Della

Kiss Ambrus: Februárra csúszhat a főváros költségvetésének elfogadása

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes volt a Della vendége, akit a közgyűlési többség megteremtéséért folyó, hírzárlattal kísért tárgyalásokról is kérdeztünk. Szerinte két esetben álltak volna már elő részletekkel a felek: ha Karácsony Gergely és Magyar Péter eredményre jut, vagy ha ellehetetlenül a megállapodás.

Kérdésünkre, hogy augusztus végére lehet-e már kézzelfogható eredménye a megbeszéléseknek, a főpolgármester-helyettes úgy reagált, hogy felesleges időnyomást helyezni a tárgyaló felekre, s egyébként is az októberi alakuló ülésig kell megállapodásra jutni.

Kiss Ambrus világossá tette, hogy a maga részéről kész folytatni a munkát, ha felkéri Karácsony Gergely, és a közgyűléstől is megkapja a bizalmat. Emlékeztetőül: korábban Magyar Péter rögzítette, hogy a Tisza Párt nem fogja megszavazni Kisst (és a szocialista Tüttő Katát) főpolgármester-helyettesnek. – Nem ismerem őt, és nem is fogom kommentálni ezeket a szavait – reagált erre vendégünk.

A főpolgármester-helyettes a közgyűlésben arra számít, hogy sikerül végigvinniük a ciklust, és a legfontosabb ügyekben megszerezni a többség támogatását. Ennek érdekében, ha kell, akár a Fidesszel is el lehet jutni egy kompromisszumos megállapodásig, például a költségvetés ügyében. Ami a 2025-ös fővárosi büdzsét illeti, számol azzal a lehetőséggel, hogy a közgyűlési áldást csak jövő februárban vagy márciusban szerzi meg a városvezetés – nem függetlenül attól, hogy a kormány az év végére halasztotta az országos költségvetés benyújtását a parlamentnek.

Budapest idei büdzséje a terveknek megfelelően alakul

– jelentette ki Kiss Ambrus. Ettől az ingatlanértékesítés és a kamatkiadás térhet el. Arról is beszélt, hogy az idei, a vártnál gyengébb gazdasági növekedés nyomot fog hagyni a főváros gazdálkodásán: jövőre sem számol nominálisan több iparűzési adóbevétellel, mint amennyi az idén befolyik (bő 300 milliárd forint marad most a fővárosnál).

A következő ciklus főbb programpontjai közül a lakhatás, illetve a foglalkoztatás javítását emelte ki – az utóbbi esetében a ciklus egészére, tehát 2029-ig szóló bérmegállapodás megkötésére készülnek a szakszervezetekkel, a tárgyalások az ősszel kezdődnek. Az úthálózat felújítását, a tömegközlekedés járműparkjának fejlesztését viszont nem hozta szóba, csak kérdésünkre mondta el, hogy főleg az előbbi esetében továbbra is a forráshiány okoz gondot.

Beszéltünk még az olimpiarendezés esélyéről – Kiss elárulta, hogy még puhatolózó tárgyalás sem volt erről eddig a kormánnyal –, a Paks városát sújtó kormányzati elvonásról és arról, hogy mit tud tenni az önkormányzat a zajszennyezéssel járó légitaxizás visszaszorításáért.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik