Élő Nagyvilág

Obama: A jóért harcolni megéri

Elektori szavazatok száma:

218
289
Clinton
Trump
47,5
47,7
58,499,532
58,656,775

Nagyon boldog az egykori Ku Klux Klán-vezér

Végtelenül boldog a Ku Klux Klán egykori vezetője, David Duke amiatt, hogy Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást. „Életem egyik legizgalmasabb éjszakája” – írta Twitter-oldalán, hozzátéve, hogy

kétség ne legyen afelől, hogy az embereinknek óriási szerepe volt Trump megválasztásában!

A választási kampány során Donald Trump vonakodva határolódott el a Ku Klux Klántól, de ez nem rettentette el Duke-ot a milliárdos jelölt támogatásától. Jelezte: teljesen azonosul Trump politikájával.

Miénk az erkölcsi felsőbbrendűség

– közölte, sőt, még egy csodálatos Photoshop-alkotást is közzétett az új elnökről. Szerinte Trump megkapta a lehetőséget, hogy a valaha élt legnagyszerűbb amerikaiak közé kerüljön.

Már tüntetnek Trump ellen

A demonstrálók utakat zártak le, akadályozzák a forgalmat, Oaklandben nagyjából egy 70 fős csoport tüntet.

Van, ahol tüzet is gyújtottak, így fejezik ki nemtetszésüket.

Közben Trump arról tweetelt, fontos és gyönyörű napon van túl.

(ABC)

Merkel együttműködést ajánlott Trumpnak

Angela Merkel gratulált Donald Trumpnak az elnökválasztáson elért győzelméhez. Kiemelte: Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal a legmélyebb a kapcsolata.

A két országot értékek kötik össze: a demokrácia, a szabadság, és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől

– hangsúlyozta Merkel, hozzátéve, hogy ezen értékek mentén szoros együttműködést ajánl az új elnöknek. (MTI)

A törökök Gülen kiadatását remélik Trump győzelmétől

A török miniszterelnök kapott az alkalmon, és ismét a puccskísérlet szervezésével megvádolt hitszónok, Fethullah Gülen kiadatását kérte az Egyesült Államoktól. Binali Yildirim azt mondta, az amerikai-török viszony javulását várja Donald Trump választási győzelmétől.

A kormányfő szerint az új elnök hivatalba lépésével új lehetőségek nyílnak meg, hogy fejlődjenek a kapcsolatok a terrorellenes küzdelem terén.

A török-amerikai barátság új fejezete nyílik meg, mikor rövidesen átadják a terrorszervezet vezetőjét, aki kárt tett ebben a barátságban

– mondta Yildirim Gülenre utalva.

Erdogan elnök csak röviden reagált Trump győzelmére. Azt mondta, reméli, hogy az amerikai nép választása előnyös lépésekhez vezet a világ számára az alapvető jogok, a szabadság és a demokrácia érvényesülését, valamint a régió fejlődését tekintve.

Fethullah Gülen Erdogan első számú politikai ellenfele. Az Egyesült Államok korábban azt közölte: abban az esetben készek kiadni a hitszónokot Törökországnak, ha egyértelmű bizonyítékkal állnak elő arra vonatkozóan, hogy valóban ő szervezte a puccskísérletet. Komolyan vehető bizonyítékkal azonban eddig nem állt elő a török kormány. (Reuters)

Gratulált Obama, találkozik Trumppal

A tájékoztatás szerint a 2017 januárjában leköszönő Obama és a leendő elnök csütörtökön találkozik egymással.

És gratulált Trumpnak a győzelemhez.

Az osztrák kancellár is gratulált, de szkeptikus

Az osztrák kancellár gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez, és úgy vélte, az eredményből le kell vonni a tanulságot az Európában tartandó választásokra nézve.

Christian Kern szerint éles konfliktusok alakulhatnak ki a középosztály köreiben. Azt mondta: ezzel a választási eredménnyel senki nem számolt, de úgy látja, Trump a kampányban tett ígéreteinek nagy részét nem fogja ugyanabban a formában megvalósítani. (MTI)

Vona Gábor is gratulált Trumpnak

Mi, magyarok, tiszteletben tartjuk más népek jogát a sorsuk alakítására és ugyanezt várjuk mindenkitől

– írja közleményében. „A magyar–amerikai kapcsolatok javulása mellett felelős és bölcs munkát kívánunk Donald Trumpnak” – közölte a Jobbik elnöke.

Az osztrák külügyminiszter szerint meg kell őrizni a higgadtságot

Az osztrák külügyminiszter szerint a politikusokat tetteik alapján kell megítélni, ezért meg kell őrizni a higgadtságot Donald Trump megválasztása nyomán.

Sebastian Kurz az Ö1 közszolgálati rádiónak azt mondta, az elnökválasztás eredménye sok változást fog jelenteni a világ és Európa számára. Úgy vélte,

egy ideig bizonytalanság lesz, mert nem lehet előre látni, hogy mi vár ránk és mi marad meg Trump választási ígéreteiből.

A miniszter kijelentette: Ausztria kitart eddig képviselt irányvonala mellett, és az Európai Unió erős külpolitikáját támogatja. (MTI)

A NATO-főtitkár gratulált Trumpnak

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is gratulált Donald Trump győzelméhez.

Közleményében hangsúlyozta: kihívásokkal teli biztonsági környezettel kell szembenézni, figyelembe véve a hibrid hadviselés, a kibertámadások és a terrorizmus jelentette fenyegetést. Ebben az amerikai vezető szerep fontosabb, mint valaha.

Az erős NATO jó az Egyesült Államoknak és jó Európának is

– szögezte le Stoltenberg, aki szerint a katonai szövetség határozott válaszokat adott az új biztonsági kihívásokra, de sok még a tennivaló. (MTI)

A spanyol elnök is gratulált

Gratulálok Donald Trumpnak a győzelemhez. “Továbbra is azon dolgozunk, hogy megerősítsük a spanyol-amerikai kapcsolatokat. Amerika egy elengedhetetlen partnerünk.”

(El País)

Megvan, ki lehet Trump fékje

A nevadai demokrata jelöltet, Catherine Cortez Mastot választották szenátorrá, ezzel ő lett az első mexikói gyökerekkel rendelkező szenátor, nagyapja Chihuahuaból vándorolt be.

Győzelmi beszédében arról beszélt, hogy az este elkezdték a közös harcot a republikánusok ellen. Azt ígérte, ő lesz Trump fékje és ellensúlya.

(Fusion)

Clinton reggel fog beszélni

Hillary Clinton rendkívül furcsa módon nem állt a választók elé az után, hogy nyilvánvaló lett választási veresége, csak telefonon gratulált Trumpnak. Kampánystábjának egyik tagja azt mondta az NBC-nek, hogy szerdán reggel fog megszólalni a demokrata jelölt (a keleti parton 6 óra az időeltolódás Budapesthez képest).

Trump nem rúghatja fel a párizsi klímaegyezményt

Donald Trump nem akadályozhatja meg a párizsi klímaegyezmény végrehajtását – mondta a francia környezetvédelmi miniszter.

Ségolene Royal emlékeztetett: eddig 103 ország ratifikálta a megállapodást, ezek az üvegházhatású gázkibocsátás hetven százalékáért felelősek. Bár korábban Trump erről beszélt, nem mondhatja fel az egyezményt, mert abban kikötötték, hogy három évig nem lehet felbontani – szögezte le.

A tavaly decemberben elfogadott megállapodás pénteken lépett hatályba, megerősítve azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt tartják az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.

Az elnökválasztási kampányban Trump azt mondta, hogy megválasztása esetén eltörli a szerződést, a globális felmelegedést pedig „teljes viccnek” nevezte. (MTI)

A németek szerint együtt kell működni Trumppal

Németországnak együtt kell működnie Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel, hangsúlyozta Volker Kauder, a kormányzó német jobboldali CDU/CSU pártszövetség parlamenti frakcióvezetője.

A politikus közleményében kiemelte, hogy a következő években is rendkívül fontos lesz a szoros transzatlanti partneri kapcsolat Németországnak és Európának.

A németeket “értékközösség” köti össze az Egyesült Államokkal, és “az új amerikai elnöknek is fel kell ismernie, hogy a jó viszony Európával és Németországgal csak hasznos lehet országának” – tette hozzá.

A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) részéről Heiko Maas igazságügyi miniszter Twitter-oldalán azt írta, hogy Donald Trump megválasztásával “nem dől össze a világ, csak még bolondabb lesz”.

Putyin gratulációja is megérkezett

Az orosz államfő azt üzente a frissen megválasztott Donald Trumpnak, hogy biztos abban, hogy Moszkva és Washington között egymás nézeteinek tiszteletben tartásával, mindkét fél érdekeinek megfelelő párbeszédet folytathatnak.

Reméli, hogy közös erőfeszítéssel sikerül kimozdítani az orosz-amerikai viszonyt a jelenlegi válsághelyzetből – közölte Vlagyimir Putyin. (RT)

Amerika már azért esedezik, hogy induljon Michelle Obama

Mármint elnöknek. Miután Trump lett a 45. elnök és a női jelölt, Hill Clinton elbukott, a Twitteren már az egyik legnépszerűbb hashtag #Michelle2020.

Vagyis hogy induljon a mostani First Lady 2020-ban, amikor lejár Trump ciklusa.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik