minden fontos információt megtalál a témában. Sőt, hogy egyszerűbb legyen tájékozódni, pontokba szedtük legfontosabb cikkeinket az elnökválasztásról.

Köszönjük, hogy velünk tartottak. Aztán majd meglátjuk, mi történik. Addig is jó olvasást.

Teljes fölény

A keddi amerikai választások eredményeképpen a republikánusok megőrizték többségüket a képviselőházban és a szenátusban is, a párt egységesen felzárkózott elnökké választott jelöltje, Donald Trump mögött.

A republikánusok a szövetségi törvényhozás mindkét házában többségben maradtak.

A képviselőházban 238 képviselőjük van, míg a demokraták 193 bársonyszéket szereztek, a szenátusban pedig 51:47 arányban vannak többségben az “elefántos” párt politikusai. (Az elefánt a Republikánus Párt, a szamár pedig a Demokrata Párt jelképe.) Két szenátusi, illetve négy képviselői hely még nem dőlt el.

Tizenkét szövetségi államban kormányzóválasztást is tartottak. Hat államot (Vermont, New Hamsphire, Indiana, Missouri, Észak-Dakota, Utah) republikánus, négyet (Delaware, Nyugat-Virginia, Washington állam és Oregon) pedig demokrata párti politikus irányít majd. Észak-Karolinában – ahol eddig republikánus volt a kormányzó – és Montanában még nem fejeződött be a voksok számlálása, de csaknem bizonyos, hogy demokrata párti jelöltek lesznek a győztesek. (MTI)

Kuba már háborúra készül

Öt napig tartó nemzeti hadgyakorlatot rendeltek el Kubában, hogy a katonai csapatok készen álljanak egy sor ellenséges akcióra.

Bár a kormány hivatalosan nem Donald Trump elnökválasztási győzelmével indokolta az intézkedést, valószínűleg ez állhat a háttérben.

A stratégiai gyakorlatra hetedszerre adtak parancsot az országban. Oka általában az Egyesült Államok és Kuba között húzódó feszültség volt. Először 1980-ban Ronald Reagen megválasztásakor volt rá példa.

Donald Trump korábban megígérte, hogy megszakítja a Barack Obama által helyreállított diplomáciai kapcsolatot Kubával.

A bejelentés szerint a fegyveres erők november 16. és 20. között hajtanak végre manővereket. A lakosságot figyelmeztették, robbantásokat és fegyverropogásokat is hallhatnak az említett pár napban.

(The Guardian)

Barack Obama: Igazából egy csapatban játszunk

Az amerikai elnökválasztás másnapján Barack Obama a Fehér Háznál értékelte az eredményeket.

Mindenki szomorú, ha saját oldala veszít a választásokon. De másnap emlékeznünk kell rá, hogy igazából egy csapatban játszunk. Ez egy intézményen belüli összecsapás

– mondta.

Megjegyezte, nyolc évvel ezelőtt, amikor átvette a hatalmat George W. Bush-tól, voltak nézeteltéréseik, de Bush keményen dolgozott, hogy minden gördülékeny legyen.

Fotó: Getty Images Hungary
Fotó: Getty Images Hungary

Obama az ő példáját fogja követni és holnap a Fehér Házban fogadja Donald Trumpot.

Most annak szurkolunk, hogy sikerrel egyesítse és vezesse az országot. A békés hatalomátvétel fémjelzi a demokráciát, az elkövetkező néhány hónapban ezt be is bizonyítjuk.

Ezt követően megköszönte stábjának a munkát és azt tanácsolta a fiataloknak, hogy ne keseredjenek el.

Bátornak kell maradnotok. Ne legyetek cinikusok. Soha ne gondoljátok, hogy nincs esély a változásra.

Obama végül Hillary Clinton beszédéből idézett:

A jóért harcolni megéri.

Áder János táviratban gratulált

A választás végeredménye tükrözi az amerikai emberek változás és megújulás iránti vágyát egy nehéz időszakban, amelyben mindannyiunknak számos kihívással kell szembenéznie hazájában és a nagyvilágban – olvasható a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján.

Áder János hangot adott Magyarország azon meggyőződésének, hogy az Egyesült Államokkal fennálló, a közös értékeken, a szabadságszereteten és a demokrácia iránti elkötelezettségen alapuló történelmi partnerségünk segíteni fog abban, hogy együtt feleljünk meg ezeknek a kihívásoknak.

Emlékeztetve, hogy a magyarok nemrég ünnepelték a diktatúra és a külföldi elnyomás ellen kirobbant 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóját, Áder János arról ír, a magyarok készek folytatni az együttműködést az Egyesült Államokkal az észak-atlanti szövetség keretein belül a béke megőrzése és a nemzetközi biztonság erősítése érdekében.

Az államfő egyben reményét fejezi ki, hogy a két nemzet közötti hagyományos barátság és bizalom ismét megerősödik a következő esztendőkben. (MTI)

Japán aggódhat a védelmi kiadások miatt, Trump több pénzt kérne

Tokió szorosan együttműködne biztonsági partnere, az Egyesült Államok új elnökével – fogalmazott Szuga Josihide, a szigetállam kormányának főtitkára. Mint mondta: nem változott az a tény, hogy a japán-amerikai szövetség “a japán diplomácia alapköve” – hangsúlyozta Szuga Josihide.

A Kyodo japán hírügynökség kommentárja szerint a szigetországra nagyobb nyomás nehezedhet, hogy még többet fizessen az amerikai csapatok állomásoztatásáért. Trump a kampánya során ugyanis szóvá tette, hogy az Egyesült Államok szövetségesei

nem veszik ki részüket a védelmi kiadásokból, és azzal fenyegetett, hogy kivonja az amerikai csapatokat Japánból és Dél-Koreából, hacsak nem fizetnek többet a katonák állomásoztatásáért.

Egy ilyen amerikai felszólítás megterhelné a bilaterális kapcsolatokat, épp akkor, amikor Tokió keményen dolgozik azon, hogy megerősítse a katonai koalíciót olyan törvények elfogadásával, amelyek lehetővé tennék a japán hadsereg számára, hogy megvédje az ország szövetségeseit, ha támadás érné őket. Ez jelentős elmozdulásnak számít a háborút elutasító japán alaptörvény keretében mozgó ország védelmi politikájában – írja a Kyodo.

Paul Ryan: Trump meghallotta az ország hangját

A Fehér Ház szóvivője elmondta, az amerikaiak úgy érezték, nincsenek kellőképpen képviselve a kormányban.

Donald Trump hallotta az ország hangját, amit senki más nem hallott. Fejére állította a politikát

– nyilatkozott sajtótájékoztatóján Paul Ryan.

Hozzátette, Trump egységes republikánus kormányt vezet majd. Mint fogalmazott, itt az ideje elkötelezni magukat, hogy újra naggyá tegyék Amerikát.

Gyurcsány: Nincs ok pánikra

A Demokratikus Koalíció elnöke Facebook-oldalán gratulált Donald Trumpnak. Mint írta, a republikánus politikus volt az, aki meg tudta szólítani az amerikaiak többségét.

Nincs ok pánikra. Az Egyesült Államok ma is a szabadság és a demokrácia hazája, és az egész világ érdeke, hogy az is maradjon

– fogalmazott Gyurcsány, aki szerint Obama Orbán-kritikus viszonya érdemben nem gyengítette a magyar kormányt vagy erősítette ellenzékét, ennek nem fog megtörténni az ellenkezője sem Trump alatt. Némi aktuálpoltikát beleszőve így zárta posztját:

Orbánt itthon kell megverni, nem Washingtontól kell remélni a segítséget. Fontos tanulság, hogy a vetélytárs anyagi- és médiafölénye ellenére is lehet győzni, és a közvélemény-kutatók sem tévedhetetlenek.

Mexikó gratulált, de nem Trumpnak

Üdvözlöm az Egyesült Államokat a választási folyamatért, és megismétlem készségünket, hogy együtt dolgozzunk Donald Trumppal a kétoldalú kapcsolatok érdekében

– üzente a Twitteren Enrique Pena Nieto.

Az AP hírügynökség kiemelte, hogy a mexikói elnök nem Trumpnak gratulált, amiért megválasztották, hanem az országnak a választási folyamathoz.

Egy következő üzenetben Enrique Pena Nieto emlékeztetett arra, hogy Mexikó és az Egyesült Államok barátok, társak és szövetségesek, akiknek folytatniuk kell az együttműködést Észak-Amerika versenyképességéért és fejlődéséért.

Bízom benne, hogy Mexikó és az Egyesült Államok erősíteni fogja együttműködését és a kölcsönös tiszteletet

– írta harmadik, befejező üzenetében.

Röviddel ezután Claudia Ruiz Massieu mexikói külügyminiszter a televízióban bejelentette, hogy a mexikói elnök hamarosan felveszi a kapcsolatot Trumppal.

A következő órákban és napokban keresni fogjuk a kapcsolatot a két fél között, amint az szokásos az ilyen esetekben

– mondta egy interjúban.

Ruiz Massieu elismerte, hogy az amerikai mágnás győzelme minden bizonnyal meg fogja változtatni a kétoldalú kapcsolatokat, de emlékeztetett arra, hogy Donald Trump már nem jelölt, és látni kell, hogy milyen lesz elnöki minőségében január 20-a után.

A külügyminiszter kijelentette azt is, hogy noha a mexikói közvélemény rendkívül kritikusan fogadta Trump nyilatkozatait a közép-amerikai országgal kapcsolatban, Pena Nieto kormánya fenntartotta az érintkezést Trump kampánycsapatának egyes tagjaival, és soha sem szakadtak meg a kapcsolatok hídjai.

Trump a választási kampány során erőszaktevőknek és kábítószer-kereskedőknek nevezte a mexikói bevándorlókat, és azzal fenyegetőzött, hogy falat építtet a két ország határán, amit Mexikóval fizettet ki. Azt is kilátásba helyezte, hogy deportáltatja a mexikói illegális bevándorlók millióit, és megakadályozza, hogy hazaküldjék keresetüket.

A külügyminiszter a televízióban leszögezte, hogy Mexikó nem fog fizetni a határt lezáró falért.

Ez nincs az elképzeléseink között

– mondta. (MTI)

Semjén Zsolt: A KDNP mindig is a republikánusokat tekintette testvérpártnak

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke üdvözölte Donald Trump megválasztását. Hangsúlyozta, hogy a KDNP mindig is a republikánusokat tekintette testvérpártnak.

Mint fogalmazott, a balliberális nyomás ellenére az amerikai nép nem hagyta magát belekényszeríteni az establishmentbe. Hozzátette, hogy Magyarország javítani fogja kapcsolatait az Egyesült Államokkal.

Nekünk soha nem az Egyesült Államokkal volt vitánk, hanem a Demokrata Párt ideológiájával

– jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az MTI-nek nyilatkozva, miután a Vatikánban találkozott Ferenc pápával a szerdai általános audiencián.

Elmondta, Donald Trump lehetőség arra, hogy visszatérjen a korábban Ronald Reagan képviselte republikánus politika, ami nekünk a szabadságot, Amerikának a nagyságot jelentette.

Semjén Zsolt a Vatikán közelében október 13-án felállított Misericordia (Irgalmasság) című magyar képzőművészeti projekt záróeseményére érkezett az olasz fővárosba. Részt vett Ferenc pápának a Szent Péter téren tartott szerdai általános audienciáján, amelyen gyűrűcsókra járult az egyházfőhöz. (MTI)

Ezt kell tudni Melania Trumpról

Donald Trump győzelme a republikánus kormányzás mellett azt is magával hozza, hogy Melania Trumpból first lady lesz.

Tény, hogy Michelle Obama magasra tette a lécet (elég mondjuk csak arra gondolni, hogy bármit felvett, másnapra készlethiányos lett), viszont az is, hogy csak évek múlva derül ki, hogy sikerül-e azt megugrania Trumpnénak.

Mi megnéztük, milyen életút vezetett idáig, itt olvashatsz róla bővebben.

Összeülnek az uniós külügyminiszterek

Rendkívüli tanácskozást tartanak vasárnap az Európai Unió külügyminiszterei, hogy áttekintsék a Donald Trump amerikai elnökválasztási győzelme után kialakult helyzetet – jelentette be szerdán a német külügyminisztérium. A találkozó Brüsszelben lesz, ahol hétfőn még egyszer, akkor már rendes ülésre jönnek össze a miniszterek az eddigi tervek szerint.

A vasárnapi rendkívüli megbeszélést Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter javasolta.

Nagyon sok a súlyos, nyitott kérdés, de a transzatlanti kapcsolat továbbra is fontos, változatlanul a Nyugat fundamentuma, amelyet nem szabad feladni

– fogalmazott. (MTI)

Nyert Trump, betartotta ígéretét a világ legvisszataszítóbb embere

Martin Shkreli az internet egyik leggyűlöltebb embere: arról lett híres, hogy egy életmentő HIV-ellenes gyógyszer, a Daraprim árát 14 dollárról 750 dollárra emelte, mert monopolhelyzetben volt a piacon. Tavaly decemberben csalás miatt tartóztatták le, a gyanú szerint illegálisan használta fel a Retrophin nevű cége részvényeit arra, hogy a cégtől teljesen független tartozásokat fizessen ki.

Az üzletember kétmillió dollárért vásárolta meg a Wu-Tang Clan Once Upon a Time in Shaolin című albumát, amiből a zenekar csak egyetlen darabot adott ki. Skhreli megígérte, hogy ha Donald Trump nyeri az elnökválasztást, megosztja a világgal az értékes kulturkincset. Nem mintha támogatta volna a republikánus jelöltet, felajánlását ironikus lépésnek szánta.

A Pitchfork szerint betartotta szavát és egyelőre nem a legjobb minőségben, de streamelni kezdte az albumot. A jobb minőségű közlésről még tárgyalnia kell.  Addig is:

Megvan, mikor szólal meg Clinton

A Demokrata Párt alulmaradt jelöltje 9 óra 30 perckor (magyar idő szerint 15 óra 30 perckor) beszédet mond kampánystábjának és híveinek egy manhattani hotelben, közölték közleményükben.

Update

Megváltoztatták az időpontot, Clinton beszéde csúszik egy órát. Magyar idő szerint 16 óra 30 perckor kezdődik.

Ezt mondta Trump Clintonnak a győzelme után

Donald Trump kampánymenedzsere, Kellyanne Conway szerint barátságos beszélgetés zajlott le a megválasztott elnök és Hillary Clinton között, miután kiderült az eredmény.

Huma Abedin, Clinton első embere telefonon érte el Conwayt, miután Trump megérkezett a New York-i Hiltonba, majd átadta a készüléket a volt külügyminiszternek.

Ha jól értettem, Clinton gratulált Donald Trumpnak a győzelemhez és a kemény küzdelemhez. Trump okosnak, keménynek nevezte az alulmaradt jelöltet és szintén gratulált a hatalmas kampányához. Az elnök hozzátette, tiszteli őt és a családját. Kellemes szóváltás volt

– fogalmazott Conway.

Trump kampánya során azzal fenyegette Clintont, hogyha megválasztják, különleges ügyészt állít Clinton levelezési botrányára. Conway szerint erről egyelőre nem egyeztettek Trumppal.

(ABC)

A Vatikán imádkozik Trump megvilágosodásáért

Jókívánságait fejezte ki Donald Trumpnak Pietro Parolin szentszéki államtitkár is, aki hozzáfűzte: imádkozik “megvilágosodásáért”.

Minden jót kívánunk az új elnöknek ahhoz, hogy valóban gyümölcsöző kormányzata legyen

– mondta Parolin a vatikánvárosi rádiónak.

Ígérjük, hogy imádkozni fogunk érte, hogy Isten megvilágosítsa és támogassa őt természetesen hazája, illetve a világ békéjének és jólétének szolgálatában. Úgy vélem, manapság mindenkinek a komoly konfliktusokként és mély gyötrelmekként jellemezhető globális helyzet megváltoztatásán kell dolgoznia

– tette hozzá.

Az év elején Ferenc pápa felvetette, hogy Trump “nem keresztény”, mert nem hidat akar építeni, hanem falat akar emelni az amerikai-mexikói határon. A katolikus egyházfő szóvivője később rámutatott, hogy Ferenc pápa szavait nem szánta személyes támadásnak az akkor még az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségéért versengő Donald Trump ellen.

Kanadai gratuláció: pipa

Azok után, hogy a választás alatt ezrek kerestek rá arra Amerikában, hogyan tudnának Kanadába költözni, a kanadai bevándorlási hivatal is lehalt, Justin Trudeau nyájas hangú levélben gratulált.

A két ország kapcsolata remek, reméli, ezt követően is így lesz.

Ordas kamut oszt mindenki Trumpról a neten

Ha indulnék egyszer az elnökválasztáson, csakis republikánus színekben tenném, ők a leghülyébb szavazók az országban. Bármit elhisznek, amit a Fox Newson látnak. Hazudhatok, azt is megeszik majd. Úgy gondolom, félelmetes számokat produkálnék.

Állítólag ezt mondta Trump a People magazinnak 1998-ban.

trump-hoax

De ez kamu. Nem mondott ilyet, soha.

Itt a hoax eredete.

Izraeli és palesztin vezetők is örülnek Trumpnak, de mást várnak tőle

Izraeli és palesztin vezetők is gratuláltak Donald Trumpnak elnökké választásához, ám teljesen mást várnak az Egyesült Államok új vezetőjétől.

Benjamin Netanjahu, Izrael jobboldali miniszterelnöke országa igaz barátjának nevezte Trumpot.

Remélem, hogy tovább erősítjük, és új magasságokba emeljük a különleges szövetséget országaink között

– közölte.

Jichák Hercog, az izraeli parlamenti ellenzék és a baloldali Cionista Tábor vezetője kijelentette: az amerikai elnökválasztás eredménye azt a globális folyamatot tükrözi, mely szerint az embereknek elegük van a régi uralkodó elitből és egyértelmű változásra vágynak. Szerintük ez a folyamat Izraelben is változást hoz, azt viszont kiemelték, hogy „az Izrael és Amerika közötti mély kapcsolat biztonsági érték, melyre mindenképpen vigyázni kell”.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke reményét fejezte ki, hogy Trump elnöksége alatt elérik az igazságos békét Izrael és a palesztinok között.

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szóvivője viszont azt mondta: a palesztin nép nem fűz túl nagy reményeket az amerikai elnökváltáshoz, mert Washingtonnak állandó a palesztin kérdésben tanúsított politikája. Ennek újragondolását kérte Trumptól.

Száeb Erekát, a Palesztin Hatóság főtárgyalója azt reméli, hogy a következő amerikai kormány közreműködésével megvalósul a kétállami megoldás, vagyis létrejön az Izrael szomszédságában, békében élő független palesztin állam.

A térség stabilitása, biztonsága és békéje csakis az 1967 óta tartó izraeli megszállás felszámolásával, és egy Izraellel békében és biztonságban élő, az 1967-es határok mentén kelet-jeruzsálemi fővárossal felálló, önálló palesztin állammal valósulhat meg

– jelentette ki. (MTI)

Merkel és Hollande is gratulált, jól oda is mondtak neki

Merkel

Angela Merkel német kancellár szerdán gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez.

A kancellár berlini sajtónyilatkozatában kiemelte: Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal van a “legmélyebb kapcsolata”.

A két országot értékek kötik össze: “a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől” – húzta alá Angela Merkel.

Hozzátette, hogy “ezen értékek alapján szoros együttműködést” ajánl az Egyesült Államok következő elnökének, Donald Trumpnak.

A partneri kapcsolat az Egyesült Államokkal “a német külpolitika egyik alapköve, és az is marad”. Együtt kell megküzdeni a kor nagy kihívásaival, közösen kell tenni a társadalmi és gazdasági jólétért, az “előrelátó klímapolitikáért”, harcolni a terrorizmus, a szegénység és a betegségek ellen, a szabadságért és a békéért Németországban, Európában és a világban – mondta Angela Merkel.

Hollande

Francois Hollande francia államfő gratulált Donald Trump republikánus jelölt amerikai elnökké választásához, de arra figyelmeztetett, hogy az eredmény “bizonytalan időszakot” nyit, ezért Európának egységesnek kell lennie.

“Az amerikai nép megválasztotta Donald Trumpot. Gratulálok neki, ahogy az természetes két demokratikus állam vezetője között. Bizonytalan időszakot nyit ez az amerikai választás” – mondta a baloldali köztársasági elnök a szerdai kormányülést követően.

Francois Hollande jelezte, hogy “Egyesült Államok elsőszámú partnert jelent Franciaországnak, de jelenleg a béke, a terrorizmus elleni harc, a közel-keleti helyzet, a gazdasági kapcsolatok és a Föld megőrzése a tét”.

“Mindezen témákban késedelem nélkül tárgyalásokat kezdeményezek az új amerikai kormányzattal” – hangsúlyozta a francia elnök. “De éberséggel és őszinte hangom teszem, mert Donald Trumpnak az amerikai kampány alatt megfogalmazott bizonyos álláspontjait szembesíteni kell azokkal az értékekkel és érdekekkel, amelyeket osztunk az Egyesült Államokkal” – tette hozzá.

Ez a kontextus egységes Európát is követel, amely képes megszólalni és képviselni a politikáját mindenhol, ahol az érdekeit vagy az értékeit megkérdőjelezik: a szabadságot, a méltóságot, a társadalmi kohéziót, a szegénység elleni küzdelmet, fogalmazott Francois Hollande.

A francia elnök szerint alig fél évvel a francia elnökválasztás előtt “tudomásul kell vennünk azokat az aggodalmakat, amelyeket a világrend felbomlása vált ki”.

“Meg kell találnunk a válaszokat, amelyeknek le kell tudniuk győzni a félelmeket, de tiszteletben kell tartaniuk azokat az elveket, amelyek a demokráciánk és a társadalmi modellünk alapjait jelentik” – mondta Francois Hollande.

Olvasói sztorik