Tech tesztlabor

Nem ezt várjuk egy 95 000 forintos fülhallgatótól

Rengeteg fülhallgató hirdeti magát a vezeték nélküli technológiával, de még mindig viszonylag kevés az olyan megoldás, ahol tényleg nem kell semmilyen kábellel, pánttal vagy a fül mögé illeszthető kiegészítővel vacakolni. A Bang & Olufsen BeoPlay E8 ugyanakkor pont ilyen kütyü, ám hiába példamutató a kialakítása, a wireless füles pont a zenehallgatás élményénél vérzik el.

Az Apple 2016-ban mutatta be és hozta forgalomba a saját cuccai mellé szánt AirPods fülhallgatót, ami ugyan nem az első volt a tényleg vezeték nélküli, pusztán a fülbe dugható kütyük között, de nem túlzás azt állítani, hogy a többi cég az almás vállalat termékén felbuzdulva kezdett dolgozni a saját megoldásain.

Azóta a legnagyobb gyártók (Samsung, Sony, Bose, Google stb.) mind előálltak valamilyen modellel, köztük a prémium termékeiről híres Bang & Olufsen is, akiknek a kifejezetten borsos áron, 95 000 forintért kínált BeoPlay E8 névre hallgató wireless fülhallgatóját volt szerencsénk letesztelni.

MINT EGY KIS ÉKSZERDOBOZ, MÉG EGY ZSEBBEN IS SIMÁN ELFÉR – Forrás: Birkás Péter / 24.hu

KIALAKÍTÁSBÓL ÖTÖS ALÁ

A gyártó a füles esetében sem hazudtolta meg önmagát, hiszen a kütyü dobozát kibontva a fülesek mellett egy kifejezetten pofás, bőr bevonatú, jól záródó, töltőként is funkcionáló tokot kapunk, amiben a mágneses rásegítésnek hála teljesen biztonságosan tárolhatók az apró fülhallgatók.

Használaton kívül, a tokba helyezve a fülesek automatikusan töltődnek, és a tároló maximumon annyi szuflával rendelkezik, hogy abból egymás után kétszer is vissza tudjuk tölteni mindkét fülhallgatót, amik folyamatos használat mellett összesen négy óráig képesek zenét szolgáltatni számunkra.

A DIZÁJNEREK KIVÁLÓ MUNKÁT VÉGEZTEK – Forrás: Bielik István / 24.hu

A tokot felnyitva elöl egy apró LED-et találunk, ami narancssárga színnel jelzi, ha még tart a töltés, a zöld fény pedig azt jelenti, hogy a fülesek maximumon várják, hogy használni kezdjük őket. Hátul szintén helyet kapott két apró fényforrás, ezek a tároló töltöttségét jelzik, illetve itt kapott helyet egy microUSB bemenet is, amin keresztül maga a tok látható el energiával.

Az első kritika pont ezért érheti a BeoPlay E8-at, hiszen 2018-ban a microUSB használata már kicsit idejét múlt megoldásnak hat, és egy ilyen kifejezetten drága, prémium kategóriás termék esetében azért már elvárható lenne, hogy a jóval modernebb USB-C megoldás fogadjon egy ilyen készüléken.

JÓ A FÜLBE

A fejhallgatók kétszer négy pár különböző méretű gumi, illetve egy pár szilikonból öntött haranggal érkeznek, így jó eséllyel mindenki megtalálhatja azt a variánst, ami passzol a hallójáratába, és kényelmessé teszi az apró szerkezetek viselését.

NEM ZAVARÓ, NEM HIVALKODÓ, NEM KÉNYELMETLEN – Forrás: Bielik István / 24.hu

Az alumínium, gumi és műanyag felhasználásával készült dugók esetünkben remekül passzoltak, stabilan tartották magukat, és a viselésük még hosszú idő után sem vált kényelmetlenné – ugyanakkor ez abszolút egyénfüggő, így vásárlás előtt mindenkinek ajánlott „tesztelni” a füleseket.

A tokból kivéve a fülhallgatók automatikusan bekapcsolnak, és az első használatkor érdemes azonnal letölteni a Bang & Olufsen saját alkalmazását: egyrészt ezen keresztül frissíthető a firmware, másrészt az alkalmazás kezdésként gyorsan megtanítja nekünk a készülék használatának alapjait.

A KÜLÖNBÖZŐ GESZTUSOKKAL KÖNNYEN IRÁNYÍTHATÓ A LEJÁTSZÓ ÉS A TELEFON – Forrás: 24.hu

A jobb és a bal füles logóval ellátott részei érintésérzékeny felületek, ezekkel kezelhető a lejátszó (számok közti léptetés, hangerő), simán fogadhatunk hívásokat, illetve arra is van lehetőség, hogy három gyors érintést követően kommunikáljunk a telefonunkon lévő virtuális asszisztenssel.

A funkciók gyorsan megtanulhatók, használatuk gyerekjáték,

ugyanakkor arra mindenkinek fel kell készülnie, hogy a fülesek egészen apró mérete miatt lényegében elkerülhetetlen, hogy a kütyü esetleges igazgatása közben olyan parancsokat adjunk ki, ami valójában nem volt célunk, és egy véletlen váltás a kedvenc számunk közben kifejezetten idegesítő tud lehet.

A bal fülesen elérhető transparency funkcióért ugyanakkor egyértelműen jár a hatalmas piros pont a gyártónak: ennek hála egyetlen érintéssel lehalkítható a zene, így nem kell a hangerővel vacakolni, vagy kivenni a fülhallgatót, ha valaki beszélni kezd hozzánk zenehallgatás közben.

A FÜLES MELLÉ TERMÉSZETESEN TELEFONOS ALKALMAZÁS IS JÁR, DE ENÉLKÜL IS HASZNÁLHATÓ – Forrás: 24.hu

JÓL IS SZÓL, DE…

Ami a BeoPlay E8 hangminőségét illeti, arra nem lehet panasz: a zenéink tisztán és élesen szólalnak meg, a magasabb és alacsonyabb tartományok is egyenletesen vannak jelen, ugyanakkor több kakaó nem ártott volna, mert egy tömött buszon a külvilág kizárása már okozott némi problémát a két fülesnek.

A KÉT FÜLES KÖZÖTT NÉHA AKADOZIK A KAPCSOLAT – Forrás: Bielik István / 24.hu

Összességében elmondható, hogy a Bang & Olufsen fülhallgatója jobban szól, mint az AirPods, ami persze alapvetés annak fényében, hogy nagyjából 30 000 forinttal kerül többe, ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy basszus tekintetében az E8 azért bőven elmarad a Bose SoundSport Free modelljétől.

Mindezek után persze jogos kérdés, hogy miért „Nem ezt várjuk egy 95 000 forintos fülhallgatótól” a tesztünk címe, és ki is kell térni a BeoPlay E8 leggyengébb részére, az NFMI (Near Field Magnetic Induction) kapcsolatra. A füles Bluetooth-on kommunikál a mobillal, és ez jól is működik: egyszerű párosítani, ezt követően minden alkalommal automatikusan kapcsolódik, viszont a jobb és bal egységek közti kommunikációt biztosító NFMI technológia a használat során rendszeresen problémázott.

Forrás: Bielik István / 24.hu

A teszt alatt például állandó problémaként jelentkezett, hogy a bal füles bármilyen helyzetben (a melóban ülve, buszon utazva, séta közben) képes volt elveszteni a kapcsolatot a társával: ez mindössze egyetlen pillanatot jelent, csupán egy gyors pattanás zenehallgatás közben, de mivel elég sűrűn előfordult,

így idővel határozottan idegesítő jelenséggé vált.

Ennél egy fokkal rosszabb, hogy a bal füles alkalmanként nem volt hajlandó bekapcsolni (ilyenkor csak az újracsatlakozás, vagy a tokba visszahelyezés segít), illetve az is előfordult, hogy az alapvetően középre pozícionált hangélmény teljesen váratlanul, mindenféle beavatkozás nélkül eltolódott a balra.

Ilyenkor a jobb dugóból továbbra is szólt a zene, de a bal oldal érezhetően erősebbé vált, és ezen az anomálián szintén csak a Bluetooth ki- és bekapcsolása, vagy a tokba visszahelyezős „resetelés” segített.

Ettől a füles nem használhatatlan, de közel 100 000 forintért joggal várható, hogy idegesítő technikai problémák nélkül működjön – ráadásul a problémákat még a firmware frissítése sem orvosolta.

Habár az kétségtelen, hogy a BeoPlay E8 a kialakítás és hangzás tekintetében kifejezetten jól sikerült, ugyanakkor a vezeték nélküli technológia alkalmazása messze nem tökéletes, ami egy jóval olcsóbb, 10 000 forintos füles esetében még bőven megbocsátható probléma lenne, de egy prémium kategóriás készülék esetében egyáltalán nem tolerálható tényező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik