Tech tesztlabor

Pont ilyen hangszórót képzelünk Vajna Timi nappalijába

A Bang & Olufsen egy 1925-ben alapított, prémium kategóriás kütyükben érdekelt dán cég, akik elsősorban nem az átlagbérből élő réteg számára gyártják az audio és video eszközeiket, hanem a vastagabb pénztárcával rendelkező vevőknek. A vállalat termékeit általában kifinomult dizájn és átlagon felüli minőség jellemzi, és ez igaz a legújabb hordozható hangszórójukra, az április 23-án megjelent Beoplay P6-ra is, amit közvetlenül a premier után volt lehetőségünk kipróbálni.

A Beoplay P6 kapcsán az első dolog, amiről beszélni kell, az a dizájn. A gyártó mindig komoly hangsúlyt fektet az elektronikai cuccainak kinézetére, és a legújabb hordozható hangszórójuk megalkotására is egy elismert formatervezőt, Cecilie Manzt kérték fel. Ami a végeredményt illeti, az kétségtelen, hogy sikerült egyedit alkotni, viszont a fekete készülék láttán nekem rögtön az futott át az agyamon, hogy

a P6 egy Sokol rádió és egy autóstáska szerelemgyerekének tűnik.

Nagyapáink elmaradhatatlan kiegészítőjét leginkább a jobb oldalra helyezett, a hordozhatóságot megkönnyítő bőr szíj idézi meg, amivel kapcsolatban – a hozzám hasonló felhasználók számára – fontos információ lehet, hogy az alján lévő csomó kioldásával egyetlen pillanat alatt eltávolítható a készülékről.

A KÉSZÜLÉK SZÜRKE ÉS FEKETE SZÍNBEN KAPHATÓ, NÁLUNK AZ UTÓBBI JÁRT – Forrás: Bang & Olufsen

Viszont eltekintve attól, hogy a forma mikre emlékeztet, az vitathatatlan, hogy ez egy valóban letisztult készülék: elöl és hátul alumínium védőrács mögött kapnak helyet a hangszórók, egyedül a készülék jobb oldalának alján találunk egy USB-C bemenetet, még a gombok is szépen beleolvadnak a burkolatba, és a márka logója is ízlésesen lett elhelyezve a hangszóró tetején.

VEZETÉK NÉLKÜLI HANGSZÓRÓ, SEMMI TÖBB

A készülék egy kg, 17 cm magas, 13 cm széles és 6,8 cm mély, és kizárólag Bluetooth-on keresztül lehet rá lejátszót csatlakoztatni (nincs NFC chip és klasszikus 3,5-ös jack bemenet sem). A hangszóróval a zenehallgatás mellett kommunikálhatunk a telefonunk virtuális asszisztensével (csak nyomva kell tartani a készülék tetején lévő középső, OneTouch gombot), illetve adott a lehetőség hívások fogadására: a rejtett mikrofonnak hála nemcsak halljuk a vonal másik végén lévő felet, de válaszolhatunk is neki.

A HANGSZÓRÓN EGYETLEN CSATLAKOZÓT TALÁLUNK AZ USB-C TÖLTŐKÁBELNEK – Fotó: Marjai János / 24.hu

A P6 gombjaival az asszisztens mellett szabályozható a hangerő, ki- és bekapcsolhatjuk a készüléket, illetve dedikált kapcsolót kapott a Bluetooth, amit az első párosításkor vagy egy újabb készülék csatlakoztatásakor kell használni – a hangszóróból összesen kettő köthető össze, és a szoba két ellentétes pontjára helyezett készülékekkel garantált a 360 fokos sztereó élmény.

A beépített 2600 milliamperes akkumulátor 16 órányi üzemidőt biztosít, USB-C-s kábellel akár három óra alatt feltölthető, és a csomag része egy hagyományos USB végű átalakító is, amivel a kütyü bármilyen USB-s eszközre ráköthető energiafelvétel céljából. A kütyü ugyanakkor az iP54 szabványnak is megfelel: csepp és porálló, szóval csak

arra kell figyelni, hogy ne landoljon a kádban vagy egy medencében.

A hangszóró mellé letölthető a Beoplay applikáció, ami segíthet egy újabb kütyü párosításában, minimális szinten programozhatjuk a OneTouch gombot, illetve itt állíthatjuk a kütyü hangszínét, olyan „irányokba”, mint a Warm, Excited, Relaxed és a Bright. Emellett találhatunk itt előre programozott mintákat is, amivel Lounge, Party, Podcast és Clear „élmény” állítható be. Mi az eredeti hangzáshoz képest ugyan egyik funkciónak sem láttuk nagyon értelmét, de persze az sosem baj, ha a gyártó igyekszik választási lehetőséget nyújtani, és megpróbálja kiszolgálni mindenki ízlését.

A BEOPLAY ALKALMAZÁSSAL ÁLLÍTHATÓ A HANGSZÍN –  Fotó: Marjai János / 24.hu

ERŐ ÉS MINŐSÉG

Ami a hangzást illeti, a Beoplay P6 jól teljesít, hiszen a Bang & Olufsen nemcsak arra figyel, hogy dizájnos kütyüket dobjon piacra, de a közel száz éves cég azért a hangminőség tekintetében is a csúcsra törekszik, persze a vezeték nélküli adatátvitel határain belül.

A GOMBOK SZÉPEN BELEOLVADNAK A BURKOLATBA – Fotó: Marjai János / 24.hu

A P6 esetében egy 36 wattos Class D mélynyomó és két hagyományos, 30 wattos Class D erősítő szólaltatja meg a zenéinket, és a hangerő tekintetében abszolút nem lehet okunk panaszra, hiszen a három egység együtt 250 watt teljesítményre képes – maximumra csavarva a hangszóró simán képes arra, hogy a szomszédokkal is megismertesse a kedvenc számainkat, illetve tökéletesen alkalmas arra, hogy egy szabadtéri buliban biztosítsa a talpalávalót.

Ami a hangminőséget illeti, a mélyek a használatba vétel első órájában kicsit dobozszerűnek tűntek, de aztán szép lassan bemelegedett, aminek be kellett melegednie, és onnantól nem nagyon találtunk fogást a hangélményen. A magas tartományok és az énekhangok kristálytisztán szólaltak meg, a koncertfelvételeknél a közönség morajlása szépen elkülönül a profi dallamoktól, a vokál szintén szépen szól, és az apró finomságok is kihallatszanak a jó minőségű források esetében.

Érdemes például a Tidalról lejátszani számokat a hagyományos mp3 fájlok vagy az Apple Music/Spotify helyett, ugyanis még a nem vájtfülű közönség számára is érzékelhető lesz ahogy kidomborodik a minőség.

Az alsó hangtartományok ugyan szólhatnának egy kicsit mélyebbről, a P6 önmagában nem rezegtette meg gyomrunkat, de összességében elmondható, hogy a vezeték nélküli technológia ellenére a hangszóró kifejezetten jól szól, a kialakításának hála ráadásul közel 360 fokban, szóval ügyesen elhelyezve a szoba minden pontján ugyanazt az élményt biztosíthatja számunkra.

A HANGERŐRE NEM LESZ PANASZ – Fotó: Marjai János / 24.hu

LUXUSCIKK

A dizájn megítélése szubjektív, viszont a P6 hangminőségébe nagyon nem lehet belekötni. Ennek ellenére nehéz jó szívvel ajánlani, hiszen formatervezés ide, remek hangzás oda, mindez nem indokolja a 125 000 forintos árcédulát. Ezért a pénzért már kiváló minőséget nyújtó okoshangszóró kapható (pl. Apple HomePod), ráadásul ennyiből a konkurencia hasonló termékeiből akár kettőt is beszerezhetünk.

A Bang & Olufsen terméke jól szól, de közel sem annyira, hogy legyen értelme ilyen sokat fizetni érte, főleg úgy, hogy a gyártó a prémium kategóriás termékénél arra nem vette a fáradtságot, hogy olyan kényelmi funkciókat építsen a készülékbe, mint az egyetlen érintéssel azonnali párosítást biztosító NFC chip.

LETISZTULT FORMA, HORRIBILIS ÁR – Fotó: Marjai János / 24.hu

Apple felhasználóként a hiánya ugyan nem okozott különösebb gondot, de ettől függetlenül is zavart a tudat, hogy amíg más cégek a 15 ezer forintos kütyükben is elérhetővé teszik ezt a lehetőséget, addig a dánok 100 000 Ft feletti dizájncuccánál nyoma sincs – pedig az árba simán belefért volna.

Zárásként muszáj megjegyezni: a Beoplay P6 egy luxuscikk, ami kifejezetten azoknak készült, akiknek nemcsak az fontos, hogy normális minőséget kapjanak, de legalább ennyire lényeges, hogy a készülék reprezentálja, hogy ők bizony megengedhetik maguknak az ilyesmit. Éppen ezért ezt a hangszórót egy átlagembernél csak nehezen, ugyanakkor a kifejezetten drága cuccok mutogatásában élen járó Vajna Tímea nappalijában simán el tudjuk képzelni – nyilván rögtön kettőt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik