Filéző

Havas Dóra: Régebben mind thai-t és indiait főztünk, most már azt gondoljuk, abból kell főzni, ami itt van

A Filéző podcast vendége Havas Dóra gasztroblogger volt, akivel többek között arról beszélgettünk, hogyan élte meg az elmúlt évtizedekben az internetes nyilvánosság átalakulását és az általa felépített Lila füge márkanév elengedését, mennyiben hatottak rá a szíriai kamaszévek, mit hiányol a mai magyar vendéglátásból, illetve milyennek látja az otthonfőzés helyzetét?

A tudatos hedonizmus esete az inflációval

Tisztában van mindenki azzal, mennyire nehéz ezt a szemléletet megvalósítani most, amikor pont háromszor annyiba kerül mondjuk a vaj, mint egy éve. Mert a hedonizmus alapja a vaj, ha a francia konyhából indulunk ki. Nyilván most én sem locsolom a vajat mindenre. (…) A legtöbb téren alább kell adni, de közben az étkezés az egészségünk alapja is. Muszáj erre kicsit többet költeni, hogy tudjunk funkcionálni. Hogy a gyerekeknek legyen agya az iskolában, meg mi is el tudjuk látni a munkában, amit el kell.

A bloggerélet iskolája

Mikor rájöttem arra, hogy ezt már nemcsak magamnak csinálom, ott alakult ki egy felelősségvállalás bennem. Sokkal komolyabban kezdtem venni, hogy milyen témához, recepthez nyúlok egyáltalán. Minden egyes receptet, amit lefejlesztek, kutatómunka előz meg. Most már elég rutinosan főzök, de akkoriban még én is tanultam – nemcsak a blogolást, a főzést is. Tökre nem volt mindegy, hogy mit mondok egy tojásrántottáról.

A gulyáson és rántott húson túl

Nagyjából a gasztroblogok felfutásával egyidőben jelent meg a Molnár B. Tamás féle kulináris charta, ami elindította az egész vendéglátóipar átalakulását. (…) Elkezdődött az az alapozás, ami a Michelin-csillagos éttermeknek kiugrási lehetőséget adott. A másik oldalon viszont formálni kellett a közvéleményt és a vendégkört is, és ezt nem csak az éttermek csinálták meg, hanem mi is. Azok az emberek tudtak az elején blogolni, akik sokat utaztak, mi nyitottuk a világot. Mi voltunk azok, akik arról beszéltünk, hogy a gulyáslevesen meg a rántott húson túl egyébként létezik thai tom kha gai. Akkor mindenki thai és indiai ételeket főzött, mert ez számított egzotikusnak, ma már ez teljesen kipörögte magát, és most már mind azt gondoljuk, hogy abból kell főzni, ami itt van, a lokális és szezonális alapanyagokra kell helyezni a hangsúlyt.

Értékes alapokon

Az elejétől fogva kattanásom, hogy neveljük rá az embereket arra: egyenek sokkal több zöldséget, főzzenek kevesebb zsírral és fogyasszanak kevesebb húst. Ezzel a hozzáállással nem tudok annyi pénzt keresni, mintha megnézném minden héten, mik a legnépszerűbb keresések a Google-ban, és azokat kiszolgálnám. Mert akkor találnál nálam rengeteg tiramisu-, bolognai- és gulyásleves-receptet, így biztos jobban pörögne az oldalam, és sokkal több hirdetést tudnék eladni. (…) De nekem nem az a célom, hogy három, kacsalábon forgó palotát felépítsek, hanem – a saját kényelmes életünk biztosítása mellett – tényleg van bennem egy értékelvű szemlélet, ami hozzátartozik ahhoz, ki vagyok én.

Legfrissebb epizódok
Háromharmad
Della
Első kézből
Ziccer
Buksó
Filéző
Tangó és Kes
Reklámszünet
Zöldövezet
Nincs rá szó
Szintén zenész
Kontra
Europoli
Ötkarikás szemek
Rendszerváltás30
Kilépők
Szerintem
Bárkiből valaki
Kézivezérlés
Sorozatlövő
Határsértők
Olvasói sztorik