Élő Nagyvilág

Obama: A jóért harcolni megéri

Elektori szavazatok száma:

218
289
Clinton
Trump
47,5
47,7
58,499,532
58,656,775

Nyugat-Virginia is Trumpot választotta

Újabb államokban zárták be a szavazóköröket. A CNN szerint Nyugat-Virginiát Trump nyerte, ez öt elektort jelent. Észak-Karolina és Ohio még nagy kérdés, ahogy ezek az amerikaiak mondják, “too early to call”.

Floridában Clinton fordított, egyelőre vezet - várj, mégsem!

A kulcsfontosságú államban 29 elektori szavazat a tét, ha Trump itt bukik, elveszíti reális esélyét az elnökségre. Egy darabig vezetett, most azonban, a szavazatok 30 százalékának feldolgozása után a demokrata jelölt fordítani tudott.

A jelenlegi állás:

Clinton: 1 389 255 szavazat (49,5 százalék)

Trump: 1 338 915 szavazat (47,7 százalék)

A különbség 50 340 szavazat, de messze még a vége.

A CNN-es orákulum Wolf Blitzer értő kommentje: “Florida, Florida…Florida!”

Pár percig tartott csak ez az állapot, most épp ismét Trumpé az előny: 48,9 – 48,2 százalék az állás jelenleg.

Blitzer nyelvbotlása: Trump helyett Dump-ot mondott.

A csataterek is bejelentkeznek

Elkezdtek csorogni az eredmények Floridából, az egyik hagyományosan szoros ingaállamból. Jelenleg az állás:
Trump – 50,4%
Clinton – 47,1%

Virginia is szoros szokott lenni, ott így állnak:
Trump – 52,1%
Clinton – 42,4%

Georgiában magabiztosan vezet Trump, 70 százalék felett.

Újraválasztották a Batman-szereplő szenátort

Csordogálnak a további eredmények is, Patrick Leahy demokrata szenátor például nyolcadik (!) terminusára készülhet, míg az elnökválasztáson többször is induló Ron Paul fia, Rand Paul republikánus színekben kezdheti majd meg a szenátori munkát.

Patrick Leahy-ről pedig még azt érdemes tudni, hogy szerepelt A sötét lovag – Felemelkedés című Batman-filmben. A Wayne Corp. egyik igazgatósági tagját játszotta, íme:

John Nolan (b.) és Patrick Leahy (j.)
John Nolan (b.) és Patrick Leahy (j.)

Kólázik és nem vacsizott még Trump

Rudy Giuliani, New York korábbi polgármestere épp Donald Trumpnál van a New York-i Trump Towerben. Tanácsa ellenére Trump csüng a híreken, követi a televíziót, miközben nyomja a cukormentes kólát. Este 6-kor még csak nem is vacsorázott. Giuliani azt mondja, alapvetően nyugodt a republikánus jelölt, mindannyian érzik, hogy ez most nagyon szoros lesz.

Az már fel sem háborít senkit közülük, hogy több vezető republikánus közölte: nem szavaz Trumpra. Giuliani végül szomorúan elmondta, a főhadiszálláson nincs olasz kaja, pedig az az ő kedvence.

A HuffPo nem gyenge állásfoglalása

Az erősen liberális lap Facebook-oldalán egy élő közvetítés fogadja a látogatókat. Egy Trumpot formázó gyertyát lehet nézni élőben, ahogy szépen lassan elolvad. Meglátjuk, mit szól ehhez a republikánus jelölt és szavazói.

Három államban már végeredmény van

A mostani számok alapján Indianát és Kentuckyt is megnyerte Trump, de talán ezek nem is számítanak óriási meglepetésnek. Ahogy az sem, hogy a CNN szerint Vermont, azaz Bernie Sanders otthona Clinton ölébe hullott.

Lövöldözés a szavazókörök környékén

Los Angeles megyében lövöldözést észleltek, az elkövetőt még nem fogták el a Washington Post szerint. Az eset két szavazókörhöz közel történt, de egyelőre nem tudni, van-e köze a választáshoz. A dolog amúgy egy Azusa nevű elővároskában történt, a Los Angeles Times szerint négy embert lőttek meg egy szavazókör mellett. A választóknak azt ajánlják, válasszanak másik szavazókört inkább.

Ms. Conway elégedetlen a Republikánus Párttal

Előbb emlegettük Kellyanne Conwayt, Trump kampányos nagyasszonyát, aki az MSNBC-nek azt nyilatkozta, hogy kedvence esetleges veresége a Republikánus Párt lelkén szárad majd. Ugyanis korábbi elnökök és elnökjelöltek sem álltak ki Trump mellett, “és ez fájt” – mondta Conway. George W. Bush korábbi elnök és Mitt Romney 2012-es elnökjelölt is kerülte Trump támogatását, sőt az utóbbi többször nyilvánosan ostorozta őt.

Tinik figyelem! Taylor Swift sorban áll

A legcukibb és legkibírhatatlanabb amerikai celeb egyszerre Taylor Swift, az énekesnő. A nagy csávófogyasztó a mostani szezonban nem törte magát, hogy ezt kifejezze. Swift nem habozott végre, bár elég semleges posztot tett ki az Instagramjára. A felirat: “Ma van a nap. Menj el és SZAVAZZ ránk.”

Today is the day. Go out and VOTE 🇺🇸

Taylor Swift (@taylorswift) által közzétett fénykép, 2016. Nov 8., 08:01 PST

A Huffington Post megjegyzi, Swift rengeteg fiatal példaképe, és hiába várták tőle, hogy megmutassa, kire kell voksolni. Mindegy, legalább vállat villantott.

Nemzeti színekben pompázik az Empire State Building

Nem véletlen, mindkét jelöltet erős szálak kötik New Yorkhoz. Hillary Clinton New York-i szenátor volt, Donald Trumpnak pedig évtizedek óta Manhattan a bázisa. Igaz, a felhőkarcolót nem ezért, hanem a Bob Woodruff alapítvány tiszteletére öltöztették az amerikai lobogó színeibe, de a díszkivilágítás a választás estéjén különösen aktuális.

 

Íme, mi mit gondolunk, mi lesz az eredmény

Dávid szerint ez lesz a vége:

usa-david-becslese

Zoltán szerint ez(Ohióban és Észak-Karolinában teljesen bizonytalan):

usa-zoli-becslese

Péter szerint pedig ez:

usa-peti-becslese

Úgy látszik Észak-Karolina tényleg teljesen bizonytalan: lett Trumpé, Clintoné és annyira szoros, hogy nem lehet megmondani, mi lesz.

Újabb államban kezd vezetéssel Trump

Indiana is bejelentkezett, itt is Trump tarol pár megye és párezer szavazat után:

Trump: 69,3
Clinton: 27,5

És egy apróság a Politicótól: Indianában bezártak a szavazókörök, és ez azért fontos, mert az államban van Vigo megye, ami 1956 óta mindig arra a jelöltre szavazott, aki később elnök lett. Szóval tessék a vigóiakat figyelni!

Észak-Karolina szoros lesz

A CNN-es Jeff Zeleny legutóbbi bejelentkezésében elmondta, Hillary Clinton már elhagyta otthonát és már megérkezett Manhattanbe, ahol a szavazás lezárultával fog beszédet mondani. A voksolás azonban még maximális fordulatszámon pörög, Zeleny információi szerint a verseny Észak-Karolinában a legszorosabb, ezért Clinton épp a helyi rádiókkal beszél telefonon, hogy az utolsó pillanatban is szavazásra buzdítsa az állam lakóit.

Hamarosan jönnek az első exit poll eredmények is, izgalom!

Eközben a Magyar Idők követi az idők szelét

Tudjuk, alternatív valóság az állampárti média, de a Magyar Időknek még ebből is sikerül kilógni. Bazi nagy Szijjártó Péter agitprop a vezető anyag (nem, nem futsalról van szó), és egy csepp Amerika is belefér. Mégse Kárpát-medence, annyira messze van, nem migráns, nem illegális, nem kvóta, hagyjuk a p****ba, gondolhatták a szerkesztőségben.

Forrás: MagyarIdok.hu
Forrás: MagyarIdok.hu

Juli spottolta Bokros Lajost!

Munkatársunk, Júlia bejutott a US Election Night Partyra a Corinthia Hotelbe, de arról még nem írt, milyen a pezsgő, van-e Bud Light, szóval Juli, várjuk az infókat a kajáról-piáról!

Ellenben sikerült egy olyan fényképet lőnie, amitől minden valamire való wisconsini kisiskolás becsinál a gatyájában: itt van a Modern Magyarországért Mozgalom vezetője, Bokros Lajos egykori megszorítóminiszter is. Megmenekültek az elektorok.

Forrás: 24.hu/ Boros Júlia
Forrás: 24.hu/ Boros Júlia

George W. Bush sem Clintonra, sem Trumpra nem szavazott

Korábbi hírek szerint az USA 43. elnöke feleségével Laurával közösen Hillary Clintonra szavazott, ma azonban a család egy szóvivője cáfolta ezeket az állításokat.

A The Wall Street Journal értesülései szerint Bushék már két hete leadták a szavazatukat, ám nem Clinton és nem is Trump neve mellé húzták az ikszet. Az elnöki család szóvivője nem árulta el, hogy a két versenyben lévő alternatív jelöltre voksoltak-e, vagy beírtak egy nevet a szavazólap erre szolgáló rubrikájába.

George W. Bush Michelle Obama karjaiban, Laura Bush a kép bal szélén látható
George W. Bush Michelle Obama karjaiban, Laura Bush a kép bal szélén látható

 

Szeptemberben Kathleen Kennedy Townsend marylandi helyettes kormányzó posztolt egy fotót Facebookon George W. Bush édesapjával, George H. W. Bush-sal, azzal a szöveggel: „az elnök úr azt mondta, Hillary-re szavaz!”

Olvasói sztorik