Belföld

Megvan, ki vezeti majd MSZP EP-listáját

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Az MSZP szombati sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a párt EP-listáját a 2024-es választáson Tüttő Kata jelenlegi főpolgármester-helyettes vezeti majd. Erről a párt választmánya döntött. A lista első öt helye a következőképpen alakul majd:

  1. Tüttő Kata
  2. Gurmai Zita (az MSZP nőtagozatának elnöke)
  3. Harangozó Gábor (volt EP-képviselő)
  4. Andor László (volt uniós biztos)
  5. Bazin Levente (miskolci önkormányzati képviselő)

A sajtótájékoztatón Tüttő Kata azt mondta, öt fontos feladatot lát maga előtt, a legelső az uniós források hazahozatala. Ez Magyarország és a helyi közösségek érdeke, tette hozzá.

Közölte, Magyarországnak barátokat kell szereznie, az MSZP volt az, amely bevitte az Európai Unióba az országot, most az a feladata, hogy bent is tartsa.

Ezt a házasságot, az Európai Unió és Magyarország házasságát meg kell menteni

– jelentette ki. Feladatként beszélt az európai szociáldemokraták megerősítéséről. Válságos idők vannak, és ebben az időkben a vezetőknek az a feladata, hogy utat találjanak a közösségeiknek át a válságokon – mondta. Szerinte nem mindegy, ennek az útnak mik az építőkövei; a szociáldemokrata út építőkövei a biztonság, az esélyegyenlőség, a fenntarthatóság és a szolidaritás, hangsúlyozta.

Tüttő Kata közölte, gondolkozni kell Európa jövőjéről. Amikor az MSZP azt mondja, hogy erősebb Európát akar, akkor “nem több Brüsszelre gondol”, hanem erősebb önkormányzatokra, helyi közösségekre, közölte. Hozzátette: a válságokban látni lehetett, minél erősebbek a helyi közösségek, annál ellenállóbbak a válságokkal szemben.

Ötödik feladatként az MTI tudósítása szerint beszélt a nőügyekről, úgy fogalmazva:

én nőügyekkel foglalkozom.

Szerinte a nőknek olyan vezetőkre van szükségük, akik értik a mindennapos valóságot, a nők félelmeit, álmait, küzdelmeit, és amikor döntéseket kell hozni, akkor ezek megjelennek a döntésekben, legyen szó biztonságról, családról, fizetésről, az egészségről, vagy az elsősorban a nők vállát nyomó gondoskodási teher igazságosabb elosztásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik