Filéző

Hogyan kattantunk rá a cukorra, és mennyire kell félnünk tőle?

A Filéző podcast új, tematikus évadában a legalapvetőbb konyhai alapanyagokat járjuk körbe Saly Noémi gasztrotörténésszel, Tóth Szilárd séffel és Szabó Adrienn dietetikussal. Hatodik, egyben záró epizódunk témája a cukor, ami luxustermékből a mindennapok részévé vált, a világhódításában pedig nagy szerepet játszott a gyarmatosítás korszaka. De vajon milyen formában és mennyiségben káros az egészségünkre?

A megújult Filéző podcast szombatonként érkező epizódjait egyelőre a 24 Extra Csúcs csomagjának előfizetői hallgathatják meg.

Állandó szakértőinkkel hat héten át egy-egy konyhai őselemet vizsgálunk meg (só, liszt, zsír/olaj, hús, krumpli, cukor). Utolsó részünk fókuszában a cukor áll, és többek között ilyen kérdésekről esik szó a beszélgetésben:

  • Jobb-e a barnacukor bármivel is a fehérnél?
  • Megfelelő alternatíva az édesítő, vagy inkább az édes ízekről kellene lejönni?
  • Tényleg az Európát feldúló Napóleon szabadította ránk a cukor tömegtermelését?
  • Ki írta le először a „czukrász” szót, kiket neveztek pepecsművesnek?
  • És miért kell lennie egy édességben sós vagy kesernyés íznek is?
A teljes cikket előfizetőink olvashatják el.
Már csatlakoztál hozzánk? Akkor a folytatáshoz!
Ha még nem vagy a 24 Extra előfizetője, ismerheted meg a csomagokat.

Már előfizető vagyok,

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik