Tudomány apollo50

Hagyták volna meghalni Armstrongékat, ha balul sül el a holdra szállás

1969. július 20-a óriási lépés volt az emberiség számára, Armstrong és Aldrin a holdra szállt, először emberként egy idegen égitest felszínén. A sikersztorit mindenki ismeri, azt már kevésbé, hogy mi lett volna a forgatókönyv akkor az esetre, ha valami nem jól sül el a misszió közben, és Armstrongék visszafelé nem tudnak csatlakozni a hold körül keringő parancsnoki modulhoz. A szituáció korántsem lett volna kényelmes a két űrhajós számára, egész egyszerűen ott hagyták volna őket meghalni az űrben, mindenféle mentőakció nélkül.

A sikeres Holdra szállás után, még a parancsnoki modulban Nixon elnök felhívta a három űrhajóst, és gratulált nekik a teljesítményhez. Tervben volt azonban egy másik hívás is, amire az elnök jó előre fel volt készítve, viszont az csupán Armstrong és Aldrin özvegyjelölt feleségeinek szólt volna.

Fotó: NASA

Az elnök megkérte szövegíróját, William Safire-t, hogy készüljön olyan beszéddel is, amit a két űrhajós családjának kell majd elmondania, ha rosszra fordulnak a dolgok. Safire 1999-ben adott interjút a Meet the Pressnek, és ebben fejtette ki, hogy nem volt mentőakciós terve az amerikaiaknak arra az esetre, ha valami rosszul sül el.

A legrizikósabb része a missziónak kétségkívül az volt, amikor Armstrongnak és Aldrinnak vissza kellett kormányoznia a leszállóegységet a parancsnoki modulhoz, amelyben Collins várta őket. Ha itt bármi rosszul sül el, visszatérnek a Holdra, és valószínűleg vagy éhen halnak, vagy saját kezükkel vetnek véget az életüknek. Ezen forgatókönyv szerint Nixon

megszakította volna a kommunikációt a két férfivel, és elmondta volna a világnak, mi történt.

Az asztronauták és családjuk tudta, mit vállalnak – Nixonnak először az özvegyeket kellett volna felhívnia, és csak azután leadnia a szívhez szóló, fennkölt beszédet, amit Safire megírt neki. Az egész elolvasható egyébként a LiveScience weboldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik