Tech hardverteszt

Beoplay E8 2.0: végre normálisan működik a Bang & Olufsen méregdrága fülhallgatója

A dán Bang & Olufsen itthon is egyre ismertebb a dizájnos és kifejezetten drága hangcuccaival, amik között ugyanúgy megtalálhatók a Bluetooth hangszórók, mint a vezetékes és vezeték nélküli fülhallgatók. Utóbbiak közül próbáltuk ki tavaly a Beoplay E8 névre keresztelt modellt, ami leginkább azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a 95 000 forintos árért cserébe még csak nem is működött rendesen.

A két fülhallgató közti kommunikációból fakadó probléma szerencsére a gyártó figyelmét sem kerülte el, és idén piacra dobták a 2.0-s verziót, amiről első körben leginkább azt érdemes tudni, hogy levetkőzte az elődje legidegesítőbb hibáját, ugyanakkor az árcédulája is megemelkedett, nagyjából 20 000 forinttal.

Nem ezt várjuk egy 95 000 forintos fülhallgatótól
A Bang & Olufsen BeoPlay E8 kiválóan össze van rakva, de valamit mégis elszúrtak benne.

Érezhető a fejlődés

A plusz ezresekért persze nemcsak azt kapjuk, hogy a Beoplay E8 2.0 két egysége már szakadások és pattogás nélkül képes zenét lejátszani, de a Bang & Olufsen az egész csomagot feltuningolta kicsit, hogy jobban passzoljon az aktuális trendekhez. Első blikkre mondjuk ez nem feltétlenül látszik, hiszen külsőre a tavalyi és idei modelleket csak némi tanulmányozást követően lehet megkülönböztetni egymástól.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A vezeték nélküli fülesek ezúttal is egy – töltőként is funkcionáló – púderdobozra hasonlító, bőrbevonatú tárolóban kaptak helyet, ami külalakra annyiban különbözik az elődtől, hogy középre kapott egy, a prémium érzést erősító „fém övet”, továbbá a gyártó elhagyta az előd teljesen felesleges szövetpántját.

Technikailag viszont ennél komolyabb ráncfelvarrásról van szó, hiszen a tok már USB-C csatlakozón keresztül tölthető, és kompatibilis a Qi szabvánnyal, azaz vezeték nélkül is pótolhatjuk az elveszett energiát – az erre kifejlesztett kiegészítők segítségével, vagy akár úgy, hogy ráhelyezzük a tokot a reverse charging funkcióval is rendelkező Samsung Galaxy S10+, Huawei Mate 20 Pro vagy P30 Pro telefonokra.

A tok maximumra töltve négyszer képes újratölteni a két fülest (amihez két órára van szüksége), amik egy huzamban négy órán át bírják, így lényegében 16 órányi üzemidőt kapunk egyetlen feltöltéssel. Ez egyáltalán nem rossz teljesítmény egy vezeték nélküli fülhallgatótól, de abban talán megegyezhetünk, hogy ez a minimum egy olyan kütyütől, amiért 117 000 forintot kell kicsengetni a boltokban.

Ami szintén nem változott, az a fülesek külalakja. A dánok ragaszkodnak a saját dizájnjukhoz, ami kétségtelenül elüt az Apple-féle AirPods vagy más gyártók formavilágától, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a fülekbe helyezve úgy néznek ki az eszközeink, mintha Bang & Olufsen logós kupakokon keresztül hallgatnánk a zenét. A furcsa kivitel ennek ellenére egész kényelmes, és a dobozban extra harangokat is találunk (három szilikon, és egy memóriahabos), így van lehetőség a variálásra, ha az alap modell túl vastag vagy éppen túl kicsi lenne a fülünk számára.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Ami a használatot illeti, a vezeték nélküli kapcsolatra tényleg rágyúrt a gyártó, így ezúttal elmaradt a rendszeres pattogás, illetve már arra sem volt példa, hogy a bal füles ne akart volna bekapcsolni, és a hangélmény sem tolódott el egyik irányba sem. Az egyetlen apróság, ami szemet szúrt, hogy a fülespár bal egysége hajlamosabb volt hamarabb lemerülni, mint a jobb, ami arra enged következtetni, hogy ebben kisebb aksi van, mint a párjában – ez persze csak találgatás, simán elképzelhető az is, hogy csak a nálunk járt példánynál merült fel ez a furcsaság.

Ami működik, azt ne bántsuk

Hangminőség terén szerencsére nincs változás tavalyhoz képest: már az előző E8 is jól muzsikált, főleg egy vezeték nélküli füleshez képest. A zenéink tisztán és élesen szólaltak meg, a magasabb és alacsonyabb tartományok is egyenletesen voltak jelen, messze lekörözve több vezetékes megoldást is. Külön öröm továbbá, hogy már a teljesítményre sem lehet panasz. Zajszűrésről ugyan nem beszélhetünk, de ezúttal már a metró sem tudott jelentősen belezavarni a fülünkben duruzsoló kedvenceinkbe.

A Bang & Olufsen okostelefonos alkalmazásában továbbra is adott a lehetőség, hogy a saját szájízünk szerint módosítsuk a beállításokat, ugyanakkor az E8 enélkül is kiválóan szuperál. Visszatért az érintésalapú irányítás is, tehát fülesek logóval ellátott részei érintésérzékeny felületek, ezekkel kezelhető a lejátszó (számok közti léptetés, hangerő), simán fogadhatunk hívásokat, illetve arra is van lehetőség, hogy három gyors érintést követően kommunikáljunk a telefonunkon lévő virtuális asszisztenssel.

Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Nagy kedvencünk továbbá a transparency funkció, aminek hála ennek egyetlen érintéssel lehalkítható a zene, így nem kell a hangerővel vacakolni, vagy kivenni a fülhallgatót, ha valaki beszélni kezd hozzánk zenehallgatás közben, vagy figyelni szeretnénk a hangosbemondóra a pályaudvaron vagy a repülőtéren.

A rendszer tavaly is tapasztalt gyerekbetegsége ugyanakkor megmaradt: az érintésérzékeny felület relatíve kicsi, így nem mindig érzékeli rendesen a gesztusainkat: velünk például többször is előfordult, hogy léptetés helyett leállt a zene, vagy egész egyszerűen nem történt semmi, és többször kellett megismételni ugyanazt a mozdulatot, mire elértük a célunkat.

Luxuscikk

Verdiktként elmondható, hogy a Bang & Olufsen Beoplay E8 2.0 végre egy normálisan működő vezeték nélküli fülhallgató, ami ráadásul praktikus funkciókkal és kiváló üzemidővel rendelkezik, és a hangminőségre sem lehet panasz. Rossz hír viszont, hogy az ára még ennek fényében is horribilis: még akciósan sem lehet 100 000 Ft alatt beszerezni, és nem titok, hogy ugyanezt a minőséget akár olcsóbban is be lehet szerezni más gyártóktól, maximum nem ennyire extravagáns kivitelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik