Della

Andor László: Talán csak a jövő év végén férhetünk hozzá a maradék uniós pénzhez

Nem Ursula von der Leyen számít Orbán Viktor legfőbb bírálójának, az Európai Bizottság tagjai között több olyan is akad – például Vera Jourová, Didier Reynders és Johannes Hahn –, akik keményebben léptek fel a magyar miniszterelnökkel szemben, az itthoni plakátokra azért került mégis a bizottsági elnök arca, mert vele lehet a legkönnyebben azonosítani az Orbánék szemében „elátkozott” európai uniós intézményrendszert. Andor László volt uniós biztos szerint ez akár kontraproduktív is lehet, mert ha Von der Leyen újra jelöltetné magát a bizottsági elnöki posztra – és erre több jel utal –, akkor az orbáni politikával szembenálló erők erőteljesebben kiállhatnak a regnáló bizottsági elnök mandátumának meghosszabbítása mellett.

Az MSZP európai parlamenti listáján 4. helyen szereplő Andor László szerint azonban ebben a kérdésben is az Európai Parlament új összetétele lesz a döntő: a jövő júniusi EP-választáson a két nagy politikai tömb, az Európai Néppárt és a szocialisták (S&D) támogatottsága leginkább stagnálhat, a zöldek és a liberálisok veszíthetnek a súlyukból, míg a szélsőjobboldal megerősödhet.

Orbán Viktor erre is játszik, amikor pattanásig feszíti a húrt az unióval,

de 2019-hez hasonlóan megint csalódni fog, mert ezek a pártok valószínűleg nem fognak az unió alapvető politikai irányvonalának megváltoztatásához elegendő felhatalmazást kapni a választáson.

Bizonyos folyamatokat – így az ukrán csatlakozási tárgyalásokat, a jogállamisági eljárásokat – azonban lassíthatnak, adott esetben patthelyzetet kialakítva. Sok múlik azon, hogy a Néppárt miként viszonyul majd a várhatóan megerősödő szélsőségesekhez, kész lesz-e együttműködni velük, vagy meghúzza a piros vonalat.

Ami a zárolt uniós támogatások lehívását illeti, Andor László szerint (aki áprilisi interjúnkban pontosan becsülte meg a forrásokhoz való hozzáférés ütemét) a most feloldott 10,2 milliárd eurón túli további forrásokhoz (amelyek a teljes ciklusra kiterjedően további mintegy 20 milliárd eurót tesznek ki) legkorábban majd csak 2024 vége felé férhet hozzá Magyarország, részben az uniós követelmények teljesítésének időigénye, részben az EP-választás miatt újjáalakuló döntéshozó testületek belépése miatt. Az átmeneti időszakban ugyanis szinte minden lelassul Brüsszelben.

A műsorban arról is szó esik, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy megvonják Magyarország szavazati jogát az EU-ban.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik