Élő Nagyvilág

Obama: A jóért harcolni megéri

Elektori szavazatok száma:

218
289
Clinton
Trump
47,5
47,7
58,499,532
58,656,775

Trump is leadta voksát

Körülbelül két órával Hillary Clinton után Donald Trump is leadta szavazatát New Yorkban.

Amikor megkérdezték, kire szavazott, azt mondta: “nehéz döntés volt”.

A videón látható, ahogy Trump megérkezik a helyszínre.

Eléggé kifütyülték a helyszínen.

Idióták nem szavazhatnak

November nyolcadikán amerikaiak tízmilliói adják le a szavazatukat az Egyesült Államok elnökére. A választási procedúrát számos furcsa törvény és szokás övezi. A legkevésbé ismert és legbizarrabb írott és íratlan szabályokat szedtük össze tíz pontban.

Indianában például csak három percet tölthetnek a szavazók a fülkékben a választásokkor. Tennessee-ben nem léphet hivatalba, aki párbajra hív valakit. Van, ahol nem lehet szeszes italt vásárolni november 8-án.

Farage elárulja, mi lenne álmai állása, ha Trump lenne az elnök

Nem viccelünk: a politikus, aki azért kampányolt, hogy az országa kilépjen az Európai Unióból, most bejelentette:

nagyon szívesen lenne Trump EU-s nagykövete.

A hétfői tévéfelvétel stúdiójában is viszonylag jól szórakoztak a kijelentésén. Nem véletlenül.

Donald Trump lesz az amerikai elnök

Ember Zoltán kollégánk meg is magyarázza, miért:

Tök jó lenne, ha tévednék, de én arra tippelek, hogy – minden közvélemény-kutatás ellenére – holnap hajnaltól Donald Trump lesz az USA következő elnöke. Szerintem történelmileg ez következik a Brexitből, a globalizmus elleni „konzervatív” lázadásból, az alulról jövő radikalizmusból, az elitekből történő dühös kiábrándultságból, a migránsellenességből, illetve a közösségi média valóságtorzító hatásából. Egyszóval: egy olyan új történelmi tapasztalatból, amelynek egyelőre még neve sincs, olyannyira friss jelenség.

A merész eszmefuttatás teljes terjedelmében itt olvasható. 

Hagyjuk az elnökválasztást!

A fű és a pornósok fontosabbak!

Tudta, hogy nemcsak elnök, hanem kongresszusi választásokat, illetve fontos polgármesteri és népszavazásokat is tartanak az USA-ban ma? Nem? Itt van cikkünk arról, hogy a Republikánus Pártnak nem feltétlenül az elnökválasztás a legfontosabb. Eligazítjuk a mai szavazások rengetegében, de csak akkor, ha ide kattint.

Hillary Clintonéknak még egy kis szórakozás is belefért a szavazás előtt

Hillary Clintonéknak még arra is volt idejük a szavazás előtt, hogy a jelenleg legnépszerűbb netes kihíváshoz csatlakozzanak. A Mannequin Challenge lényege, hogy az összes szereplője lemerevedik egy pillanatra, valaki pedig videóra veszi mindezt. A videóban ott van Hillary Clinton, férje és Bon Jovi is.

Azt hitted, Amerikában csak az embereknek fontos nap a mai?

Ugyan. Nézd meg ezeket a kutyákat!

Fotó: Instagram/yeyush_the_chihuahua
Fotó: Instagram/yeyush_the_chihuahua

És igaz, hogy még korán van, de egyelőre a kedvencünk máról ez a kutya, akinek még Trump- és Hillary-babákat is készítettek, hogy döntse el, melyik a szimpatikusabb számára.

Őket pedig csak így idetesszük.

Fotó: Instagram/vanessayvette11
Fotó: Instagram/vanessayvette11
Fotó: Instagram/meowbox
Fotó: Instagram/meowbox

Clinton leadta szavazatát

Hillary Clinton és férje, Bill Clinton volt elnök helyi idő szerint nyolc órakor jelent meg a New York melletti Chappaqua egyik iskolájában, ahol a választási helyiséget berendezték. Az elnökjelölt fotósok és kamerák kereszttüzében, széles mosollyal érkezett, láthatóan frissen – annak ellenére, hogy éjjel két óra körül fejezte be kampányzáró gyűlését Észak-Karolinában

A Clinton házaspár nem adott interjút, nem kommentálta a helyzetet.

Fotó: Twitter/Daily Mail US
Fotó: Twitter/Daily Mail US
Fotó: Twitter/Daily Mail US
Fotó: Twitter/Daily Mail US

Már 17 államban lehet szavazni

Florida, Delaware, Georgia, Illinois, Louisiana, Massachusetts, Maryland, Michigan, Missouri, New Hampshire, Pennsylvania, Rhode Island, Dél-Karolina, Észak-Karolina, Ohio és Nyugat-Virginia!

A kiemeltek az igazán fontosak, az ottani eredményeken fog múlni, hogy Clinton vagy Trump nyeri az elnökválasztást. Ha tudni akarod miért, kattinst IDE!

Az alábbi felvétel Georgiában készült, egy szavazóhelyiség előtt. Feltöltője szerint “a leghosszabb sor, amit valaha látott” ott.

A történelmet írjuk most

Ez most baromi szentimentális és abszolút publicisztikai írás(ka) lesz, de le kell írnom. Szóval nem szoktam kávézni, de ma megittam egyet, mert botrányosan fáradt voltam (front. front?). Pörgök, mint az állat, de közben azt érzem, hogy óriási lesz ez az éjszaka, Obama 2008-as győzelme óta nem volt ekkora tétje az elnökválasztásnak – ez volt az első, amit végigcsináltam újságban, még a minőségi Origóban -, és nem is volt ennyire szoros. És ott vannak a damoklészi kardok: a militarista Clinton nyer vagy a kiszámíthatatlan Trump, aki kb. maga invitálná be az orosz csapatokat Kelet-Európába. Óriási a tét, és kicsit az az érzés, hogy jól nem jöhetünk ki belőle, köszönhetően a globális elitellenes hangulatnak, ami Orbánt, Jobbikot, brexitet, Marine le Pent, Szirizát és Occupyt is kitermelt magának.

Szóval az egész pezsgésben van egy világvégevárás is, de egyszerűen azt érezni, hogy egy kicsi ország egyik hírportáljánál ezt “testközelből” (szóval a legközelebbi Maine-től is több ezer kilométerre) végigélni, azért felemelő. Ennyi, kifogytam a szentimentalizmusból, elfogyott a százas zsepi (nem úgy!), szóval hajrá egyik, győzzön a másik, Önök és Ti pedig kövessék/kövessetek minket, ahogy kiizzadunk valami őrületes tartalmat.

Ja, majd elfelejtettem, egy szmájli a végére:

:)

Elkezdődött a nagy csata!

Hét kelet-parti államban helyi idő szerint reggel hat órakor (magyar idő szerint délben) megnyíltak a szavazóhelyiségek, ezzel elkezdődött az elnökválasztás az Egyesült Államokban. Már csak nagyjából 17 órát kell várnia arra, hogy több mint másfél éve tartó kampány után végre megtudja a világ, hogy Hillary Clinton, vagy Donald Trump költözhet be január 20-án a Fehér Házba.

A nyugati parti államokban magyar idő szerint szerda reggeli öt órakor zárnak be a szavazóhelyiségek, és az eredményt várhatóan nem sokkal azután már be is fogják jelenteni az amerikai televíziók.

Azonban eredmények már most vannak. Három New Hampshire-i település lakosai ugyanis már éjfél után leadták szavazataikat.

Dixville Notch

  1. Hillary Clinton: 4 szavazat
  2. Donald Trump: 2 szavazat
  3. Gary Johnson: 1 szavazat
  4. Mitt Romney (beírva): 1 szavazat

Millsfield

  1. Trump: 16
  2. Clinton: 4
  3. Bernie Sanders (külön beírva): 1

 

Hart’s Location

  1. Clinton: 17
  2. Trump: 14
  3. Johnson: 3
  4. Sanders (külön beírva): 2
  5. John Kasich/Sanders (külön beírva): 1
Olvasói sztorik