Élő Nagyvilág

Obama: A jóért harcolni megéri

Elektori szavazatok száma:

218
289
Clinton
Trump
47,5
47,7
58,499,532
58,656,775

Még Trump stábját is sokkolta, milyen jó eredményt ért el

Mindenkit meglepett, Trump jó szereplése – még saját kampánystábját is. A The Hill egy magas rangú kampányforrástól úgy értesült, hogy saját exit-poll eredményeik azt mutatták, hogy jelentős hátránnyal fognak kikapni Hillary Clintontól. Sarah Huckabee kampányszóvivő pedig a Daily Beast egyik újságírójának elmondta: a kampány saját belső közvélemény-kutatásai ugyanannyira tévesek voltak, mint az összes többi felmérés.

Obama: Továbbra is Amerika a legnagyszerűbb ország

Bármi történjék is, a Nap reggel fel fog kelni, és továbbra is Amerika lesz a Föld legnagyszerűbb országa, üzente a választás éjszakáján, szerda hajnalban a választópolgároknak Barack Obama amerikai elnök az egyik közösségi oldalon keresztül.

A hamarosan leköszönő elnök szerint kimerítő, feszült, “néha egyenesen furcsa” kampányidőszak zárult le.

Láttunk új dolgokat ez alkalommal, de ami nem újdonság, az az, hogy a demokráciánk mindig is harsány és rakoncátlan volt. Voltak már kemény és zsigeri érzelmeket megmozgató választások, de mindig erősebben kerültünk ki belőle.

Obama hangsúlyozta: minden választópolgárnak hatalmában áll meghatározni az utat, melyen az ország halad, amit fontos, de törékeny ajándéknak nevezett.

“Ne csak republikánusként vagy demokrataként tekintsünk egymásra, hanem amerikai honfitársként. Adjuk meg egymásnak a tiszteletet, bánjunk egymással empátiával és rokonszenvvel, ahogy egy amerikaitól elvárható”, hangoztatta rövid videoüzenetében Barack Obama, aki szerint mindenkinek a saját döntésén múlik, hogy a legjobbat lássa honfitársaiban.

(BBC Mundo)

Legyőzték Trump keménykezű támogatóját

Amerikában a seriffeket is választják, az arizonai Maricopa megyében is ez a rendszer működik. Joe Arpaio, Donald Trump tanácsadója bevándorlási kérdésekben most kikapott a demokrata Paul Penzonetól. Arpaio arról vált hírhedtté, hogy rasszista módszerekkel szűrte az állítólagos illegális bevándorlókat, rengeteg eljárás is indult a 84 éves férfi ellen.

Fotó: AFP PHOTO / Robyn Beck
Fotó: AFP PHOTO / Robyn Beck

A rejtőzködő szavazók hozhatják Trump győzelmét

A média elhallgatási spirálja és az, hogy egy establishment ellenes jelöltről van szó, azt jelenti, hogy sokan nem merték bevallani a közvélemény-kutatásokban, hogy Trumpra fognak szavazni.

Ugyanez volt Magyarországon a Jobbik induló éveiben és a briteknél a Brexit esetében is.

Ezért jöhettek olyan exit pollok, hogy Clinton simán behúzza a választást.

Trump (elnök) már nem rasszsista és nőgyűlölő - a Huffington Post szerint

Az egész elnökválasztás alatt nyíltan Trump-ellenes Huffington Post eltávolította oldaláról a szerkeszetői megjegyzést, amit odabiggyesztettek minden trumpos cikk alá. És amiben Trumpot úgy jellemezték, mint egy “hazug rasszista, nőgyűlölő, xenofób”, aki “politikai erőszakra bujtogat”.  Mindezt azért, mert Trump már elnök.

Mindenhol erősek a republikánusok

Van több más választás is az USA-ban. Például a szenátusi: a demokraták 11, a republikánusok 18 államban nyerték el a helyeket, négy államban még nincs döntés. Itt a republikánusok állnak közelebb a szenátus uralásához. A képviselőházban már sikerült is a bravúr: 218 szék kell a többséghez, 219 már van nekik. Államok kormányzóit is megválasztották több helyen. Öt államban republikánus, négyben demokrata győzelem született, három államban még nincs döntés.

Eközben Clinton elvitte Nevadát is, de ez se túl sok elektor.

Clinton szavazói össze vannak törve

Magabiztosan, győzelemre készülve mentek a Clinton-kampány eredményváró rendezvényére, fellelkesülve a közvélemény-kutatások adatain. Ez lett a vége.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 08: A group of women react as voting results come in at Democratic presidential nominee former Secretary of State Hillary Clinton's election night event at the Jacob K. Javits Convention Center November 8, 2016 in New York City. Clinton is running against Republican nominee, Donald J. Trump to be the 45th President of the United States. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Fotó: GettyImages
A supporter of Democratic presidential nominee Hillary Clinton reacts during election night at the Jacob K. Javits Convention Center in New York on November 8, 2016. / AFP PHOTO / Jewel SAMAD
Fotó: GettyImages
NEW YORK, NY - NOVEMBER 08: A group of women react as voting results come in at Democratic presidential nominee former Secretary of State Hillary Clinton's election night event at the Jacob K. Javits Convention Center November 8, 2016 in New York City. Clinton is running against Republican nominee, Donald J. Trump to be the 45th President of the United States. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)
Fotó: GettyImages

Trumpé lett Iowa is

Bár nem feltétlen ezen a hat elektoron fog múlni minden. Az AP Utah-t is neki adja, ami azért érdekes, mert itt indult a független mormon Evan McMullin, aki a szavazatok ötödét megszerezte.

Félelmetesen ismerős a ma hajnal tanulsága

Emlékeznek még arra, mi történt a nyáron? David Cameron brit kormányfő tett egy merész vállalást, és az EU-ellenes népszavazásba vezette országát. Mindenki biztos volt benne a szavazás estéjéig, hogy szorosan, de meglesz a Remain, azaz a bentmaradás többsége. Ezt mutatták a közvélemény-kutatások is, mindenki bizakodó volt, aki nem akarta az unió széthullását. Aztán egyszer csak győzött a brexit, bedőlt a brit kormány, és senki sem tudott köpni-nyelni. Ismerős?

Donald Trump megnyerte Georgiát is

Ezzel 16 elektort mart fel magának. Hurrá. Közben, ha csak éppen hogy is, de Trump vezet sok szoros államban, így Wisconsinban, Michiganben és Iowában is. Clinton Nevadában és Pennsylvaniában is vezet többek között.

Négy államra figyel a világ

Clinton már csak abban bízhat, hogy Michiganben, Wisconsinban, Pennsylvaniában és Nevadában győz. Ha egyiket is elveszíti, búcsút inthet a Fehér Háznak. Nevada és Pennsylvania elég jól áll a demokratáknak, de nagy bajban vannak Wisconsinban és főleg Michiganben.

A két államban alig kampányoltak, biztosra vették, hogy ott győzni fognak. Csak az elmúlt egy hétben tartottak ott kampányrendezvényeket, jelezve, hogy bajban lehetettek. Most kiderült, tényleg bajban voltak. Amikor ezt írjuk, Trump vezet mindkét államban, de csak pár tízezer szavazattal. Michiganben 62 százalékos a feldolgozottság, Wisconsinban 74 százalékos

Összeomlott Kanada bevándorlási weboldala

Ahogy Donald Trump esélyei egyre javulnak az elnökség megszerzésére, úgy kezdi egyre több amerikai mérlegelni, hogyan tudná elhagyni az országot. Erre bizonyíték, hogy a hatalmas terheléstől összeomlott az a kanadai weboldal, ahol az állampolgárság megszerzésével, illetve bevándorlással kapcsolatos információk találhatóak.

A Citizenship and Immigration Canada nevű oldal nem bírta a terhelést, jelenleg is csak egy hibaüzenetet lát, aki felkeresi.

Hát hova olyan sietősen?!?
Hát hova olyan sietősen?!?

Egy-egy állam ide-oda

Oregon 7 elektora biztosan Clintoné, Nebraska 5-jéből pedig 4-et kap Trump a friss eredmények szerint. Michiganben eközben 24 ezer szavazatnyi különbségre feljött Clinton, tehát egy liberálisabb kisváros is megfordíthatja az állást. Senki, de senki sem gondolta volna, hogy a stabil demokrata fellegvárak, Michigan és Wisconsin lesz majd a nagy csatatér.

Most jönnek a képbe a harmadik jelöltek

Emlékeznek arra, amikor pár hete arról írtunk, mekkora jelentőségük lehet az ún. third parties, azaz harmadik pártok jelöltjeinek? Bejött a dolog, a választás ultraszoros, és valóban minden egyes százalék számít. Ilyenkor királycsinálók lehetnek a pár százalékot összekaparó jelöltek. Márpedig a libertariánus Gary Johnson több államban 4-5 százalékokat, a zöld Jill Stein pedig átlagosan 1 százalékot kapott eddig. Ezek a százalékpontok pedig Floridát, Michigant, Wisconsint stb. simán befolyásolhatták.

Trump szavazói kezdenek nagyon örülni

Nem véletlenül. Egyre inkább úgy tűnik, Donald Trump megnyerheti az elnökválasztást.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 08: Supporters of Republican presidential nominee Donald Trump cheer during the election night event at the New York Hilton Midtown on November 8, 2016 in New York City. Americans today will choose between Republican presidential nominee Donald Trump and Democratic presidential nominee Hillary Clinton as they go to the polls to vote for the next president of the United States. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Fotó: Gettyimages
NEW YORK, NY - NOVEMBER 08:  Supporters of Republican presidential nominee Donald Trump cheer during the election night event at the New York Hilton Midtown on November 8, 2016 in New York City. Americans today will choose between Republican presidential nominee Donald Trump and Democratic presidential nominee Hillary Clinton as they go to the polls to vote for the next president of the United States.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Fotó: Getty Images
NEW YORK, NY - NOVEMBER 08:  Supporters of Republican presidential nominee Donald Trump cheer during the election night event at the New York Hilton Midtown on November 8, 2016 in New York City. Americans today will choose between Republican presidential nominee Donald Trump and Democratic presidential nominee Hillary Clinton as they go to the polls to vote for the next president of the United States.  (Photo by Joe Raedle/Getty Images)
Fotó:Gettyimages

a

Colleen Bell remekül szórakozik

Az USA budapesti nagykövete már sejti, hogy 2017 elején le lesz cserélve, szóval az esélytelenek nyugalmával bulizhat az AmCham Hungary partiján. A képen még Lippai-Nagy Írisz, az AmCham vezetője látható. Így, Trump győzelméhez közel akár haláltáncnak is nevezhető ez.

Forrás: Facebook/ AmCham Hungary
Forrás: Facebook/ AmCham Hungary

Borzasztó fontos győzelem Clintonnak

Hillary Clinton behúzta Virginiát, ami nagyon fontos győzelem a számára ebben a rendkívül szorossá vált küzdelemben.

Michiganben még mindig 4 százalékkal vezet Trump, Wisconsinban 2 százalékkal megy a republikánus jelölt.

Olvasói sztorik